Siirry pääsisältöön

Viikko 11

Kevyt viikko. Juoksin helpompia ja lyhyempi lenkkejä, ja pidin kaksi lepopäivää. Sunnuntaina kuitenkin varauduin tulevaan viikkoon juoksemalla kunnollisen pitkän lenkin, viikonlopun treenaus jäisi koiranäyttelyreissun vuoksi vähiin.

Juoksua 53 km (5:58 h).


Maanantaina ja tiistaina lepopäivät.

Keskiviikkona juoksin aamulla koirien kanssa kevyen puolituntisen. Illemmalla tein vauhtikestävyyttä. Alkuverkalla (19 min) Zade oli mukana. Verryttelyn jälkeen juoksin puoli tuntia vk1-rasituksella, hieman kiihtyvällä vauhdilla. Harjoitus sujui hyvin, tosin syke nousi alussa hitaasti, minkä vuoksi keskisyke jäi alle 150:n. Loppuverkka melko lyhyt, 5 minuuttia.
   Aamu: PK1 4,29 km, 0:33'12, 7'44 min/km
   Ilta: VK1 5,74 km, 0:30'02, 5'14 min/km, keskisyke 149 + verkat yht. 9 km

Torstaina palauttelin vauhtiharjoituksesta juoksemalla vain lyhyesti: molemmille koirille vuorotellen pikapissatus kahden kilsan hölkällä.
   PK1 3,98 km, 0:29'42, 7'27 min/km


Perjantai-iltana peruskestävyyttä. Olin ulkoiluttanut koirat kävellen ennen lenkkiä, joten jätin kevyen aloituksen väliin ja lähdin suoraan juoksemaan tavoitevauhdilla. Perjantai-ilta ei vaikuta edelleenkään olevan lenkkeilijöiden suursuosiossa, ihmettelen! Mikäpä toimisi parempana siirtymänä työviikosta viikonloppuun. Hyvä lenkki ja kepeät jalat.
   PK2 8,31 km, 0:47'57, 5'46 min/km, keskisyke 146

Lauantana lähdimme aamupäivällä ulkoilemaan koko paikalla olevalla perheellä. Pojalle otimme pulkan mukaan, pieniä hölkkäpätkiä lukuunottamatta hän nauttikin auringosta ja vauhdista istuskellen. Minä otin koirat, miehelle sopi vetää pulkkaa ja vetristellä jalkoja edellisen päivän jalkatreenin jälkeen. Hölkkäilimme jäälle, jossa koirat saattoi päästää juoksemaan vapaana. Nuorempi koira olikin vapaana koko ajan, kun oltiin jäällä. Äksy pappa sai olla kiinni silloin, kun muita koiria oli näkyvillä. Kevyt höntsälenkki, tunnelmaltaan ihan kymppi. Myöhemmin hieman lihaskuntojumppaa.
   PK1 4,93 km, 0:43'28, 8'49 min/km
   Jumppa 30 min

Sunnuntaina aloitin jo seuraavaa, kovempaa treeniviikkoa tekemällä kunnollisen pitkän lenkin. Kevyellä aloituksella koirat olivat mukana vuorotellen, vanhempi alkuun neljä kilsaa ja sitten nuorempi seitsemän. Kummallakaan ei oikein ollut menohaluja, ehkä hiekoitussora pisteli tassuja tai liukkaat tiet arveluttivat. Koiralenkkien jälkeen nostin vauhtia niin, että se oli loppumatkan alle kuuden minuutin, viimeisillä kilometreillä aerobisella kynnyksellä. Juoksu tuntui koko ajan hyvältä ja vahvalta. Lenkki olikin kilometreissä mitattuna vuoden tähänastisista pisin, eipä ole tullut vielä kilometreillä hurjasteltua.
   PK 23,35 km,  2:30'15, 6'26 min/km, keskisyke 121

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maratonin skippauksen kautta uuteen juoksuvuoteen

