Siirry pääsisältöön

Viikko 15

Upean keväiset säät ja sulat tiet ovat kyllä parasta pitkän talven jälkeen! Harjoittelu tuntuu nyt muutenkin tosi hyvältä. Maratontreenin viimeiset kunnolliset viikot ovat menossa ennen keventelyä, ja vähän jo harmittaa ajatus juoksemisen vähentämisestä. Tällä viikolla juoksua 69 km.


Maanantaina juoksin palauttavan lenkin vuorotellen koirien kanssa. Satoi vettä, eivätkä säärajoitteiset koiramme olleet mitenkään innokkaita ulkoilemaan, mutta eipä tullut niiden lenkeillekään pituutta juuri mitään. Itseäni väsytti vielä lauantain urakointi Karhu-viestissä.
   PK1 5,5 km, 0:41'20, 7'30 min/km

Tiistaina peruskestävyyttä. Lämmittelyhölkkä pappakoiran kanssa, joka on taas liikkunut nihkeämmin. Toivottavasti se johtuu nyt vain keväisistä olosuhteista, nivelrikko tai spondyloosi voi toki oireilla taas enemmän. Joka tapauksessa vauhti hyytyi välillä ihan kävelyyn. Nuoremman koiran kanssa mentiin hyvää vauhtia. Jonkin verran tuli pysähdyksiä, ja loppuvaiheessa menimme hieman hitaammin, jolloin keskisyke jäi melko matalaksi.
   PK2 8,54 km 0:49'47, 5'45 min/km, keskisyke 131 + alkuverkka yht. 11,38 km

Keskiviikkona kävin ystävän ja hänen koiransa kanssa kevyellä kävelyllä. Minulla oli vain Olli mukana, kun Zade oli aiemmin käynyt metsälenkillä. Puhuttavaa olisi riittänyt vaikka kuinka, kun nykyisin näemme niin harvoin. Kaksivitosina olimme yhtä aikaa kotiäitenä ja naapureina, ja tapasimme päivittäin. Those were the days!
   PK1 kävely 8,65 km, 1:40'40, 11'38 min/km


Torstaiaamuna juoksin lyhyen lenkin koirien kanssa. Oli kaunista ja aurinkoista! Illemmalla tein vauhtikestävyyslenkin. Lämmittelyksi pikku lenkki Zaden kanssa, varsinainen lenkki yksin. Vauhti arvelutti etukäteen, kun Karhu-viestin vauhtitraumat pyörivät edelleen ajatuksissa, mutta reilu viisi minuuttia kilometrille tuntui sopivalta tuolle päivälle. Ei tehnyt mieli kiristää yhtään, rennon reipasta koko 9 km matka.
   Aamu: PK1 4,47 km, 0:33'31, 7'29 min/km
   Ilta: VK1 9 km, 0:46'05, 5'09 min/km + verkat yht. 13,85 km

Perjantaina palautavaa. Aluksi kävelylenkki Ollin kanssa, sitten vajaa 7 km hölkkää Zaden kanssa. Taas hieno, aurinkoinen ilta! Valkoisesta koirasta tuli kyllä aivan harmaa katupölyn ja osittain märkien teiden vuoksi.
   PK1 6,89 km, 0:46'53, 6'48 min/km, keskisyke 111

Pitkä lenkki poikkeuksellisesti jo lauantaina, vieläpä heti aamulla alkaen kahdeksalta. Jälleen kolmeosainen lenkki. Lenkitin koirat siten, että sain aina sopivasti juomatauon kotona, jolloin mukana ei tarvinnut kantaa mitään. Ollin kanssa 4 km, Zaden kanssa 10 km, 11 km yksin. Vauhti nousi joka kierroksella hieman, keskisykkeet 109, 115, 130. Koko päivän olikin sitten ihan sunnuntai-olo.
   PK1 25 km, 2:32'51, 6'20 min/km, keskisyke 119

Sunnuntai oli kevyt päivä. Ulkoilin koirien kanssa aamulla metsässä, hanki kantoi vielä. Illalla tein 20 minuutin jumpan ja kävimme parin kilometrin perhehölkällä.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maratonin skippauksen kautta uuteen juoksuvuoteen

