Siirry pääsisältöön

Viikko 52

Vuoden viimeisellä viikolla lepäilin huolella aikaisemman väsymyksen vuoksi. Loppuviikolla kokeilin jo vauhtia, ja olo olikin jo varsin hyvä. Joulun alla vaivannut väsymys ei ollut mitenkään totaalista, harjoittelu ei vain tuntunut normaalilta, ja useammalla peräkkäisellä lenkillä tuntui, ettei oikein kulje. Rasitustuntuma hävisi: 5'30-vauhti tuntui samalta kuin 6'00-vauhti, oli vaikea hahmottaa rasitusta katsomatta kellosta sykettä ja vauhtia.

Palautteluviikolla juoksua 33,4 km. Kävelyä 17,8 km.


Maanantai oli joulupäivä. Tein pitkän lenkin metsäkävelynä, tosin ennen metsäosuutta kävelytin koiraa 40 minuuttia ihan kaupunkialueella. Lenkki sujui mukavasi äänikirjaa kuunnellen. Lunta oli sopivasti, eteneminen oli melko hidasta. Lenkin keskivauhtia nostaa rivakampi aloitus, kilometreistä neljä on ennen metsäosuutta käveltyjä.
   PK1 metsäkävely 10,11 km, 2:50'09, 16'50 min/km, keskisyke 99

Tiistaina juoksin koiralenkin. Ensin pappamallin kanssa kevyempi 3,5 km, sitten nuoren kiiturin kanssa vähän reippaampi seiska, peruskestävyyttä kuitenkin koko lenkki. Pysähtelyjä jonkin verran enemmän kuin yleensä, siksi keskivauhdit hieman tavallista hitaammat.
   PK1 3,41 km, 0:27'28, 8'03 min/km, keskisyke 115
   PK2 6,91 km, 0:42'19, 6'07 min/km, keskisyke 138

Keskiviikon lenkki oli myös koirien ulkoilutusta. Tällä kertaa vanhemman koiran kanssa vain pari kilsaa kävellen, sitten 4,5 hölkkää nuoremman kanssa.
   PK1 4,45 km, 0:32'01, 7'13 min/km, keskisyke 116 + kävelyaloitus 20 min
Torstaina jatkoin kevyen viikon teemaa tekemällä kävelylenkin. Normaalisti useamman kevyen päivän jälkeen olisi ollut hyvä aika tehdä kovempi harjoitus, mutta nyt piti varmistaa riittävä palautuminen. Pari koiraa tälläkin lenkillä mukana.
   PK1 kävely 5,81 km, 0:59'46, 10'17 min/km, keskisyke 105

Perjantaina oli luvassa pitkä automatka iltapäivällä, joten lenkitin koirat aamulla juosten. Olipa mukava juosta pitkästä aikaa aamulla! Kevyesti mentiin, kuten aina aamuisin.
   PK1 4,7 km, 0:36'11, 7'42 min/km, keskisyke 115


Lauantain lenkkiä pääsin tekemään Kainuun lumisissa maisemissa. Sattumalta pääsin juoksemaan juuri lingotuille teille, joten lumesta ei ollut haittaa sen puolesta, mutta märkää lunta pyrytti melkoisen tuulen kanssa lisää koko ajan. Ei ollut dallujen unelmasää, mutta neljän kilometrin lämmittelyn ne olivat mukana. Itsellä kulki niin hyvin, että päätin juosta saman lenkin uudelleen anaerobisella kynnyksellä. Viimainen sää innosti entisestään, onhan tuplakärsimys tuplasti parempi. Vauhti tuntui mahtavan hyvältä monen kevyen päivän jälkeen ja erityisesti ilahdutti, kun kovempi juokseminen tuntui taas kulkevan. Loppuun muutaman minuutin verryttely.
   VK2 4,01 km, 0:19'59, 4'59 min/km, keskisyke 162 + verkat yht. 8,77 km

Sunnuntaina, uudenvuodenaattona, kävin vain palauttavan lenkin koirien kanssa. Edellisen päivän kovempi harjoitus ja kolmen tunnin laskettelu tuntuivat jaloissa, mutta kevyt juoksu vetristi sopivasti.
   PK1 5,75 km, 0:38'18, 6'39 min/km, keskisyke 113


Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…