Siirry pääsisältöön

Juoksuhaasteessa, osa 11

Kevyen viikon yhdeksi tavoitteeksi otin suorittaa muutaman kohdan juoksuhaasteesta. Helpoimmat kohdat on jo suoritettu ja näitä loppuja joutuu jo hieman miettimään. Viikonlopun lenkeillä suoritin haasteesta neljä kohtaa.


21. Juokse rannalle
Vanhemmalla pojalla oli päivän mittainen pikkuleiri Savitaipaleella, lähdin kuskiksi. Poikien treenit oli jaettu aamupäivälle ja iltapäivälle, jääaikaa tuli paljon. Käytin työpäivän mittaisen odottelun osittain pitkään lenkkiin. Edellisenä syksynä olin juossut Savitaipaleella aivan upeissa polkumaisemissa, ja samoille reiteille lähdin nytkin. Aikaa oli viimekertaista enemmän, joten saatoin laskea tehot aivan alas ja tehdä ekstrakevyen pitkän. Päämääränä oli kivikautisen asuinpaikan niemi ja haasteen mukaisesti nimenomaan se ranta. Vettä satoi lähtiessä ihan kunnolla, eikä koko matkalla tullut ainuttakaan ihmistä vastaan. Kävelin kaikki ylämäet, jotta sain pidettyä sykkeen matalalla. Maisemat paranivat jatkuvasti kääntöpaikan lähestyessä, kyllä on kivikauden ihmisillä ollut maisemille silmää. Kuvassa taustalla Kuolimo-järven Isoselkä, jonka rannalle siis juoksin.

19.8.2018 polkujuoksu 3:22'45, 22,72 km


22. Juokse paljain jaloin
23. Juokse takaperin (ja ole varovainen!)
31. Juokse 400 metriä kovaa ja ota aikaa

Paljain jaloin juoksemisen kanssa meinasi tulla kiire, alkaahan tässä kesä olla jo lopuillaan. Keksin yhdistää sen vetoharjoitukseen, jolloin saisin jalkapallokentän nurtsista mukavan alustan. Tein neljänsadan metrin vedot kahteen osaan jaettuna: ensin 3 x 400 m minuutin palautusajalla ja viiden minuutin väliverryttelyn jälkeen toinen samanlainen. Minuutin palautuksissa syke ei ehtinyt laskea liian alas, jolloin se nousi mukavasti maksimialueelle seuraavassa vedossa. Väliverryttelyn tein jalkapallokentällä avojaloin, pientä hölkkää eteenpäin ja taaksepäin. Käsiajanotto ei varmaankaan ollut kovin tarkka, mutta viimeisimpään sain kovimman kilometrivauhdin (3'57) ja kierroksen ajaksi 1'36.

18.8.2018 vetoharjoitus 2 x 3 x 400 m***

Tässä koko juoksuhaaste, yliviivattuna suoritetut kohdat:
 1. Juokse pakkassäällä.
 2. Juokse lumessa.
 3. Juokse niin hitaasti, että rasitus ei ole kävelyä kovempaa.
 4. Tee polkujuoksulenkki.
 5. Osallistu juoksutapahtumaan.
 6. Juokse vähintään puolimaratonin matka, eli 21,0975 kilometriä.
 7. Juokse mäkivetoja. 
 8. Juokse portaita.
 9. Juokse joka päivä yhden kalenteriviikon ajan.
 10. Lenkkeile kaverin kanssa tai osallistu yhteislenkille.
 11. Juokse paikkaan, jossa et ole ennen käynyt.
 12. Juokse työmatka tai osa siitä. Jos et ole töissä, juokse vaikka kauppamatka.
 13. Juokse vauhtileikittelylenkki.
 14. Juokse rankkasateessa.
 15. Juokse vähintään tunnin ajan sellaista vauhtia, että pystyt puhumaan puuskuttamatta.
 16. Juokse Cooperin testi.
 17. Ota itsestäsi kuva kun juokset.
 18. Tervehdi vastaantulevaa toista juoksijaa.
 19. Poikkea entuudestaan tuntemattomalle polulle ja juokse katsomaan mihin se johtaa. 
 20. Laske askeltiheytesi ja kokeile juosta nopeammalla frekvenssillä. 
 21. Juokse rannalle.
 22. Juokse paljain jaloin.
 23. Juokse takaperin (ja ole varovainen!)
 24. Venyttele juoksulenkin jälkeen kunnolla. 
 25. Lue ja kommentoi juoksublogia.
 26. Juokse juoksumatolla tai sisähallissa.
 27. Mene juoksutapahtumaan kannustamaan tai vapaaehtoishommiin.
 28. Yhdistä juoksuharjoitus johonkin toiseen liikuntaan. Mene esimerkiksi lenkiltä suoraan uimaan tai tee pyörälenkin päälle kevyt juoksuharjoitus.
 29. Tee eväsretki juosten. Pysähdy lenkillä syömään eväitä ja katselemaan maisemia.
 30. Juokse radalla.
 31. Juokse 400 metriä kovaa ja ota aikaa.
 32. Juokse yöllä.
 33. Lähde lenkille aamulla auringon noustessa.
 34. Juokse lenkki ilman, että mukanasi on yhtään elektroniikkaa. Ei puhelinta, ei juoksukelloa, ei musiikkisoitinta.
 35. Tee juoksutekniikkaharjoitus. 
 36. Tee nähtävyyskierros juosten. Tämän voi toteuttaa yhtä hyvin matkoilla kuin omalla kotipaikkakunnallakin. 
 37. Aseta itsellesi juoksutavoite ja juokse tavoitteeseen!
 38. Pidä juoksupäiväkirjaa vähintään viikon ajan.
 39. Tee luontohavaintoja lenkillä. Kuuntele linnun laulua, katsele kasveja, havainnoi vuoden kiertoa luonnossa.
 40. Juokse sama lenkkireitti kaikkina vuodenaikoina.

