Siirry pääsisältöön

Ravitsemusviilausta puhelinsovelluksella

Olen melko huoleton syöjä. En noudata mitään ruokavaliota eikä minulla ole rajoitteita ruokaan liittyen. Tykkään syödä hyvin ja säännöllisesti, erityisesti tankkaan energiaa aamupäivisin. Ruuassa minua kiinnostaa yleensä ensisijaisesti se, että onhan sitä riittävästi... Pidän erityisen paljon kasviksista, ja ruokavalioni on tällä hetkellä hieman kasvispainotteisempi kuin aikaisemmin.

Aloitin rautakuurin ennen nyt meneillään olevaa maratonharjoittelun jaksoa. Hemoglobiinini on välillä matala, ja kuuri silloin tällöin on tarpeen. Raudansaannin riittämättömyyden lisäksi olen arvellut, että en ehkä aina saa proteiinia riittävästi, koska en (siihenkään) asiaan kiinnitä kunnolla huomiota. Päätin ladata sovelluksen, jolla voisin arvioida syömisteni laatua muutaman päivän ajan.


Lataamani sovellus oli MyFitnessPal. En juurikaan vertaillut, tuo vain sattui vaikuttavan sellaiselta, joka vastaa tarpeisiini. Etukäteen arvelutti eniten ruokien kirjaaminen sovellukseen. Syön päivän aikana paljon ja monenlaista, niiden kaikkien merkkaaminen ja määrien arvioiminen tuskastutti, mutta tärkeän asian vuoksi päätin nähdä vaivaa.

Asetin aktiivisuustasoni luokkaan 3/4. Päivittäinen energiantarve olisi noin 2000 kcal, mikä ilman harjoittelun energiankulutusta vaikutti järkevältä. Aktiivisuustasolla 2 energiantarpeeni olisi ollut noin 1800 kcal. Luokittelin siis itseni postinkantajaksi opettajan sijaan, eihän se toki toimistotyöläisen energiankulutusta vastaa, mutta näppituntumani oli, että varmasti syön lepopäivinäkin vähintään parituhatta kaloria. En halunnut, että sovellus alkaa huomauttelemaan liiallisesta syömisestä, vaan tarkoitus oli nimenomaan saada tavoitteet suhteutettuna tarvitsemaani energiamäärään.

Syömisen kirjaamista juuri tuohon sovellukseen helpottaa se, että se muistaa aiemmin tehdyt valinnat. Jos vaikka aamupala toistuu suunnilleen samanlaisena päivästä toiseen, on ruuat ja määrät helppo löytää uudelleen. Samoin ihan ehdoton nopeuttaja on sovelluksessa oleva viivakoodin lukija, jolloin pakkauksen viivakoodin perusteella se hakee täsmälleen oikeat ravintoarvot. En yhtään tunne sovelluksen toteutustapaa, mutta sen tietokannasta on yllätyksekseni löytynyt esimerkiksi suomalaiset marjapakasteet ja kaurahiutaleet.Syömisten lisäksi kirjaan sovellukseen harjoitukset. Niiden perusteella ravintoaineiden tarvetta päivitetään. MyFitnessPal antaa mielestäni liian suuret lukemat esimerkiksi juoksemisen energiankulutukselle, joten olen vilkaissut lenkin jälkeen Suunnon arvion kulutuksesta ja syöttänyt sovellukseen jotain, yleensä vähemmän harjoituksen kestoa, jolla olen saanut Suunnon arviota vastaavan energiamäärän kirjattua.

Päivittäinen ravintoaineiden saantini näyttää toistuvan melko samantyyppisenä päivästä toiseen. Raudansaanti ilman rautalisää jäisi puoleen suosituksesta, mikä on tärkeä havainto. Kuurin jälkeen on varmaan syytä ottaa jonkinlainen kevyempi rautavalmiste säännölliseen käyttöön. Proteiininsaanti jäisi usein hieman alle suosituksen, jos en paikkaisi tilannetta proteiinijuomalla, siis helpolla ja nopealla korjausliikkeellä. Rasvan saanti jää säännöllisesti alle suosituksen, mutta luulen sen johtuvan osittain unohduksista kirjauksissa: salaatissa on kyllä aina oliiviöljyä ja leivän päällä jotain. Vitamiinien saanti on hyvällä tasolla.

Kaikkina menneinä seurantapäivinä (sunnuntaista torstaihin) olen syönyt aamupalan, kaksi lämmintä ruokaa ja välipaloja eli ihan tavallisesti. Lenkkipäivinä energiansaanti on vajaalla ja lepopäivinä plussalla, mutta nuo kaikki ovat tietysti melko karkeita arvioita. Energiantarpeen, -kulutuksen ja syömisten kirjaukset ovat täysin laskennallisia ja osin keskiarvoihin perustuvia. 

Seurantaa olisi mukava jatkaa, jos vain viitsisin kirjata syömisiä ylös. Nämä päivät olivat hyvin paljon toistensa kaltaisia ja luulenkin, että osittain sovellus ohjaa syömisiä. On paljon helpompi syödä viiliä ja marjoja kuin pohtia, miten saisi kotitekoisen kanapiirakan kirjattua mahdollisimman oikein. Palanen totuutta on kuitenkin varmasti paljastunut, ja hieman huolellisuutta syömisessä tarvitaankin jatkossa, jotta ravintoaineiden saanti vastaisi niiden tarvetta.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…