Siirry pääsisältöön

Juoksuhaasteessa, osa 10

 Juoksuhaaste hupenee hitaasti, mutta varmasti. Sain yliviivattua muutaman kesäisen suorituksen.


8. Juokse portaita
Mikkeli ei ole porrastreenaajan unelmakaupunki, jos mittarina pidetään portaiden pituutta. Kunnon nousut olisi mahdollista saada jossain kerrostalon rappukäytävässä, pitkiä ulkoportaita ei löydy. Joensuun Lykynlammella kiipeilyn jälkeen ei Hänskin tai Urskin portaista oikein saa hapotuksen tunnelmaa, vaikka kuinka hyppelee edestakaisin. No, eivät omat porrastreenini ole portaiden pituuteen kaatuneet, ei vain ole tullut käytyä, vaikka lähimmille on matkaa kotoa vain muutama sata metriä. Jukolan viestin jälkeisellä viikolla, kun aloin päästä taas harjoitteluun kiinni, kävin 11 km peruskestävyyslenkin päätteeksi nousemassa lähiportaat muutaman kerran. Simppelisti kymmenen kertaa portaat ylös ja alas kaksi porrasta kerrallaan, yhteensä kuusi minuuttia. Hiki jo virtasi viimeisissä nousuissa, mutta iloisessa nousuhumalassa olleelta pariskunnalta sain hyvät kannustukset viimeisille askelmille.

20.6.2018 PK 11,43 km 6'17 min/km, loppuun porrasnousua 6 min


14. Juokse rankkasateessa
Juhannussää ei yllättänyt tänäkään vuonna, viileää oli. Juhannuspäivän sateisuutta päiviteltiin omalla porukalla ja kylässä käyneiden vieraiden toimesta. Koirat saivat odottaa kunnon lenkkiä iltaan saakka, mutta omaa lenkkiäni ei vesikeli ole estänyt ennenkään. Lähdin puolenpäivän jälkeen juoksemaan. Tähtäsin sateettomaan hetkeen, vaikka arvelin, että raskaista pilvistä riittäisi vielä tuollekin lenkille kylliksi, mutta jos ehtisi lämmitellä ennen kastumista. Tarkoitus oli juosta vauhtikestävyyttä. Lämmittelynä juoksin kevyemmin parikymmentä minuuttia. Mummolasta kilometrin päässä olin sillalla menossa ja paleli. Näin, että salmen takana vaarassa sataa oikein roimasti. Sillalla tuuli todella kylmästi ja vedin aluspaidan hihat käsien suojaksi. Pipo oli päässä, kuten juhannuslenkillä toki kuuluukin olla, mutta hanskat olivat jääneet kotiin. Pääsin juoksemaan pienessä tihkussa melkein viiteen kilometriin saakka. Siinä vaiheessa, kun sade tuli kunnolla päälle, olin jo hyvässä vauhdissa ja lämmennyt. Metsätiellä juostessa ei tuullutkaan niin paljon kuin avoimemmilla paikoilla. Ensimmäinen kunnon kuuro kesti kymmenen minuuttia, mutta jo siinä ajassa vaatteet kastuivat alusvaatteita myöten, kun juoksin ohuessa, vain kevyesti sadetta pitävässä takissa. Toinen ropina tuli myöhemmin, mutta kesti vähemmän aikaa. Kovempi vauhti tuntui raskaalta ja jätin vk:n kahdeksaan kilometriin. Parin kilometrin elpymisen jälkeen tein vielä kovemman vedon lenkin loppuun.

