Siirry pääsisältöön

Viikko 9

Ihanan aurinkoiset päivät ja pitenevä valoisa aika on virkistänyt mieltä, vaikka edelleen menneellä viikolla oli kovia pakkasia. Dallut olivat vain muutamana päivänä mukana juoksemassa. Enimmäkseen ne kävivät vain pikaulkoilulla ja odottivat kesää sohvalla.

Maratonille on aikaa 2,5 kuukautta, ja harjoittelu siirtyy pykälän vauhdikkaampaan suuntaan. Olen treenannut paljon peruskestävyyttä talven aikana, nyt yritän saada vauhtia kohdalleen. Viikolla 9 juoksua 67 km.Maanantaina juoksin pitemmän peruskestävyyslenkin napakassa pakkasillassa. Viidentoista minuutin kevyemmän (6'31 min/km) aloituksen jälkeen noin kuuden minuutin vauhtia. Pakkanen tuntui, eikä sykkeen mittaus toiminut kunnolla. Ihan hyvä lenkki kuitenkin.
   PK2 15,46 km, 1:33'48, 6'04 min/km

Tiistaina lepopäivä.

Keskiviikon reippaamman harjoituksen kävin tekemässä juoksumatolla. Pakkasessa pärjää peruslenkeillä pukeutumalla sopivasti, mutta kovemmilla lenkeillä ei kylmän ilman hengittäminen enää tunnu hyvältä. Matolla juokseminen sujui yllättävän hyvin. Asetin kaltevuudeksi 2 % kompensoimaan ilmanvastuksen puuttumista. Lämmittelin reilu 20 minuuttia vähitellen kiihtyvällä vauhdilla. Sitten tein kaksi 8 minuutin vetoa anaerobisella kynnyksellä, välissä kahden minuutin palautus. Ensimmäinen veto sujui vauhtiin nähden mukavasti, toisessa teki tiukkaa parilla viimeisellä minuutilla. Vauhti 4'50-5'00 min/km. Pitkä, 25 minuutin palauttelu loppuun.
   VK2 (juoksumatolla) 2 x 8 min + verkat n. 10,8 km, 0:59'20


Torstaina kevyttä palautushölkkää. Lähdin iltapäivän lauhtuneessa ilmassa lenkittämään koiria vuorotellen, mutta molemmat olivat sitä mieltä, että ilman lämpötila ei edelleenkään yllä dalmatiankoiran standardeihin. Aivan lyhyet pyrähdykset siis, Zade 10 minuuttia ja Olli 15 minuuttia.
   PK1 3,48 min/km, 0:26'05, 7'30 min/km

Perjantaina oli taas kylmä, -18. Juoksin illalla peruslenkin: vartin verran 6'32 min/km, loppu 5'48 min/km. Jostain syystä sormia paleli koko lenkin ajan, vaikka talvihanskat ja villalapaset yleensä pitävät hyvin kädet lämpimänä. Kellosta loppui akku kilometri ennen kotia, joten lenkin lukemat eivät ole tarkkoja.
   PK2 8,8 km 0:52'00, 6,02 min/km, keskisyke 138


Lauantaina viikon toinen vauhtikestävyyslenkki. Pääsin juoksemaan kauniiseen, aurinkoiseen säähän. Tiet olivat jäiset ja liukkaat, oikein alkukevään auringon viimeistelemät. Nastakengillä ei ollut mitään ongelmia, ilman nastoja olisi ollut aika paljonkin ongelmia. Lämmittely 20 min, harjoitus suunnilleen maratonvauhdilla 7 km, ja lyhyt loppuverkka kotiin. Juoksu tuntui helpolta, mutta silti vauhtikestävyysosuuden keskisyke (150) on hieman alakanttiin, tuntuma oli vähän enemmän.
   VK1 7 km, 0:36'31, 5'13 min/km, keskisyke 150 + verkat yht. 11,33 km

Sunnuntain pitkälle lähdin heti, kun tulin lasten kanssa elokuvista. Ei paras valmistautuminen, eikä ollut lenkkikään kummoinen. Päätin kuitenkin lähteä ja juosta hitaasti nautiskellen pari tuntia - ja vain pari tuntia. Energian vähyys tuntui jo puolentoista tunnin jälkeen. Zade oli mukana 45 minuuttia, jolloin juoksimme pääasiassa jäällä. Ollin kanssa puolen tunnin lenkki, loppumatka yksin.
   PK1 16,92 km, 2:11'28, 7'46 min/km, keskisyke 104

