Kasviksia satokauden mukaan


Sain Joulupukilta satokausikalenterin, siis seinäkalenterin, jossa on jokaisen kuukauden kohdalla lista kasviksista, jotka juuri silloin ovat parhaimmillaan laadun ja edullisen hinnan kannalta. Kuukausikalenterin lisäksi satokausikalenterissa on myös laaja tietopaketti mm. eri kasvisten ja sienien sekä kotimaisten kalojen ravintopitoisuuksista, kypsentämistavoista, eri kasvisten soveltuvuudesta FODMAP-ruokavalioon, tietoa villiyrteistä, ja laajat perustelut sille, minkä vuoksi kasvisten satokauden huomioiminen ruokaostoksilla on järkevää. Kalenteri on myös visuaalisesti kaunis, minkä vuoksi sitä on kiva selailla ja lueskella.Vuodesta 2018 tuleekin tietysti satokausikasvisten vuosi! Otan tavoitteeksi ostaa kasviksia mahdollisimman paljon satokausikalenterin mukaan ja maistaa kuukaudelle listatuista kasviksista mahdollisimman montaa. Tammikuussa kasviksia on 59 kpl, mikä olisi noin kaksi uutta kasvista jokaista päivää kohti, jos haluaisi kokeilla niistä jokaista, ei ihan mahdoton ajatus sekään. Ongelmaksi voisi kyllä tulla saatavuus, löytyisiköhän pienestä kaupungista feijoaa, uglia tai kaurajuurta? Toisaalta listalla on aina myös tuttuja kasviksia: tammikuun sesonkikasviksista banaania, appelsiinia ja porkkanaa söin jo uudenvuodenpäivänä aamupalalla.

Olen nyt tallentanut tammikuun kasvikset puhelimeen kauppalistaksi, jolloin hevi-osaston ostokset on helppo keräillä listasta valikoiden. Joissakin kaupoissa kauden parhaat kasvikset tuodaan hyvin esille, ja asiakkaille on tehty niistä esittelyjä valmistusvinkkeineen.


Kasvisten satokauden huomioiminen ruokaostoksilla ja kasvisten syömisen lisääminen sopii hyvin ruokaideologiaani, jota kohti olen laiskasti viime vuosina mennyt. Teollisesti tuotetun lihan ja maitotuotteiden osuus ruokavaliossani voisi hyvin olla pienempi, jo ilmastosyistä se olisi järkevä päätös. Kasvisten syöntiä lisäämällä ja valikoimaa monipuolistamalla niiden osuus ruokavaliosta kasvaa, ja jos syöty liha on pääasiassa riistaa ja kalaa, aletaan olla siellä, missä haluaisin syömisieni puolesta olla. Läheisteni joukossa on useampi vegaani ja myös innokkaita metsästäjiä, joten mistään vastavirtaan uimisesta ei ollenkaan ole kysymys omassa jääkaappikunnassani. Tuskin tulen koskaan noudattamaan mitään tiukkaa ruokavaliota tai jättämään jotain täysin pois, kysymys on enemmän painotuksista.Nyt ei sitten muuta kuin innostumaan kauden kasviksista! Meillä valmistetaan tällä viikolla ainakin superhyvää myskikurpitsakeittoa, jota veljeni vaimo laittoi uudenvuoden aikoihin. Onneksi on myös appelsiinin satokausi, tykkään niistä niin paljon. Yksitoista vuotta sitten esikoista odottaessa söin valtavasti appelsiineja juuri tähän aikaan vuodesta.

Aiheesta löytyy paljonkin luettavaa googlaamalla, mm. Satokausikalenterin blogissa on muutamia reseptivinkkejä: http://blogi.satokausikalenteri.fi/.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat