Siirry pääsisältöön

Viikko 12

Kovempi harjoitusviikko typistyi varsin vähäkilometriseksi viikonloppureissun vuoksi. Olin kuitenkin varautunut kiireisiin jo edellisellä, kevyellä viikolla ja juossut hyvän pitkän lenkin tätä viikkoa edeltävänä sunnuntaina.

Juoksua 36,5 km, pari lyhyehköä lihaskuntojumppaa sen lisäksi.


Maanantaina lepopäivä.

Tiistaina juoksin viiden minuutin vetoja. Harjoitus on minulle haastava, anaerobisella kynnyksellä juokseminen vaatii vähän keskittymistä ja jonkin verran valmistautumista aiemmin päivällä erityisesti syömisen osalta. Juoksin 15 minuutin lämmittelyn, jonka jälkeen 4 x 5 minuuttia kahden minuutin palautuksella. Vetojen keskivauhti vaihteli reitin korkeuserojen ja mutkien mukaan 5'13-4'50 min/km. Kahden ensimmäisen vedon keskisykkeet 156 ja 154, seuraavat jo anaerobisella kynnyksellä 158 ja 159.
   VK2 4 x 5 min + verkat yht. 11,28 km

Keskiviikkona lepoa, osittain tiistain harjoituksesta palautumisen ja osittain iltakokousten vuoksi.

Torstaiaamuna hölkkäilin koirien kanssa. Vanhemmalla koiralla on nivelrikkoon liittyvää liikkumisen epäpuhtautta nähtävissä eniten juuri aamulla juostessa, mutta hyvin kevyitä nämä aamujuoksut ovat. Iltalenkkinä vauhtikestävyyttä. Alkulämmittelynä kävelylenkki toisen koiran kanssa, toinen oli mukana lyhyellä alkuverkalla. Harjoituksena puoli tuntia vk1-alueella. Vauhti oli huomattavasti helpompi kuin tiistaina, kuitenkin melko napakka. Sykkeiden mittaus ei onnistunut tällä lenkillä.
   Aamu PK1 3,37 km, 0:24'02, 7'08 min/km
   Ilta VK1 6,02 km, 0:31'41, 5'15 min/km


Perjantaina juoksin koirien kanssa aamulla. Tuntui hyvältä verrytellä jalkoja edellisen päivän kovemman lenkin jälkeen. Pakkasta vain muutama aste, loistava sää happihyppelylle.
  PK1 4,96 km, 0:35'29, 7'09 min/km

Perjantai oli lisäksi matkapäivä. Lähdin töistä jo puolenpäivän jälkeen, jotta ehdin ajaa Vantaalle ajoissa laivalle lähtöä varten. Tämänkertainen näyttelyreissu oli leppoisaa lomailua: meillä kolmella naisella oli yhteensä vain neljä koiraa mukana. Joskus olemme olleet kahdestaan kuuden koiran kanssa, siinä on jo lenkittämistä.

Lauantaina näyttelypäivän jälkeen lähdin Zaden kanssa juoksemaan. Näyttelypaikan lähellä sijaitsevasta majapaikastamme oli helppo lähteä lenkille rauhalliselle asuinalueelle. Lenkki olikin ensimmäinen sulan maan lenkki tänä vuonna! Vauhti tuntui todella helpolta, lisäksi pilkullinen ystäväni avusti paluumatkalla vetämällä välillä ihan reilusti. Vauhdissa on siis jonkin verran koiralisää, vaikka tasaisella reitillä askel tuntui lentävän ihan omillakin lihasvoimilla. Zade-parka joutui suihkuun lenkin jälkeen, kun se oli keväiseen tapaan vatsapuolelta aivan harmaa.
   PK2 8,18 km, 0:44'11, 5'24 min/km, keskisyke 136


Sunnuntaina lenkit jäivät kävelyyn, lepopäivä siis.

Matkustimme takaisin kotiin iltalaivalla. Viikonlopun tulossaldoksi jäi ihanan dobberinarttu Claran aivan ensimmäisen virallisen näyttelyn menestys, kun pääsimme juhlimaan junnusertiä ja rodun parasta junioria. Muu saldo olikin sitten sitä tärkeämpää: hienoja hetkiä ystävien seurassa.Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…