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Noo, välillä enemmän ja välillä vähemmän. :) Kovempaa treenatessa rankaisee kyllä heti, jos valmistautuminen lipsuu, mikä näkyi sunnuntain pitkällä lenkillä. Mutta kun on elämä, niin ei aina muista... :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Uudenvuodenjuoksu: uuden harjoituskauden alku

Vuoden viimeinen päivä päätti vuoden 2018 juoksut ja samalla aloitti maratonharjoittelun kevättä varten. Takana on taas onnistunut, ehjä juoksuvuosi. Terveydestä olen tosi kiitollinen; koko vuosi on sujunut ilman harjoittelutaukoja, suunniteltuja kevyitä jaksoja toki on ollut. Tuloksellisesti vuoden kohokohtana oli uusi maratonennätys 3:43:57 lokakuussa Vantaalla. Maratonenkka on parantunut nyt useana peräkkäisenä vuotena, hieman meinaa nälkä kasvaa syödessä. Menneenä vuonna juoksin maratonin myös keväällä Helsingissä. Paljon jäi myös muita hauskoja muistoja vuodesta, erityisesti taputan itseäni selkään rohkeudesta lähteä kovempien juoksijoiden mukaan juoksemaan maantieviestejä Karhu-viestiin ja Kymijokiviestiin. Kisareissut olivat tosi kivoja.

Vuonna 2018 juoksukilometrejä kertyi 2659, josta poluilla 74 km ja matolla 27 km. Tänä vuonna en juossut yhdessäkään polkukisassa, toisin kuin viime vuonna, jolloin harjoittelin Vaarojen Maratonille ja juoksin poluilla melkein 450 km. Juoksuun …

Maratonharjoittelu, viikko 1

Loppuvuoden päämäärättömän hölkkäilyn jälkeen on taas ihanaa päästä harjoittelemaan kunnolla. Juoksen maratonin 19. toukokuuta Kööpenhaminassa, ja harjoittelu on käynnistynyt vuodenvaihteessa.

Ensimmäisellä viikolla juoksua kertyi 65,5 km. Crossfit-treenejä tein kaksi, lisäksi tunti kehonhuoltoa.


Maanantaina, uudenvuodenaattona juoksin Mikkelin uudenvuodenjuoksussa. Ok juoksu, jossa ensimmäinen kierros helpon tuntuisesti (4'45 min/km) ja toinen erityisesti viimeisen kilometrin hidastumisen vuoksi vaikeampi (4'51 min/km). Kisasta enemmän tuolla.
   MK 5,5 km 0:26'23, 4'48 min/km + verkat yht. 14,15 km

Tiistaina palauttelupäivä. Kevyt lenkki, jossa ensimmäiset 4 km koirien kanssa, loput yksin. Tosi lumiset, auraamattomat tiet hidastivat vauhtia ja laskivat koirien motivaatiota. Edellisen päivän kisailu tuntui jaloissa, kevyt juoksu teki tosi hyvää.
   PK1 8,42 km, 1:01'27, 7'17 min/km, keskisyke 116

Keskiviikkoaamuna juoksimme koirien kanssa kevyen puolituntisen.
Il…

Maratontreeni, viikko 2

Kova viikko 2/2. Viime viikon tapaan harjoittelu sujui hyvin. Viikonloppuna olo oli jo jonkin verran väsynyt, mutta ensi viikko onkin sitten reilusti kevyempi. Tällä viikolla juoksua 72,7 km, crossfit-harjoituksia kaksi.


Maanantaina palauttava aamulenkki koirien kanssa.
   PK1 5,06 km, 0:38'14, 7'33 min/km

Myös tiistaina oli niin mukavan lauhaa, että lenkitin koirat aamulla hölkäten. Päivän varsinaisena treeninä tasavauhtinen reipas. Tavoitevauhtina oli maratonvauhti tai hieman sitä reippaampi, pituus 8 km. Alkuverkassa koiran kanssa tuntui, että vauhtiin voi olla vaikea päästä, mutta se löytyikin helposti ja tuntui sopivan napakalta loppuun saakka. Pito ei ollut aivan optimaalinen lumisilla teillä.
   PK1 3,89 km, 0:29'10, 7'29 min/km, keskisyke 117
   VK2 8 km, 0:41'19, 5'09 min/km, keskisyke 151, max 165 + verkat 4,34 km

Keskiviikkoiltaan sain mahdutettua kaksi harjoitusta. Ensin kävin crossfitissä, jossa tehtiin maastavetoja perusvoimaharjoituksena 5 x 10 toi…