Siirry pääsisältöön

Maratonviikon valmistautuminen

Viime vuonna tähän aikaan olin jo juossut maratonin Wienissä ja puolimaratonin Joensuussa, eikä muita tavoitteita vielä ollut tiedossa. Nyt ensimmäinen kunnon kisa on vasta edessä, kun lauantaina koittaa Helsinki City Marathon. Viimeiset päivät ennen maratonia tuntuvat vaikeilta! Lepo ja tankkaus lisäävät energiaa, mutta silti pitäisi malttaa ottaa hyvin rauhallisesti.


Kisaviikon valmistautuminen menee melko lailla tutuilla rutiineilla. Lauantaina on luvassa neljästoista maratonini, ja mitään uutta en tälläkään kertaa kokeile. Harjoittelussa jo pari viikkoa on mennyt kevyemmin. Tällä viikolla käyn ainoastaan pari kertaa kevyesti juoksemassa, jotta juoksuvire säilyisi kohtuullisena. Jos uskaltaisin, juoksisin hieman enemmän, mutta juoksin ja reissasin itseni melko väsyneeksi huhtikuun lopulla, joten mieluummin lepään, kuin otan riskiä väsyneenä kisaamisesta. Luulen, että kisaviikon harjoittelussa teen vielä joskus jotain eri tavalla. Tämä ei mielestäni ihan täysin sovi minulle, en ollenkaan ole parhaimmillani silloin, kun olen levännyt näin paljon.

Tankkaan hiilihydraatteja kolme päivää, tiistaista torstaihin. Olen aika reipas syömäri tavallisestikin, mutta erityisesti nyt huolehdin siitä, että syön säännöllisesti ja hyvin. Lisäksi juon Dexal Heavyä, kuten aina aikasemminkin. Tankkausjuomalla varmistan energiavarastojen täyttymisen ilman, että olo olisi hankalan täysi. Perjantaina syön tavalliseen tapaan, lauantaina sitten kisapäivän mukaisesti, aamupainotteisesti toki.


Yritän nukkua kisaviikolla mahdollisimman hyviä yöunia. Tiistain Helsingin reissun vuoksi yöunet jäivät hieman lyhyemmäksi, mutta muuten ei pitäisi olla mitään, mikä rajoittaisi nukkumista. Kisa-aamuna minun täytyy olla junassa seitsemältä, mutta sekin on aikataulujen puolesta ihan tavallisen päivän raameissa.

Valmistautumiseeni kuuluu olennaisena osana myös se, että unohdan käyneeni koskaan lenkillä. Suunniteltu maratonvauhti, joka on jossain vauhtikestävyysalueen puolivälissä, tuntuu ihan järjettömältä tavoitteelta, koska "en ole juossut kovia harjoituksia tänä vuonna, pitkät lenkit ovat jääneet aivan liian lyhyiksi, aerobisen kynnyksen harjoittelu on ollut varsin vajavaista, ja lihaskuntoharjoittelu on unohtunut kokonaan". Jossain vaiheessa joudun tarkistamaan Suunnon palvelusta tai blogin viikkotreenikirjauksista, että juostu on, jolloin ylipäätään maaliin asti juokseminen on teoriassa mahdollista. Tämä on merkillinen, joka ikinen kerta toistuva epävarmuuskuvio.


Viileän sään juoksu taitaa jäädä haaveeksi, kuten vähän ilmoittautuessani pelkäsin. Kesäsäät ovat kyllä olleet varsin ihania viime päivät, mutta maratonin juokseminen olisi huomattavasti helpompaa, jos lämpötila olisi kymmenen asteen hujakoilla. Olen joitakin vuosia sitten juossut maratonin kolmenkymmenen asteen helteessä, joten tiedän, että kestän kyllä kuumuutta, mutta silloin vauhtia täytyy laskea. Tällä hetkellä sääennuste lupailee varsin mukavaa 18 asteen lämpöä. Tuollaisessa lämmössä voisi varmasti juosta oikein hyvän juoksun, tai ainakaan se ei jäisi säästä kiinni. Kisavarustepohdinnassa voi siis rajoittua kesäiseen varustukseen. Yli viidentoista asteen lämmössä ei oikeastaan voi olla liian vähän päällä, jos on poutaa.

Kaikista mukavin osa valmistautumista on itse juoksun miettiminen. Se, miten vihdoin pääsee liikkeelle kuhisevan massan mukana. Juoksulinjojen hakemista, reitin tähyilyä, kellon paikan säätämistä ranteessa. Geelit taskussa ja ensimmäiset nyrkissä. Ensimmäiset kilometrit tuntuvat ehkä hankalilta lämmittelystä huolimatta. Tavoitevauhti tuntuu kovalta, eikä tasainen meno muutenkaan ole mahdollista ihmismassan vuoksi. Vihdoin jossain vaiheessa, ehkä viiden kilometrin nurkilla alkaa kulkea. Sopiva vauhti löytyy, helppo, mutta napakka. Sellainen, joka pelottaa, mutta jota silti voi kuvitella menevänsä kaksi kertaa puolikkaan verran, ja jossa hengitys on vielä helppoa. Sopiva selkä tai vieruskaveri löytyy, tai sitten itse on veturina jollekin toiselle. Maisemista ei jää juuri mitään mieleen, jos juoksu kulkee. Ehkä jokin pitkä suora, jossa on riittävästi aikaa rekisteröidä maisema mieleen, tai tuttu rakennus, yllättävä kannustus tai muuta. Kolmenkympin jälkeen keskittyminen syvenee, johonkin paikkaan ehkä sattuu, oikeaan jalkaterään tai sääreen. Jos vauhti on ollut oikea ja kisanaikainen tankkaus on onnistunut, alkavat hurmoskilometrit, joista selviää milloin milläkin ajatuksella. Voimalause on vielä miettimättä, mutta onhan tässä vielä muutama päivä aikaa.

