Siirry pääsisältöön

Viikko 7

Kovempi viikko 2/2. Harjoittelu maistui ja palautuminen tuntui sujuvan hyvin. Pitkän kevyen tein tällä viikolla hankikävelynä. Juoksua 53 km (5:29 tuntia), treeniä yhteensä 7:53 tuntia, jonka lisäksi jonkin verran lihaskuntoa muutamana päivänä.Maanantaina lepopäivä.

Tiistaina pitempi reipas peruskestävyyslenkki. Zade mukana kevyemmän alun verran (3,82 km, keskisyke 116), sen jälkeen tasaista kyytiä yksin (12,72 km, keskisyke 137). Hyvä lenkki.
   PK 16,55 km, 1:40'02, 6'02 min/km, keskisyke 130

Keskiviikkona palauttelulenkki Ollin kanssa. Jaloille happea, mielelle rauhaa ja koiralle vessareissu.
   PK1 4,3 km, 0:31'35, 7'21 min/km

Torstaina koiralenkkiä. Vajaa viisi kilometriä kevyttä Ollin kanssa, sitten kuusi kilometriä Zaden kanssa. Ensimmäisellä osuudella hyvin kevyesti, tyttöporukalla reippaammin. Mainio lenkki, hyvät jalat ja innokas seura. Yhteensä vajaa 11 km.
   PK1 4,83 km keskisyke 115
   + PK2 6,13 km keskisyke 135


Perjantaina olo oli niin hyvä, että lähdin tekemään vauhtikestävyysharjoitusta, vaikka olin suunnitellut tekeväni sen vasta lauantaina. Lähdin kyllä aika myöhään, vasta kahdeksan aikoihin. Napakka parinkymmenen minuutin lämmittely tuntui riittävän, kun oli tarkoitus juosta ensin kevyemmällä rasituksella 15 min ja sitten kovempaa toiset 15 min. Tein lämmittelyn nousevalla vauhdilla, josta oli helppo siirtyä vk1-vauhtiin. Ensimmäinen pitkä veto, noin maratonvauhtinen 15 minuuttia päättyi sopivasti ennen pitkää ylämäkeä, josta alkoi 2 minuutin huili. Vauhti tuntui loppuvaiheessa työläältä, nastakengät olisivat pakkaskelistä huolimatta olleet paikallaan. Parin minuutin palautushölkän jälkeen vk2-vauhtiin, noin viiden minuutin paikkeille. Raskasta oli, kuten pitikin. Anaerobisella kynnyksellä juokseminen on peruslaiskalle työlästä. Suunnitelman mukainen harjoitus onnistui ihan hyvin.
   VK1 2,82 km, 5'20 min/km, keskisyke 151 + VK2 2,96 km, 5'05 min/km, keskisyke 160
   + verkat yht. 12,28 km

Lauantaina ulkoilutin koirat kahdessa osassa, ja siinä välissä juoksin lisäpainoa (25 kg) vetäen parikymmentä minuuttia. Painona toimi nuorempi poikani. Kirjoitin harjoituksesta aiemmin. Suosittelen, jos kotoa sattuu löytymään sopivanpainoista porukkaa, tai voihan sitä lainatakin jostain.
   VK vetojuoksu 3,31 km, 0:20'08, 6'07 min/km,  keskisyke 151 + verkat yht. 8,83 kmSunnuntaina oli mainio tilaisuus tehdä pitkä lenkki hankikävelynä. Reilun kymmenen asteen pakkasesta huolimatta vanhempi poikani kavereineen halusi laskettelemaan. Lähdin kuskaamaan, ja jäin samoihin maisemiin kahlaamaan hankeen. Uutta lunta oli paljon ja hangessa tarpominen mukavaa. Jalat saivat vastusta, mutta syke oli alhaalla. Välillä upotti polviin saakka, varttuneessa metsässä lunta oli paljon vähemmän. Kahden ja puolen tunnin jälkeen palasin hakemaan laskuporukkaa. Hieno sunnuntaikävely aurinkoisessa talvisäässä.
   PK1 hankikävely 4,83 km, 2:24'15, 29'51 min/km, keskisyke 103

Kommentit

  1. Hyvältä näyttää meno! Ja hah huippu toi sun lauantain voimaharkka. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olikin huippu! Ei liian raskas, vaan sellainen sopivasti tuntuva. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…