Siirry pääsisältöön

Viikko 5

Kevyellä viikolla pidin kaksi lepopäivää. Talvista säätä oli tarjolla koko viikolle: pakkasta ja lumituiskua. Elämä on joskus takkuisempaa kevyellä viikolla, niin tälläkin kertaa: nukuin huonosti lepopäiviä seuranneina öinä. Ehkä pakkasen vuoksi tavallista lyhyemmät koiralenkit vaikuttivat, ulkoilua tuli selvästi vähemmän kuin normaalisti. Juoksua yhteensä 47,8 km.Maanantaina lepopäivä.

Tiistaina juoksin peruskestävyyttä. Alussa pari kilometriä kevyesti hölkäten (6'58 min/km, keskisyke 121), sitten 6,7 km pk2-vauhdilla (5'51 min/km, keskisyke 141). Olin laittanut pakkaseen turhan paljon vaatetta päälle, kuuma ei kyllä ollut, mutta juokseminen oli hieman epämukavaa. Kerraston ja lämmittelyhousujen yhdistelmä on juostessa huono. Yläkerrassa kerrasto+fleece+kevyesti topattu juoksutakki oli turhan paljon myös. Riittävä pukeutuminen ja mukava tunne juostessa on välillä tasapainoilua.
   PK 8,7 km, 0:53'14, 6'07 min/km, keskisyke 137

Keskiviikkona jälleen huilia juoksusta. Jumppaa parikymmentä minuttia.Torstaina tuiskutti lunta oikein kunnolla. Olin lähdössä lenkille yksin, mutta hieman yllättäen jokseenkin sääherkkä Zade ujutti itsensä mukaan. Oli toki mukavampi juosta yhdessä! Satanut lumikerros hidasti menoa jonkin verran, mutta erityisesti haittasi kylmä tuuli ja kasvoille jäätyvä lumi. Selvisimme siitäkin ja treeni tuli tehtyä.
   PK2 9,54 km, 0:55'51, 5'51 min/km, keskisyke 132

Perjantaina oli pitkä työpäivä, jonka jälkeen koomailin sohvalla jonkin aikaa. Mies oli käyttänyt koirat, joten lähdin omalle pikkulenkille yhdeksän jälkeen, mikä on ainakin talviaikaan tosi myöhään minulle. Kevyt puolituntinen, loikkia ja tekniikkaa siinä ohessa.
   PK1 + tekniikkaa 5,07 km, 0:35'12, 6'56 min/km, keskisyke121Lauantaina juostiin Mikkelin talvijuoksusarjaa. Osallistuin kuudelle kilometrille, kuten taas koko talven ajan. Juoksutunnelmat napakan pakkassään juoksusta tuolla.
   VK/MK 5,97 km, 0:29'37, 4:57 min/km, keskisyke 159 + verryttelyt 8,96 km

Sunnuntaina oli palautumispäivä. Tein hyvin kevyen parituntisen kävelemällä ensin koirien kanssa tunnin ja hölkkäämällä toisen tunnin yksin. Ulkoilijoita oli komean ilman johdosta todella paljon! Juoksu tuntui yllättävän mukavalta edellisen päivän kovan juoksun jälkeen.
   PK1 kävely 5,66 km (keskisyke 97) + juoksu 9,54 km (keskisyke 117) yht. 1:59'04
   Jumppa 15 minKommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…