Kommentit

 1. Hyvin olet saanut kerättyä haasteita! Nyt on tosiaan hyvä hoitaa tuo paljain jaloin kirmaaminen pois alta hyvän sään aikana, ettei varpaat kohmetu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tämä on ollut hauska. :) Muutama hankalampi odottelee vielä ! :D

   Poista
 2. Minun oli tarkoitus hilpaista paljain jaloin tällä viikolla, mutta flunssa ehti väliin. :( Saapa nähdä, kuinka tuon haastekohdan kanssa käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hullumpi juoksee vaikka talvella, jos ei aiemmin ehdi. Eihän tuossa pituudesta puhuttu mitään. :D Toivottavasti flunssa on jo taipunut!

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Uudenvuodenjuoksu: uuden harjoituskauden alku

Vuoden viimeinen päivä päätti vuoden 2018 juoksut ja samalla aloitti maratonharjoittelun kevättä varten. Takana on taas onnistunut, ehjä juoksuvuosi. Terveydestä olen tosi kiitollinen; koko vuosi on sujunut ilman harjoittelutaukoja, suunniteltuja kevyitä jaksoja toki on ollut. Tuloksellisesti vuoden kohokohtana oli uusi maratonennätys 3:43:57 lokakuussa Vantaalla. Maratonenkka on parantunut nyt useana peräkkäisenä vuotena, hieman meinaa nälkä kasvaa syödessä. Menneenä vuonna juoksin maratonin myös keväällä Helsingissä. Paljon jäi myös muita hauskoja muistoja vuodesta, erityisesti taputan itseäni selkään rohkeudesta lähteä kovempien juoksijoiden mukaan juoksemaan maantieviestejä Karhu-viestiin ja Kymijokiviestiin. Kisareissut olivat tosi kivoja.

Vuonna 2018 juoksukilometrejä kertyi 2659, josta poluilla 74 km ja matolla 27 km. Tänä vuonna en juossut yhdessäkään polkukisassa, toisin kuin viime vuonna, jolloin harjoittelin Vaarojen Maratonille ja juoksin poluilla melkein 450 km. Juoksuun …

Maratonharjoittelu, viikko 1

Loppuvuoden päämäärättömän hölkkäilyn jälkeen on taas ihanaa päästä harjoittelemaan kunnolla. Juoksen maratonin 19. toukokuuta Kööpenhaminassa, ja harjoittelu on käynnistynyt vuodenvaihteessa.

Ensimmäisellä viikolla juoksua kertyi 65,5 km. Crossfit-treenejä tein kaksi, lisäksi tunti kehonhuoltoa.


Maanantaina, uudenvuodenaattona juoksin Mikkelin uudenvuodenjuoksussa. Ok juoksu, jossa ensimmäinen kierros helpon tuntuisesti (4'45 min/km) ja toinen erityisesti viimeisen kilometrin hidastumisen vuoksi vaikeampi (4'51 min/km). Kisasta enemmän tuolla.
   MK 5,5 km 0:26'23, 4'48 min/km + verkat yht. 14,15 km

Tiistaina palauttelupäivä. Kevyt lenkki, jossa ensimmäiset 4 km koirien kanssa, loput yksin. Tosi lumiset, auraamattomat tiet hidastivat vauhtia ja laskivat koirien motivaatiota. Edellisen päivän kisailu tuntui jaloissa, kevyt juoksu teki tosi hyvää.
   PK1 8,42 km, 1:01'27, 7'17 min/km, keskisyke 116

Keskiviikkoaamuna juoksimme koirien kanssa kevyen puolituntisen.
Il…

Maratontreeni, viikko 2

Kova viikko 2/2. Viime viikon tapaan harjoittelu sujui hyvin. Viikonloppuna olo oli jo jonkin verran väsynyt, mutta ensi viikko onkin sitten reilusti kevyempi. Tällä viikolla juoksua 72,7 km, crossfit-harjoituksia kaksi.


Maanantaina palauttava aamulenkki koirien kanssa.
   PK1 5,06 km, 0:38'14, 7'33 min/km

Myös tiistaina oli niin mukavan lauhaa, että lenkitin koirat aamulla hölkäten. Päivän varsinaisena treeninä tasavauhtinen reipas. Tavoitevauhtina oli maratonvauhti tai hieman sitä reippaampi, pituus 8 km. Alkuverkassa koiran kanssa tuntui, että vauhtiin voi olla vaikea päästä, mutta se löytyikin helposti ja tuntui sopivan napakalta loppuun saakka. Pito ei ollut aivan optimaalinen lumisilla teillä.
   PK1 3,89 km, 0:29'10, 7'29 min/km, keskisyke 117
   VK2 8 km, 0:41'19, 5'09 min/km, keskisyke 151, max 165 + verkat 4,34 km

Keskiviikkoiltaan sain mahdutettua kaksi harjoitusta. Ensin kävin crossfitissä, jossa tehtiin maastavetoja perusvoimaharjoituksena 5 x 10 toi…