Siirry pääsisältöön

Viikko 2

Maltillinen perusviikko. Kilometrejä viime viikon tapaan viitisenkymmentä, tehot alhaalla. Lihaskuntoharjoituksia en taaskaan kirjannut ylös, mutta joulukuulta jäi mukava tapa tehdä vähän jotain joka päivä. Tällä viikolla vedin myös leukoja, kun töissä uhosin pääseväni kymmeneen toukokuun loppuun mennessä, jolloin päättyy miesten parrankasvatushaaste (johon en ymmärrettävästi päässyt mukaan). Olossa alkaa olla tyyntä myrskyn edellä -tunnelmaa. Todella kevyttä harjoittelua on nyt jatkunut pitkään, ja tälläkin viikolla talvijuoksusarjan osakilpailu jäi väliin. Alkaisi varmaan olla taas paukkuja kovempaan harjoitteluun.


Maanantaina kevyttä hölkkää koirien kanssa. Kukaan meistä ei varsinaisesti ole talven ystävä, ja puoli tuntia piisasi kaikille. Edellisen päivän pitkä lenkki oli muisto vain, hyvin matalalla rasituksella juostuna se ei seuraavana päivänä juuri tuntunut.
   PK1 4,34 km, 0:32'02, 7'23 min/km

Tiistain lenkki oli reippaampaa pk:ta. Aluksi hieman kevyemmin reilu kymmenen minuuttia, sitten vähän vauhdikkaammin loppulenkki. Sykkeen mittauksessa oli taas ongelmia, vaikka patterit ovat uudet. Pakkanenko tuota laitetta niin hyydyttää? Lenkki sujui kuitenkin hyvin, vakioreitti väärinpäin juostuna onnistui sekin.
   PK 8,13 km, 0:49'56, 6'08 min/km

Keskiviikko oli lepopäivä, koirien kanssa toki ulkoiltiin.


Torstaina juoksin vuorotellen dallujen kanssa. Ollin kanssa neljä kilometriä ja Zaden kanssa loput kuusi. Vauhti aluksi rauhallisempi rajoitteisemman jäärän kanssa, loppu vähän vauhdikkaammin. Kiva lenkki!
   PK 10,41 km, 1:09'22, 6'39 min/km, keskisyke 128

Perjantain lenkki sisälsi juoksutekniikkaharjoituksia. Olisi ollut kovemman harjoituksen paikka, mutta olotila ei ollut sille suotuisa. Tekniikkaharjoitukset piristivät kummasti ja kevensivät menoa loppua kohti. Loikkia, hyppelyitä ja erilaisia lyhyitä vetoja oli ohjelmassa. Alkulämppänä reipasta kävelyä 2,6 km.
   PK/VK juoksutekniikkaa 4,53 km, 0:27'59, 6'10 min/km,  keskisyke 129 (max 153)

Lauantain lenkki oli vain lyhyt koirien aamupissatus hämärän aikaan. Juoksemaan lähdimme oikeastaan hetken mielijohteesta, kun oli virtaisan olon aamu.
   PK1 3,93 km, 0:29'09, 7'25 min/km, keskisyke 115

Aamupäivällä lähdin vanhemman poikani kanssa yhden yön reissulle Vantaalle. Toimintaa ja ostoksia oli ohjelmassa, korkealle arvostimme myös hotelliyötä ja runsasta aamupalapöytää.


Sunnuntain pitkä lenkki jäikin ihan iltaan. Aikarajaksi sen kestolle asetin tiukan 2 tuntia, koska halusin olla kotona ennen kuin kuopus saapuisi omalta viiden päivän reissultaan kotiin. Mies oli lenkittänyt koiria niin huolella, että lähdin yksin hölkkäilemään. Juoksin sykettä tarkkaillen, vaikka se välillä ei kellon häröilystä johtuen onnistunut. Syke oli tarkoitus pitää peruskestävyysalueen matalassa päässä, ja reilusti alle 120 sykkeillä lenkin meninkin. Matka tuntui jäävän kesken, eikä kilometrejä tullutkaan parissa tunnissa kuin vajaa 17.
   PK1 16,67 km, 2:01'58, 7'19 min/km

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…