Siirry pääsisältöön

Juoksuhaasteessa, osa 4

Juoksuhaaste on edennyt parin kuittauksen verran. Tämän viikon vaihtelevat talvisäät eivät ole houkutelleet lenkille, mutta kevään maratontavoite on kirkkaana mielessä, joten nyt on tietenkin aika harjoitella. Keskiviikkona pakkanen alkoi lauhtua ja lunta tuiskutti koko päivän. Torstaille oli luvassa vesisadetta, joten käytin hyväkseni keskiviikon puuterikelin talvisen haastekohdan suorittamiseen.
2. Juokse lumessa
Juu, tämän otin kirjaimellisesti. Lumessa juokseminen tarkoittaa mielestäni sitä, että juostaan lumessa, siis lumihangessa. Lumihankijuoksu on raskasta, mutta meillä oli siihen juuri keskiviikkona kohtuullisen hyvät olosuhteet. Uutta, pehmeää lunta oli satanut kymmenkunta senttiä ja se antoi lihaksille sopivasti vastusta. Sen alla kovempi hanki antoi periksi jonkin verran, mikä aiheutti juoksuun eniten rasitusta. Jalat upposivat vaihtelevasti suunnilleen pohkeeseen asti, mutta ei enempää.

Juoksin lämmittelyksi kuusi kilometriä koirien kanssa. Kotona vaihdoin kengät varrellisiin ja laitoin polvitaipeeseen ulottuvat säärisuojaimet jalkaan. Sitten kipaisin läheiselle mäelle, jossa on avonaista maastoa. Treenisuunnitelma oli yksinkertaisen kaunis: vartti hankihölkkää. Eteneminen osoittautui hyvin raskaaksi. Syke ei ehtinyt kiivetä kuin sataanviiteenkymppiin, kun jalat olivat jo aivan hapoilla. Lihakset olivat tiukilla, hengitys ei ollenkaan. En saanut sykettä korkeammalle koko hankirypistyksen aikana, kun vastus oli hapottanut jalat jo matalilla sykkeillä. Viidessätoista minuutissa hankeen oli tikattu siisti rivitys. Tämä harjoitus ei jää pysyvästi treeniohjelmaani, mutta olipahan hauska kokeilu.

   24.1.2018  PK + lihaskuntohölkkä 7,94 km, 1:00'25, keskisyke 119 (88-157)


17. Ota itsestäsi kuva kun juokset
Tämä kohta haasteesta yliviivataan nyt kehnolla talviotoksella. Otan juoksukuvia vaihtelevasti, talvella vähäisen valon vuoksi vähemmän kuin muina vuodenaikoina. Läheskään aina ei puhelin ole mukana lenkillä, mutta silloin kun on, ja jos kuvaustauko sopii lenkin luonteeseen, saatan ottaa muutaman ruudun. Kuvaan juoksukuvat puhelimen ajastimella, erillisiin kuvaussessioihin minulla ei ole aikaa eikä kiinnostustakaan. Kuvaus ajoittuu aina lenkin lämmittelyosioon, jossa pysähtely ei haittaa harjoituksen kulkua. Puhelin vain nojaamaan johonkin ja muutama edestakainen pyrähdys.

Tässä kuvassa olin lähdössä vauhtikestävyyslenkille, ja alkulämmittely oli noin puolivälissä. Oli jo sen verran lämmin, että pysähtyessä ei palellut, mutta lämmittelyä oli jäljellä vielä sen verran, että tauon jälkeen laskeneen sykkeen ehti hyvin nostaa riittävän ylös ennen vauhikestävyysalueelle nostamista.

   20.1.2018 VK1 + VK2 + verkat yht. 10 km

* * *

Tässä koko juoksuhaaste, yliviivattuna suoritetut kohdat:
 1. Juokse pakkassäällä.
 2. Juokse lumessa.
 3. Juokse niin hitaasti, että rasitus ei ole kävelyä kovempaa.
 4. Tee polkujuoksulenkki.
 5. Osallistu juoksutapahtumaan.
 6. Juokse vähintään puolimaratonin matka, eli 21,0975 kilometriä.
 7. Juokse mäkivetoja. 
 8. Juokse portaita.
 9. Juokse joka päivä yhden kalenteriviikon ajan.
 10. Lenkkeile kaverin kanssa tai osallistu yhteislenkille.
 11. Juokse paikkaan, jossa et ole ennen käynyt.
 12. Juokse työmatka tai osa siitä. Jos et ole töissä, juokse vaikka kauppamatka.
 13. Juokse vauhtileikittelylenkki.
 14. Juokse rankkasateessa.
 15. Juokse vähintään tunnin ajan sellaista vauhtia, että pystyt puhumaan puuskuttamatta.
 16. Juokse Cooperin testi.
 17. Ota itsestäsi kuva kun juokset.
 18. Tervehdi vastaantulevaa toista juoksijaa.
 19. Poikkea entuudestaan tuntemattomalle polulle ja juokse katsomaan mihin se johtaa. 
 20. Laske askeltiheytesi ja kokeile juosta nopeammalla frekvenssillä. 
 21. Juokse rannalle.
 22. Juokse paljain jaloin.
 23. Juokse takaperin (ja ole varovainen!)
 24. Venyttele juoksulenkin jälkeen kunnolla. 
 25. Lue ja kommentoi juoksublogia.
 26. Juokse juoksumatolla tai sisähallissa.
 27. Mene juoksutapahtumaan kannustamaan tai vapaaehtoishommiin.
 28. Yhdistä juoksuharjoitus johonkin toiseen liikuntaan. Mene esimerkiksi lenkiltä suoraan uimaan tai tee pyörälenkin päälle kevyt juoksuharjoitus.
 29. Tee eväsretki juosten. Pysähdy lenkillä syömään eväitä ja katselemaan maisemia.
 30. Juokse radalla.
 31. Juokse 400 metriä kovaa ja ota aikaa.
 32. Juokse yöllä.
 33. Lähde lenkille aamulla auringon noustessa.
 34. Juokse lenkki ilman, että mukanasi on yhtään elektroniikkaa. Ei puhelinta, ei juoksukelloa, ei musiikkisoitinta.
 35. Tee juoksutekniikkaharjoitus. 
 36. Tee nähtävyyskierros juosten. Tämän voi toteuttaa yhtä hyvin matkoilla kuin omalla kotipaikkakunnallakin. 
 37. Aseta itsellesi juoksutavoite ja juokse tavoitteeseen!
 38. Pidä juoksupäiväkirjaa vähintään viikon ajan.
 39. Tee luontohavaintoja lenkillä. Kuuntele linnun laulua, katsele kasveja, havainnoi vuoden kiertoa luonnossa.
 40. Juokse sama lenkkireitti kaikkina vuodenaikoina.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…