Eilen, lauantaina, oli tarkoitus juosta vuoden toinen maraton. Syksyjuoksu oli mielessäni ollut ns. päätapahtuma tälle vuodelle, vaikka ihan tosissani myös toukokuiselle Kööpenhaminan maratonille treenasin. Kööpenhamina oli reissuna mahtava, mutta tuloksellisesti keskinkertainen. Toiveissa oli, että syksyn viileässä säässä saisin tehtyä kunnon mukaisen juoksun, kun Köpiksessä erityisesti lämmin ilma tuntui verottavan vauhtia. Finlandia Marathon jäi kuitenkin flunssan vuoksi väliin. Sairastuin vajaa pari viikkoa ennen tapahtumaa. Jo melko pian flunssan alkamisen jälkeen arvelin, että juoksu jää väliin. Tauti oli muuten lieväoireinen, mutta useamman päivän kuumeilu ja kova väsymys tuntuivat oireina vakavammilta kuin muutaman päivän niistäminen. Tätä kirjoittaessa en ole vieläkään täysin toipunut, mutta pystyn tekemään kevyttä hölkkää. Olisin todennäköisesti jättänyt maratonin väliin, vaikka flunssa olisi ollut lyhyempikestoinen, jos olisin arvellut sen vaikuttavan kisapäivän kuntoon. Pe…

Crossfit muuttaa kroppaa

Viime syksynä toteutin vihdoin yhden haaveistani ja kävin crossfitin onramp-kurssin. Siitä lähtien olen treenannut crossfitiä säännöllisesti, joskin suhteellisen vähän. Viikkoon on juoksun lisäksi mahtunut 1-2 kunnollista harjoitusta, joiden päälle olen joinain viikkoina ehtinyt tekniikkatreeniin ja kehonhuoltoon. Aikaisempaan lihaskuntoharjoitteluuni nähden muutos on kuitenkin ollut selkeä. Aikaisemmin olen tehnyt juoksua tukevaa kotijumppaa 15-30 minuutin mittaisina harjoituksina kerran tai pari kertaa viikossa, joiden lisänä on ollut loikkaharjoituksia ja mäkitreeniä, osaltaan lihaskuntoa kehittämässä nekin.

Crossfit-harjoitukset ovat monipuolisia ja välillä raskaitakin. Olen saanut lisää voimaa tasaisesti jalkoihin, käsiin ja keskivartaloon. Hauskinta on ollut oppia uusia taitoja, käsilläseisonta tämänhetkisenä suosikkina. Mukava on ollut huomata sekin, että useat liikkeet parantuvat, vaikka niitä ei treenaisi. Esimerkiksi, alkuun inhosin wall ballia, siis 6 kg kuntopallon heittäm…

Toppashortsit - hot or not?

No okei, ei näitä ulkonäkösyistä valittu... Ollaan miehen kanssa naurettu toppashortseille, että onko ne Suomen kesään tarkoitettu vai mihin. Viime talven pakkasjaksolla kävi kuitenkin mielessä, mahtaisivatko toppashortsit toimia, kun riittävä pukeutuminen -20:ssa ja kylmemmässä oli hankalaa. Juoksuhousut ja lämmin kerrasto riittävät hyvin tavalliseen talvisäähän, mutta kovimmilla pakkasilla reidet ja pakarat alkavat kylmettyä.


Tänä vuonna minulla on pakkasia vastaan aseena lempimerkkini Odlon kevyesti topattu juoksutakki ja juoksushortsit. Sekä takki että housut ovat todellakin hyvin kevyet. Takkia olen pitänyt myös koirien aamukävelyillä ja se on keveyteen nähden ihmeen lämmin. Odlot koot ovat aika reiluja. Näissä molemmissa koko on s, ja varsinkin housut ovat väljät.


Näihin pukeutuneena tuntee itsensä juoksijan ja jääkiekkoilijan hybridiksi. Juostessa olo on kuitenkin hyvin kevyt - ja lämmin. Ensimmäisellä testilenkillä oli pakkasta "vain" -14 astetta ja hieman tuulta. P…