Eilen, lauantaina, oli tarkoitus juosta vuoden toinen maraton. Syksyjuoksu oli mielessäni ollut ns. päätapahtuma tälle vuodelle, vaikka ihan tosissani myös toukokuiselle Kööpenhaminan maratonille treenasin. Kööpenhamina oli reissuna mahtava, mutta tuloksellisesti keskinkertainen. Toiveissa oli, että syksyn viileässä säässä saisin tehtyä kunnon mukaisen juoksun, kun Köpiksessä erityisesti lämmin ilma tuntui verottavan vauhtia. Finlandia Marathon jäi kuitenkin flunssan vuoksi väliin. Sairastuin vajaa pari viikkoa ennen tapahtumaa. Jo melko pian flunssan alkamisen jälkeen arvelin, että juoksu jää väliin. Tauti oli muuten lieväoireinen, mutta useamman päivän kuumeilu ja kova väsymys tuntuivat oireina vakavammilta kuin muutaman päivän niistäminen. Tätä kirjoittaessa en ole vieläkään täysin toipunut, mutta pystyn tekemään kevyttä hölkkää. Olisin todennäköisesti jättänyt maratonin väliin, vaikka flunssa olisi ollut lyhyempikestoinen, jos olisin arvellut sen vaikuttavan kisapäivän kuntoon. Pe…

Crossfit muuttaa kroppaa

Viime syksynä toteutin vihdoin yhden haaveistani ja kävin crossfitin onramp-kurssin. Siitä lähtien olen treenannut crossfitiä säännöllisesti, joskin suhteellisen vähän. Viikkoon on juoksun lisäksi mahtunut 1-2 kunnollista harjoitusta, joiden päälle olen joinain viikkoina ehtinyt tekniikkatreeniin ja kehonhuoltoon. Aikaisempaan lihaskuntoharjoitteluuni nähden muutos on kuitenkin ollut selkeä. Aikaisemmin olen tehnyt juoksua tukevaa kotijumppaa 15-30 minuutin mittaisina harjoituksina kerran tai pari kertaa viikossa, joiden lisänä on ollut loikkaharjoituksia ja mäkitreeniä, osaltaan lihaskuntoa kehittämässä nekin.

Crossfit-harjoitukset ovat monipuolisia ja välillä raskaitakin. Olen saanut lisää voimaa tasaisesti jalkoihin, käsiin ja keskivartaloon. Hauskinta on ollut oppia uusia taitoja, käsilläseisonta tämänhetkisenä suosikkina. Mukava on ollut huomata sekin, että useat liikkeet parantuvat, vaikka niitä ei treenaisi. Esimerkiksi, alkuun inhosin wall ballia, siis 6 kg kuntopallon heittäm…

Toppashortsit - hot or not?

No okei, ei näitä ulkonäkösyistä valittu... Ollaan miehen kanssa naurettu toppashortseille, että onko ne Suomen kesään tarkoitettu vai mihin. Viime talven pakkasjaksolla kävi kuitenkin mielessä, mahtaisivatko toppashortsit toimia, kun riittävä pukeutuminen -20:ssa ja kylmemmässä oli hankalaa. Juoksuhousut ja lämmin kerrasto riittävät hyvin tavalliseen talvisäähän, mutta kovimmilla pakkasilla reidet ja pakarat alkavat kylmettyä.


Tänä vuonna minulla on pakkasia vastaan aseena lempimerkkini Odlon kevyesti topattu juoksutakki ja juoksushortsit. Sekä takki että housut ovat todellakin hyvin kevyet. Takkia olen pitänyt myös koirien aamukävelyillä ja se on keveyteen nähden ihmeen lämmin. Odlot koot ovat aika reiluja. Näissä molemmissa koko on s, ja varsinkin housut ovat väljät.


Näihin pukeutuneena tuntee itsensä juoksijan ja jääkiekkoilijan hybridiksi. Juostessa olo on kuitenkin hyvin kevyt - ja lämmin. Ensimmäisellä testilenkillä oli pakkasta "vain" -14 astetta ja hieman tuulta. P…