Siirry pääsisältöön

Talvijuoksusarja 07-08 Joulukuu

Talvijuoksusarjan toinen osakilpailu juostiin talvisissa olosuhteissa. Alusta oli onneksi aurattu, mutta jonkin verran liukas. Olin levännyt edellisen päivän, ja sitä edellisenä päivänä keventänyt lenkkiä, kun juoksu ei tuntunut kulkevan normaaliin tapaan. Olo tuntui kuitenkin hyvältä ja valmiilta juoksemaan.Lämmittely jäi turhan kevyeksi, kun olin hakemassa numerolappua vasta 15 minuuttia ennen juoksua. Virittelin kuulokkeisiin Areenalta naisten ampumahiihdon takaa-ajokilpailun, joka alkoi hieman ennen juoksun starttia. Hyvin pystyi kuuntelemaan kisaa juostessa, mutta ei se näköjään vauhtia lisännyt!

Olin 6 km sarjassa, jota juoksen läpi talven. Juoksussa ei ollut mitään suunnitelmaa, siis muuta kuin mennä mahdollisimman kovaa. En seurannut kilometrivauhtia enkä sykkeitä (koska kuuntelin ampumahiihtoa). Menomatka oli ehkä aavistuksen liian kovatahtinen, vaikka se ei silloin siltä tuntunut. Palaudun yleensä alamäissä hyvin, mutta tällä kertaa oli nihkeämpää. Pysyttelin tuttujen juoksijoiden porukassa menomatkan, mutta paluupätkällä jäin jälkeen. Voimattomuus ei johtunut lumisista teistä, olin vain yksinkertaisesti väsynyt. En merkannut puoliväliä kelloon, mutta paluumatka oli hitain koskaan, samoin loppuaika 0:29'21. Keskivauhti kellossa 4'55 min/km, mikä on kuuden kilometrin kisaan todella hidas, vaikka reitti mäkinen onkin. Sijoitus 2/8.

Ero reittiennnäykseeni (27'51) on iso, vaikka enkka on juostu sulien teiden aikaan viime keväänä. Jos jotain positiivista, niin rasitus oli kova. Viime vuoden talvijuoksusarjassa olen päässyt yli 160 keskisykkeeseen vasta helmikuussa. Olen aina ollut huono sietämään kunnon kärsimystä, mutta yrittänyt kehittyä siinä pikkuhiljaa. Kisasta 15 minuuttia meni maksimaalisella rasituksella.Joulukuu jatkuu siis kevyellä harjoittelulla ja korostetulla levolla. Vauhtien aika on keväämmällä, mutta olisihan se kiva pystyä juoksemaan välillä kovempaakin. Tammikuussa sitten uusi yritys.

Marraskuun raportti luettavissa täällä.


Kommentit

  1. Samanlaisia mietteitä täälläkin talvijuoksusarjan suhteen. Vauhti tuntuu olevan kateissa. Mullakin äärirajoilla juokseminen vaatii vielä harjoitusta. Juoksen kilpailuissa omaan kuntooni nähden kovaa, mutta tietynlainen helppous menossa pitää kuitenkin säilyä. "Henkihieverissä puuskuttaen" en kykene kymppiä juoksemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on aina ollut vaikea mennä kovaa :D Nykyään onnistuu vähän paremmin kuin aiemmin. Tällä kertaa oli varmaan ihan väsymystä, eikä kelikään ollut nopein mahdollinen, kun vauhti jäi niin heikoksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…