Siirry pääsisältöön

Juoksuhaasteessa, osa 9

Taivaanrannanjuoksija-blogin Annen ideoima juoksuhaaste on osaltani jo pitkällä. Pitkällä nimenomaan siinä mielessä, että helpot kohdat alkaa olla napsittu, ja kohta on jäljellä pelkästään hankalampia tehtäviä, joita ei tulisi ilman haastetta tehtyä.

4. Tee polkujuoksulenkki
39. Tee luontohavaintoja lenkillä. Kuuntele linnun laulua, katsele kasveja, havainnoi vuoden kiertoa luonnossa


Viime viikonloppuna olin koiranäyttelyreissulla Virossa. Majoituimme Palmsen kartanoympäristössä Lahemaan kansallispuiston alueella. Meille tuli pienenä yllätyksenä se, miten ainutlaatuisessa miljöössä pääsimme yöpymään, kun tarve oli ainoastaan majoittua kohtuullisen matkan päässä Rakveresta sellaisessa hotellissa, jossa olisi riittävästi tilaa koirien häkeille ja mielellään jonkinlaiset ulkoilumaastot. Näyttelyviikonlopun tiiviin aikataulun vuoksi en voinut lähteä tutustumaan kansallispuistoon, mutta koirat ulkoilutettiin aamuin illoin kartanon maaston poluilla. Kevät oli huhtikuun lopulla pitemmällä kuin kotona Mikkelissä. Lehdet eivät olleet vielä puhjenneet, mutta ruohoja kasvoi jo runsaasti. Valkovuokot, sinivuokot ja keltavuokot kukkivat, samoin näsiä. Alueella asui majava, joka oli kaatanut joen varresta isojakin lehtipuita. Toisena aamuna koirat ottivat kovasti vainua jokivarressa, ehkä majava oli ollut aamuvuorossa juuri aiemmin.

Lauantai oli ensimmäinen näyttelypäivä. Meidän näyttelymatkarutiineihimme kuuluu lenkittää koirat huolellisesti sekä aamulla että illalla. Koirat joutuvat olemaan paljon häkissä näyttelyalueella, ja myös kaikki näyttelyyn liittyvä stressi on tarpeen purkaa ulkoilemalla riittävästi. Lähdin lauantai-iltana hölkkäilemään vuorotellen matkapoika-Indyn ja Zaden kanssa. Indy oli selvästi uupunut, sehän oli lopulta viimeisessä, Best In Show -kehässä saakka. Juoksimme rauhassa puoli tuntia, jonka jälkeen vein Indyn lepäämään ja lähdin Zaden kanssa. Zarppa oli virkeä ja innokas, mutta puoli tuntia sai riittää sillekin, jotta pääsimme ajoissa nukkumaan. Kevään ensimmäinen polkujuoksulenkki tapahtui siis hieman yllättäen Virossa.

28.4.2018 PK1 polkulenkki 7,4 km, 1:00'50, 8'09 min/km


30. Juokse radalla

Kuva: Mikko Rahikainen

Kuva: Mikko Rahikainen

No tämä! Juoksutapahtumiin osallistuminen on poikkeuksetta kivaa. Osallistuminen jännittäää ja innostaa, se iskee meissä johonkin hyvin alkukantaiseen. Nyt oli kyseessä minulle jotain melko poikkeuksellista: ratakisa. Jos ei oteta lukuun Cooperin testiä parin vuoden takaa, en muista juosseeni radalla tosissani. Kokemattomuuden huomasi sekä radalla juoksemisen että matkan pituuden osalta, mutta eipä ollut juuri tavoitteitakaan: 4 minuutin alitus perustui omiin kuvitelmiin, eikä se mahdottomalta tuntuisi nytkään.

16.4.2018 1000 m hallissa

***

Tässä koko juoksuhaaste, yliviivattuna suoritetut kohdat:
 1. Juokse pakkassäällä.
 2. Juokse lumessa.
 3. Juokse niin hitaasti, että rasitus ei ole kävelyä kovempaa.
 4. Tee polkujuoksulenkki.
 5. Osallistu juoksutapahtumaan.
 6. Juokse vähintään puolimaratonin matka, eli 21,0975 kilometriä.
 7. Juokse mäkivetoja. 
 8. Juokse portaita.
 9. Juokse joka päivä yhden kalenteriviikon ajan.
 10. Lenkkeile kaverin kanssa tai osallistu yhteislenkille.
 11. Juokse paikkaan, jossa et ole ennen käynyt.
 12. Juokse työmatka tai osa siitä. Jos et ole töissä, juokse vaikka kauppamatka.
 13. Juokse vauhtileikittelylenkki.
 14. Juokse rankkasateessa.
 15. Juokse vähintään tunnin ajan sellaista vauhtia, että pystyt puhumaan puuskuttamatta.
 16. Juokse Cooperin testi.
 17. Ota itsestäsi kuva kun juokset.
 18. Tervehdi vastaantulevaa toista juoksijaa.
 19. Poikkea entuudestaan tuntemattomalle polulle ja juokse katsomaan mihin se johtaa. 
 20. Laske askeltiheytesi ja kokeile juosta nopeammalla frekvenssillä. 
 21. Juokse rannalle.
 22. Juokse paljain jaloin.
 23. Juokse takaperin (ja ole varovainen!)
 24. Venyttele juoksulenkin jälkeen kunnolla. 
 25. Lue ja kommentoi juoksublogia.
 26. Juokse juoksumatolla tai sisähallissa.
 27. Mene juoksutapahtumaan kannustamaan tai vapaaehtoishommiin.
 28. Yhdistä juoksuharjoitus johonkin toiseen liikuntaan. Mene esimerkiksi lenkiltä suoraan uimaan tai tee pyörälenkin päälle kevyt juoksuharjoitus.
 29. Tee eväsretki juosten. Pysähdy lenkillä syömään eväitä ja katselemaan maisemia.
 30. Juokse radalla.
 31. Juokse 400 metriä kovaa ja ota aikaa.
 32. Juokse yöllä.
 33. Lähde lenkille aamulla auringon noustessa.
 34. Juokse lenkki ilman, että mukanasi on yhtään elektroniikkaa. Ei puhelinta, ei juoksukelloa, ei musiikkisoitinta.
 35. Tee juoksutekniikkaharjoitus. 
 36. Tee nähtävyyskierros juosten. Tämän voi toteuttaa yhtä hyvin matkoilla kuin omalla kotipaikkakunnallakin. 
 37. Aseta itsellesi juoksutavoite ja juokse tavoitteeseen!
 38. Pidä juoksupäiväkirjaa vähintään viikon ajan.
 39. Tee luontohavaintoja lenkillä. Kuuntele linnun laulua, katsele kasveja, havainnoi vuoden kiertoa luonnossa.
 40. Juokse sama lenkkireitti kaikkina vuodenaikoina.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…