Siirry pääsisältöön

Kevyttä kesähölkkää

Ihana kesä on parhaimmillaan. Talvisin kaipaan kovasti lämpimiä ilmoja ja valoisuutta, nyt ei minun päivärytmilläni ole ainuttakaan hetkeä valveillaoloaikana, jolloin ei olisi valoisaa. Ja voi näitä hellepäiviä! Tässä vaiheessa kesää ajattelin olevani jo hyvää matkaa harjoittelemassa syksyn maratonille. Epämääräinen hölkkäilyvaihe Jukolan viestin jälkeen on kuitenkin jäänyt päälle, enkä ole lainkaan kiinni suunnitelmallisessa harjoittelussa. Osittain hölkkäviikot johtuvat työkiireistä, jotka jatkuvat ainakin elokuun alkuun, osittain kaikesta muusta ylimääräisestä menosta, jota on kesälle kertynyt.Jumivaiheesta huolimatta kalenteriini on merkitty Vantaan maraton lokakuun puolivälissä. Olin menossa tapahtumaan jo viime vuonna, mutta silloin sain ystävän mieheltä osallistumisen Vaarojen Maratonille, joten vaihdoin suunnitelmaa. Nyt tasainen Vantaan reitti houkuttelee taas, ja ajankohtakin on univelkaiselle epäjuoksijalle armollisen kaukana. Ehdin kyllä harjoitella, jos en enää viivyttele.

Olen kyllä juossut, tietysti. Lenkit ovat vain olleet lyhyempiä ja keskimäärin kevyempiä, sellaisia päänhoitolenkkejä enimmäkseen. Kesäkuussa juoksin 210 km, nyt heinäkuussa tähän mennessä vain 71 km. Viimeisin yli kahdenkymmenen kilometrin lenkki on tehty pari viikkoa sitten. Kovemmista lenkeistä on viime viikkoina puuttunut puhti, mikä on minulla tavallista silloin, kun olen nukkunut liian vähän. Silti on pitänyt lähteä välillä kokeilemaan, josko kulkisi... Harjoittelun keveys ei näköjään ole virkistänyt, kun toisesta päästä jaksamista on syönyt univaje ja lisääntyneet työtunnit. Eipä sillä, hauskaa on kyllä ollut ja mielenkiintoisia päiviä kesä täynnä.


Harjoittelumotivaatiota kyllä olisi, kunhan saisin nyt levättyä joitakin päiviä vähän enemmän. Minä tykkään juosta tavoitetta kohti, tehdä suunnitelmia ja niitä toteuttaa. Nyt, kun tekeminen on enemmän tai vähemmän puolittaista, on olokin samalla odottava tai hieman kärsimätön. Jos harjoittelu lähtee tästä sujumaan, tavoittelen Vantaan maratonilla ennätystä. Jos en saa raivattua riittävästi aikaa juoksemiselle ja levolle, lähden tekemään hyvää juoksua tai kokeilen puolikasta. Tavoitetta ehtii vielä viilaamaan ennen syksyä. Onneksi ainakin Poppis harjoittelee syksyn maratonille. Seuraan aina innostuneena muiden maratontreenejä, ja erityisesti nyt takamatkalta lähtiessä on vertaistuesta apua. On kiva ajatella, että joku muukin kulkee kohti samaa päämäärää, vaikka tapahtuma ja henkilökohtaiset tavoitteet olisivatkin erilaiset.Maratoonariksi muuntautumiselle onkin juuri nyt oivallinen tilaisuus, kun viikonloppu on täysin vailla aikatauluja. Ehkä selailen harjoituspäiväkirjaa ja muistelen edellisiä maratontreenejäni. Lisäksi voisin etsiä muutaman harjoitusohjelman ja tarkastella niiden avainharjoituksia. Miesväki saapuu huomenna kesäreissulta kotiin ja luvassa on paljon yhdessä olemista. Unen, ruuan ja kevyttehoisen liikunnan myötä arvelen feenikslinnun nousevan tuhkasta viimeistään maanantaiaamuna.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…