Siirry pääsisältöön

Viikko 9

Ihanan aurinkoiset päivät ja pitenevä valoisa aika on virkistänyt mieltä, vaikka edelleen menneellä viikolla oli kovia pakkasia. Dallut olivat vain muutamana päivänä mukana juoksemassa. Enimmäkseen ne kävivät vain pikaulkoilulla ja odottivat kesää sohvalla.

Maratonille on aikaa 2,5 kuukautta, ja harjoittelu siirtyy pykälän vauhdikkaampaan suuntaan. Olen treenannut paljon peruskestävyyttä talven aikana, nyt yritän saada vauhtia kohdalleen. Viikolla 9 juoksua 67 km.Maanantaina juoksin pitemmän peruskestävyyslenkin napakassa pakkasillassa. Viidentoista minuutin kevyemmän (6'31 min/km) aloituksen jälkeen noin kuuden minuutin vauhtia. Pakkanen tuntui, eikä sykkeen mittaus toiminut kunnolla. Ihan hyvä lenkki kuitenkin.
   PK2 15,46 km, 1:33'48, 6'04 min/km

Tiistaina lepopäivä.

Keskiviikon reippaamman harjoituksen kävin tekemässä juoksumatolla. Pakkasessa pärjää peruslenkeillä pukeutumalla sopivasti, mutta kovemmilla lenkeillä ei kylmän ilman hengittäminen enää tunnu hyvältä. Matolla juokseminen sujui yllättävän hyvin. Asetin kaltevuudeksi 2 % kompensoimaan ilmanvastuksen puuttumista. Lämmittelin reilu 20 minuuttia vähitellen kiihtyvällä vauhdilla. Sitten tein kaksi 8 minuutin vetoa anaerobisella kynnyksellä, välissä kahden minuutin palautus. Ensimmäinen veto sujui vauhtiin nähden mukavasti, toisessa teki tiukkaa parilla viimeisellä minuutilla. Vauhti 4'50-5'00 min/km. Pitkä, 25 minuutin palauttelu loppuun.
   VK2 (juoksumatolla) 2 x 8 min + verkat n. 10,8 km, 0:59'20


Torstaina kevyttä palautushölkkää. Lähdin iltapäivän lauhtuneessa ilmassa lenkittämään koiria vuorotellen, mutta molemmat olivat sitä mieltä, että ilman lämpötila ei edelleenkään yllä dalmatiankoiran standardeihin. Aivan lyhyet pyrähdykset siis, Zade 10 minuuttia ja Olli 15 minuuttia.
   PK1 3,48 min/km, 0:26'05, 7'30 min/km

Perjantaina oli taas kylmä, -18. Juoksin illalla peruslenkin: vartin verran 6'32 min/km, loppu 5'48 min/km. Jostain syystä sormia paleli koko lenkin ajan, vaikka talvihanskat ja villalapaset yleensä pitävät hyvin kädet lämpimänä. Kellosta loppui akku kilometri ennen kotia, joten lenkin lukemat eivät ole tarkkoja.
   PK2 8,8 km 0:52'00, 6,02 min/km, keskisyke 138


Lauantaina viikon toinen vauhtikestävyyslenkki. Pääsin juoksemaan kauniiseen, aurinkoiseen säähän. Tiet olivat jäiset ja liukkaat, oikein alkukevään auringon viimeistelemät. Nastakengillä ei ollut mitään ongelmia, ilman nastoja olisi ollut aika paljonkin ongelmia. Lämmittely 20 min, harjoitus suunnilleen maratonvauhdilla 7 km, ja lyhyt loppuverkka kotiin. Juoksu tuntui helpolta, mutta silti vauhtikestävyysosuuden keskisyke (150) on hieman alakanttiin, tuntuma oli vähän enemmän.
   VK1 7 km, 0:36'31, 5'13 min/km, keskisyke 150 + verkat yht. 11,33 km

Sunnuntain pitkälle lähdin heti, kun tulin lasten kanssa elokuvista. Ei paras valmistautuminen, eikä ollut lenkkikään kummoinen. Päätin kuitenkin lähteä ja juosta hitaasti nautiskellen pari tuntia - ja vain pari tuntia. Energian vähyys tuntui jo puolentoista tunnin jälkeen. Zade oli mukana 45 minuuttia, jolloin juoksimme pääasiassa jäällä. Ollin kanssa puolen tunnin lenkki, loppumatka yksin.
   PK1 16,92 km, 2:11'28, 7'46 min/km, keskisyke 104

