Siirry pääsisältöön

Viikot 19 ja 20

Nämä viikot olivat maratonviikko ja sitä edeltävä viikko. Kevensin harjoittelua huolella: viikolla 19 juoksin 36 km ja maratonviikolla ennen kilpailua vain 10,7 km. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, näin voimakas keventäminen ei taida kovin hyvin sopia minulle. Juoksuvireeni on aina parempi silloin, kun juoksen hyvin säännöllisesti. En vain ole uskaltanut vielä tehdä maratonkevennystä lievempänä. Matka on pitkä, ja olisi ikävä pilata harjoittelu starttaamalla väsyneenä. Pienemmältä pahalta tuntuu se, että maratonin alkupuolella on hankala saada menovaihdetta päälle.


Viikko 19
ma:
ti: PK1 9,21 km, 0:59'55, 6'30 min/km, keskisyke 126
ke:
to: PK1 5,92 km, 0:42'21, 7'09 min/km + VK1 7,47 km,0:40'11, 5'22 min/km, keskisyke 145
pe:
la: PK polkujuoksu 7,81 km, 0:58'47, 7'31 min/km, keskisyke 135
su: PK1 5,55 km, 0:34'31, 6'13 min/km

Viikkoon sisältyi kolme lepopäivää. Tiistaina hölkkäilin vuorotellen koirien kanssa yhteensä 9,2 km. Torstaina juoksin ensin koiralämmittelynä 6 km, jonka jälkeen kevyt vauhtikestävyyslenkki: 7,5 km suunnilleen maratonvauhdilla. Lauantaina peruskestävyyttä lähipoluilla tunnin verran. Sunnuntaina vain kevyt puolituntinen. Sää oli viikonloppuna helteinen, ja vaikka juoksin vain kevyitä lenkkejä, ajattelin, että ne voisivat valmistaa lämpöisen sään maratoniin, jos sellainen sattuisi HCM-päivälle.


Viikko 20
ma:
ti: PK1 4,46 km, 0:27'14, 6'06 min/km
ke:
to: PK 4,24 km + VK1 1,91 km, 5¨14 min/km, 0:10'01, keskisyke 145
pe:
la: Helsinki City Marathon
su:

Kesäisen lämpimällä maratonviikolla oli hiljaista harjoittelun suhteen. Tankkasin tiistaista torstaihin ja yritin saada riittävästi nukuttua. Tiistaina hölkkäsin puoli tuntia, samoin keskiviikkona, jolloin tein lenkin loppupuolella kymmenen minuutin vauhdikkaamman pyrähdyksen. Juoksu tuntui tosi hyvältä ja reipas vauhti sopivalta.


Valmistautumisviikkojen odottelu ei tällä kertaa tuntunut niin turhauttavalta kuin joskus aikaisemmin. Ehkä se johtui lämpimästä säästä ja siitä, ettei koiria tahtonut saada kuin kävelylenkeille mukaan. Ajatus kisan lähestymisestä tuntui niin hienolta! Maraton on matka, joka tuntuu omalta ja tutulta. Viimeisten viikkojen lepäilyn haastavuudesta ja maratoninjälkeisestä alakulosta huolimatta tuo matka vetää vahvasti puoleensa. Ehkä vielä joskus saan myös ennen-jälkeen-taajuudet paremmin viritettyä niin, että vire ja mieliala eivät heittelisi niin voimakkaasti kuin tälläkin kertaa.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…