Siirry pääsisältöön

Karhu-viesti 2018

Perinteikäs Karhu-viesti juostiin Raumalta ja Eurajoelta Poriin lauantaina 7.4.2018. Tapahtuma oli aiemmin tuttu vain nimeltä, pari tuttua bloggaajaakin on aikaisempina vuosina kirjoitellut raportteja viestistä. Minua kysyttiin Mikkelin Kilpa-Veikkojen kakkosjoukkueeseen, ja ilman muuta lähdin mukaan. Meitä mikkeliläisiä olikin tapahtumassa paljon: naisjoukkueita kolme ja miesten porukka Antin Talli. Aika hyvin meiltä, joilla ajomatkaa oli yhteen suuntaan viisi ja puoli tuntia!

Joukkueemme juoksi naisten kilpasarjassa, kuten ykkösjoukkuekin. Ykkösjoukkue voitti kilpasarjan viime vuonna, tälle vuodelle arveltiin ainakin jyväskyläläisten porukka kovaksi vastukseksi. Meillä kakkosjoukkueessa ei ollut ihan tarkkaa käsitystä siitä, mihin sijaan olisi mahdollisuuksia. Kisaviikolla jouduttiin etsimään korvaajaa yhdelle sairastuneelle juoksijalle, ja joukkueemme täydentyikin huippusitkeällä 10-vuotiaalla juoksijattarella. Lähdimme aamulla ajamaan Eurajoelle, jossa oli naisten kilpasarjan viestin lähtöpaikka. Parilla jaloittelutauolla matka sujui mukavasti. Hyvä sää ja sulat tiet nostivat juoksufiilistä.


Minulla oli viestin viimeinen osuus, 10,5 km. En muista koskaan aiemmin juosseeni kisassa kymppiä, joten asetin tavoitteeksi ainoastaan juosta kovempaa, kuin reilu vuosi sitten puolimaratonilla (5 min/km). Meillä oli vaihtoajoista arviot, jotka oli laskettu varman päälle, jotta myöhästymisiä vaihtoalueella ei sattuisi. Olin lämmittelemässä omalla lähtöalueellani hyvissä ajoin, 50 minuuttia ennen omaa starttia. Viimeisessä vaihdossa oli väljää vielä tuossa vaiheessa. Viiden osuuden viestistä 10 joukkuetta vaihtoi ennen meitä, ehdin itse nähdä vain neljä juoksijaa vaihtamassa, joista yksi oli maratonin Suomen mestari Paula Tukiainen.

Lähdin omaan juoksuuni yksin. Edellisen joukkueen vaihdosta oli aikaa ainakin minuutti, jolloin näin edellä olevan juoksijan, mutta se tuntui samaa vauhtia etenemällä olevan liian kaukana. Olin hyvissä fiiliksissä ja juoksin vauhtia, jonka uskoin olevan sopiva kympille. Myötätuuli auttoi juoksussa koko matkan ja alkumatkan loiva alamäki antoi hurjat keskivauhdit ensimmäiselle parille kilometrille. Sykevyötä ei ollut mukana, mutta kisarasituksella mentiin ilman muuta. Toisin kuin alkupään osuuksilla, jotka juostiin maantien reunaa, ankkuriosuus kulki kokonaan kevyen liikenteen väylää kauempana liikenteestä. Yksin juostessa vauhdinpito alkoi hankaloitua vähitellen. Kahdeksaan kilometriin saakka keskivauhti oli hyvä 4'35 min/km, mutta sitten alkoivat vaikeudet juoksussa. Matkaa oli jäljellä vielä 2-3 kilometriä, mutta jaloille alkoi riittää. Vauhti tippui huomattavasti. Sain vaivoin pidettyä jokaisen kilometrin keskivauhdin alle viidessä minuutissa, joka oli tavoitteeni. Miesten 7-osuuksisen viestin kärkijoukkueen ankkuri Jarkko Järvenpää ohitti minut noin 9 km kohdalla ja katosi nopeasti näkyvistä.


Maalissa olin tietysti aivan puhki. Makoilin hyvän aikaa Karhu-hallin tekonurmella, ennen kuin lähdin jaloittelemaan. Sijoituksemme kilpasarjassa oli 4/5, kokonaisaika 2:39'03. Ykkösjoukkue sai hopeaa, kuten ennalta arveltiinkin. Viisiosuuksisen viestin kaikkien joukkueiden joukossa olimme sijalla 11/64, mutta tuossa edellämme on myös 2 sekajoukkuetta ja yksi miesjoukkue. Olinkin yllättynyt, kun ajelimme viimeiselle vaihtopaikalle hakemaan autoani: joukkueitahan oli matkalla vaikka kuinka paljon. Minut oli lähetetty matkaan tyttöjen kovien suoritusten vuoksi hyvissä ajoin, enkä uskaltanut taakseni katsoa, joten juoksentelin ihan omassa rauhassani koko matkan tietämättä mitään siitä, mitä selän takana tapahtui.

Oman osuuteni (10,5 km) aika oli 48'39, josta keskivauhti 4'38 min/km. Kellossa matkaa paljon vähemmän (10,38 km) ja keskivauhti siinä 4'42 min/km. Kotimatkalla pysähdyttiin taas kahdesti. Kävimme porukalla syömässä, ja hymy oli herkässä kaikilla. Pitkän päivän jälkeen olin nukkumassa vasta yhden jälkeen yöllä.

Kommentit

  1. Onnea upeasta juoksusta! Hienosti vedetty ja vielä yksin koko matka. Mulla oli viime vuonna tuo ankkuriosuus, mutta se oli silloin 1,3 km lyhyempi ja yksinäistä oli silloinkin. Eipä tullut lainkaan mieleen, että sinutkin olisi voinut viestissä nähdä, vaikka ääneen ihmettelin joukkuekaverille, että Mikkelistä asti on noin monta porukkaa. :) On kyllä supertapahtuma, oikein juoksun juhlaa! Kiva että pääsit mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Salla! Tuo oli kyllä kiva tuo ankkuriosuus, vaikka pitkältä tuntui! No eipä mullakaan toki tullut mieleen, mutta varsinkin ennen kisaa minulla ei kyllä koskaan leikkaa yhtään. Ja sitten hallilla oli niin valtavasti porukkaa, että sieltä oli vaikea sitä omaakaan porukkaa löytää. :) Oli hieno tapahtuma! Joukkuekisat on harvassa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…