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Noo, välillä enemmän ja välillä vähemmän. :) Kovempaa treenatessa rankaisee kyllä heti, jos valmistautuminen lipsuu, mikä näkyi sunnuntain pitkällä lenkillä. Mutta kun on elämä, niin ei aina muista... :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maratonin skippauksen kautta uuteen juoksuvuoteen

Eilen, lauantaina, oli tarkoitus juosta vuoden toinen maraton. Syksyjuoksu oli mielessäni ollut ns. päätapahtuma tälle vuodelle, vaikka ihan tosissani myös toukokuiselle Kööpenhaminan maratonille treenasin. Kööpenhamina oli reissuna mahtava, mutta tuloksellisesti keskinkertainen. Toiveissa oli, että syksyn viileässä säässä saisin tehtyä kunnon mukaisen juoksun, kun Köpiksessä erityisesti lämmin ilma tuntui verottavan vauhtia. Finlandia Marathon jäi kuitenkin flunssan vuoksi väliin. Sairastuin vajaa pari viikkoa ennen tapahtumaa. Jo melko pian flunssan alkamisen jälkeen arvelin, että juoksu jää väliin. Tauti oli muuten lieväoireinen, mutta useamman päivän kuumeilu ja kova väsymys tuntuivat oireina vakavammilta kuin muutaman päivän niistäminen. Tätä kirjoittaessa en ole vieläkään täysin toipunut, mutta pystyn tekemään kevyttä hölkkää. Olisin todennäköisesti jättänyt maratonin väliin, vaikka flunssa olisi ollut lyhyempikestoinen, jos olisin arvellut sen vaikuttavan kisapäivän kuntoon. Pe…

Crossfit muuttaa kroppaa

Viime syksynä toteutin vihdoin yhden haaveistani ja kävin crossfitin onramp-kurssin. Siitä lähtien olen treenannut crossfitiä säännöllisesti, joskin suhteellisen vähän. Viikkoon on juoksun lisäksi mahtunut 1-2 kunnollista harjoitusta, joiden päälle olen joinain viikkoina ehtinyt tekniikkatreeniin ja kehonhuoltoon. Aikaisempaan lihaskuntoharjoitteluuni nähden muutos on kuitenkin ollut selkeä. Aikaisemmin olen tehnyt juoksua tukevaa kotijumppaa 15-30 minuutin mittaisina harjoituksina kerran tai pari kertaa viikossa, joiden lisänä on ollut loikkaharjoituksia ja mäkitreeniä, osaltaan lihaskuntoa kehittämässä nekin.

Crossfit-harjoitukset ovat monipuolisia ja välillä raskaitakin. Olen saanut lisää voimaa tasaisesti jalkoihin, käsiin ja keskivartaloon. Hauskinta on ollut oppia uusia taitoja, käsilläseisonta tämänhetkisenä suosikkina. Mukava on ollut huomata sekin, että useat liikkeet parantuvat, vaikka niitä ei treenaisi. Esimerkiksi, alkuun inhosin wall ballia, siis 6 kg kuntopallon heittäm…

Toppashortsit - hot or not?

No okei, ei näitä ulkonäkösyistä valittu... Ollaan miehen kanssa naurettu toppashortseille, että onko ne Suomen kesään tarkoitettu vai mihin. Viime talven pakkasjaksolla kävi kuitenkin mielessä, mahtaisivatko toppashortsit toimia, kun riittävä pukeutuminen -20:ssa ja kylmemmässä oli hankalaa. Juoksuhousut ja lämmin kerrasto riittävät hyvin tavalliseen talvisäähän, mutta kovimmilla pakkasilla reidet ja pakarat alkavat kylmettyä.


Tänä vuonna minulla on pakkasia vastaan aseena lempimerkkini Odlon kevyesti topattu juoksutakki ja juoksushortsit. Sekä takki että housut ovat todellakin hyvin kevyet. Takkia olen pitänyt myös koirien aamukävelyillä ja se on keveyteen nähden ihmeen lämmin. Odlot koot ovat aika reiluja. Näissä molemmissa koko on s, ja varsinkin housut ovat väljät.


Näihin pukeutuneena tuntee itsensä juoksijan ja jääkiekkoilijan hybridiksi. Juostessa olo on kuitenkin hyvin kevyt - ja lämmin. Ensimmäisellä testilenkillä oli pakkasta "vain" -14 astetta ja hieman tuulta. P…