Kommentit

 1. Paljon tsemppiä kisaan! Aika mahtavaa kun starttaat jo 14. kerran maratonille! Taitaa juoksukisoissakin kokemus tuoda varmuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! Aika paljon vähemmän jännittää ennen kisaa, tai se on enemmän innostusta kuin panikointia. :)

   Poista
 2. Kevyitä askelia ja hyvää kisaa! Sulla on kyllä niin mahtavia treenimääriä takana, että onnistumiseen on oikein hyvät mahdollisuudet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Itsellä on myös sellainen olo, että valmistautuminen on mennyt hyvin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Uudenvuodenjuoksu: uuden harjoituskauden alku

Vuoden viimeinen päivä päätti vuoden 2018 juoksut ja samalla aloitti maratonharjoittelun kevättä varten. Takana on taas onnistunut, ehjä juoksuvuosi. Terveydestä olen tosi kiitollinen; koko vuosi on sujunut ilman harjoittelutaukoja, suunniteltuja kevyitä jaksoja toki on ollut. Tuloksellisesti vuoden kohokohtana oli uusi maratonennätys 3:43:57 lokakuussa Vantaalla. Maratonenkka on parantunut nyt useana peräkkäisenä vuotena, hieman meinaa nälkä kasvaa syödessä. Menneenä vuonna juoksin maratonin myös keväällä Helsingissä. Paljon jäi myös muita hauskoja muistoja vuodesta, erityisesti taputan itseäni selkään rohkeudesta lähteä kovempien juoksijoiden mukaan juoksemaan maantieviestejä Karhu-viestiin ja Kymijokiviestiin. Kisareissut olivat tosi kivoja.

Vuonna 2018 juoksukilometrejä kertyi 2659, josta poluilla 74 km ja matolla 27 km. Tänä vuonna en juossut yhdessäkään polkukisassa, toisin kuin viime vuonna, jolloin harjoittelin Vaarojen Maratonille ja juoksin poluilla melkein 450 km. Juoksuun …

Maratonharjoittelu, viikko 1

Loppuvuoden päämäärättömän hölkkäilyn jälkeen on taas ihanaa päästä harjoittelemaan kunnolla. Juoksen maratonin 19. toukokuuta Kööpenhaminassa, ja harjoittelu on käynnistynyt vuodenvaihteessa.

Ensimmäisellä viikolla juoksua kertyi 65,5 km. Crossfit-treenejä tein kaksi, lisäksi tunti kehonhuoltoa.


Maanantaina, uudenvuodenaattona juoksin Mikkelin uudenvuodenjuoksussa. Ok juoksu, jossa ensimmäinen kierros helpon tuntuisesti (4'45 min/km) ja toinen erityisesti viimeisen kilometrin hidastumisen vuoksi vaikeampi (4'51 min/km). Kisasta enemmän tuolla.
   MK 5,5 km 0:26'23, 4'48 min/km + verkat yht. 14,15 km

Tiistaina palauttelupäivä. Kevyt lenkki, jossa ensimmäiset 4 km koirien kanssa, loput yksin. Tosi lumiset, auraamattomat tiet hidastivat vauhtia ja laskivat koirien motivaatiota. Edellisen päivän kisailu tuntui jaloissa, kevyt juoksu teki tosi hyvää.
   PK1 8,42 km, 1:01'27, 7'17 min/km, keskisyke 116

Keskiviikkoaamuna juoksimme koirien kanssa kevyen puolituntisen.
Il…

Maratontreeni, viikko 2

Kova viikko 2/2. Viime viikon tapaan harjoittelu sujui hyvin. Viikonloppuna olo oli jo jonkin verran väsynyt, mutta ensi viikko onkin sitten reilusti kevyempi. Tällä viikolla juoksua 72,7 km, crossfit-harjoituksia kaksi.


Maanantaina palauttava aamulenkki koirien kanssa.
   PK1 5,06 km, 0:38'14, 7'33 min/km

Myös tiistaina oli niin mukavan lauhaa, että lenkitin koirat aamulla hölkäten. Päivän varsinaisena treeninä tasavauhtinen reipas. Tavoitevauhtina oli maratonvauhti tai hieman sitä reippaampi, pituus 8 km. Alkuverkassa koiran kanssa tuntui, että vauhtiin voi olla vaikea päästä, mutta se löytyikin helposti ja tuntui sopivan napakalta loppuun saakka. Pito ei ollut aivan optimaalinen lumisilla teillä.
   PK1 3,89 km, 0:29'10, 7'29 min/km, keskisyke 117
   VK2 8 km, 0:41'19, 5'09 min/km, keskisyke 151, max 165 + verkat 4,34 km

Keskiviikkoiltaan sain mahdutettua kaksi harjoitusta. Ensin kävin crossfitissä, jossa tehtiin maastavetoja perusvoimaharjoituksena 5 x 10 toi…