23.6.2018 VK 8 km + verkat yht. 15,21 km


32. Juokse yöllä

Kyllä vain juoksee ihminen yöllä, jos Jukolan viestissä kolmososuudelle lähtee. Jukolan pummeja on edelleen tuskallista muistella, mutta kirjoitetaan nyt tämäkin tästä pois. Lähdin omalle osuudelleni klo 03:22. Osa samaan aikaan lähteneistä juoksi otsalampun kanssa, mutta minulle valo riitti jo aivan mainosti sekä juoksemiseen että kartanlukuun. Voisi luulla, että yöllä kisaaminen on vaikeaa, mutta adrenaliini herättää kyllä silloinkin. Aamuyötä on keskikesällä vaikea edes tunnistaa yöksi, kun aurinko nousee niin aikaisin. Pitkän yöosuuden lopussa jalka olisi vielä noussut kepeästi, mutta ajatustyön tekemiseen alkoi väsyä. Silti äänestän yön puolesta: auringonnousu ja hiljaisen raukea tunnelma lämmittelyalueella olivat käsittämättömän hienoja. 

Tekisi mieli kuitata tällä yöjuoksulla myös kohta 'Poikkea entuudestaan tuntemattomalle polulle ja juokse katsomaan mihin se johtaa', mutta nyt ei huumorintaju riitä siihen.

17.6.2018 Jukolan viesti, osuus 3 alkaen klo 03:22

* * *


Tässä koko juoksuhaaste, yliviivattuna suoritetut kohdat:
 1. Juokse pakkassäällä.
 2. Juokse lumessa.
 3. Juokse niin hitaasti, että rasitus ei ole kävelyä kovempaa.
 4. Tee polkujuoksulenkki.
 5. Osallistu juoksutapahtumaan.
 6. Juokse vähintään puolimaratonin matka, eli 21,0975 kilometriä.
 7. Juokse mäkivetoja. 
 8. Juokse portaita.
 9. Juokse joka päivä yhden kalenteriviikon ajan.
 10. Lenkkeile kaverin kanssa tai osallistu yhteislenkille.
 11. Juokse paikkaan, jossa et ole ennen käynyt.
 12. Juokse työmatka tai osa siitä. Jos et ole töissä, juokse vaikka kauppamatka.
 13. Juokse vauhtileikittelylenkki.
 14. Juokse rankkasateessa.
 15. Juokse vähintään tunnin ajan sellaista vauhtia, että pystyt puhumaan puuskuttamatta.
 16. Juokse Cooperin testi.
 17. Ota itsestäsi kuva kun juokset.
 18. Tervehdi vastaantulevaa toista juoksijaa.
 19. Poikkea entuudestaan tuntemattomalle polulle ja juokse katsomaan mihin se johtaa. 
 20. Laske askeltiheytesi ja kokeile juosta nopeammalla frekvenssillä. 
 21. Juokse rannalle.
 22. Juokse paljain jaloin.
 23. Juokse takaperin (ja ole varovainen!)
 24. Venyttele juoksulenkin jälkeen kunnolla. 
 25. Lue ja kommentoi juoksublogia.
 26. Juokse juoksumatolla tai sisähallissa.
 27. Mene juoksutapahtumaan kannustamaan tai vapaaehtoishommiin.
 28. Yhdistä juoksuharjoitus johonkin toiseen liikuntaan. Mene esimerkiksi lenkiltä suoraan uimaan tai tee pyörälenkin päälle kevyt juoksuharjoitus.
 29. Tee eväsretki juosten. Pysähdy lenkillä syömään eväitä ja katselemaan maisemia.
 30. Juokse radalla.
 31. Juokse 400 metriä kovaa ja ota aikaa.
 32. Juokse yöllä.
 33. Lähde lenkille aamulla auringon noustessa.
 34. Juokse lenkki ilman, että mukanasi on yhtään elektroniikkaa. Ei puhelinta, ei juoksukelloa, ei musiikkisoitinta.
 35. Tee juoksutekniikkaharjoitus. 
 36. Tee nähtävyyskierros juosten. Tämän voi toteuttaa yhtä hyvin matkoilla kuin omalla kotipaikkakunnallakin. 
 37. Aseta itsellesi juoksutavoite ja juokse tavoitteeseen!
 38. Pidä juoksupäiväkirjaa vähintään viikon ajan.
 39. Tee luontohavaintoja lenkillä. Kuuntele linnun laulua, katsele kasveja, havainnoi vuoden kiertoa luonnossa.
 40. Juokse sama lenkkireitti kaikkina vuodenaikoina.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…