Siirry pääsisältöön

Viikko 44

Kevyen lokakuun jälkeen palasin säännöllisemmän harjoittelun pariin. Marrasputki, tuo synkimmän vuodenajan juoksujuhla käynnistyi keskiviikkona ja antoi taas arjelle mukavasti rytmiä. Pyrin marrasputkessa juoksemaan melko tavallisesti ja eri vauhdeilla - ja niin, yhteensä vähintään 300 km.

Tällä viikolla juoksun (57,4 km) lisäksi tein lyhyitä lihaskuntoharjoituksia, jotka jäivät kirjaamatta ylös. Oikean jalan vahvistaminen on kuitenkin hyvässä vauhdissa.Maanantaina lepopäivä.

Tiistaina, lokakuun viimeisenä päivänä olin jo niin innoissani alkavasta marraskuusta, että otin putkiennakkoa, vaikka lepopäivä olisi ollut tulevaa ajatellen järkevä vaihtoehto. Kevyt lenkki koiraseurassa.
   PK 7,32 km 0:48'58, 6'41 min/km

Keskiviikko starttasi marrasputken. Aamulenkkinä hyvin kevyt 4,4 km koirien kanssa. Juoksin nastakengillä, tiet olivat lumiset ja jäiset pakkaspäivien jälkeen. Illalla käytin koirat erikseen. Pappakuntoinen Olli sai kävelylenkin, jonka jälkeen lähdimme Zaden kanssa reippaammalle pk-lenkille.
   Aamu: PK1 4,41 km, 0:33'16, 7'33 min/km
   Ilta: PK2 8,01 km, 0:47'30, 5'55 min/km, keskisyke 139


Torstaina juoksin reippaamman lenkin. Lämmittelyssä Zade oli mukana, jolloin sain sen samalla lenkitettyä. Varsinainen lenkki oli noin puolen tunnin mittainen, joten tein sen kovempana, anaerobisen kynnyksen alapuolella. Lenkin lopuksi pitempi nousu kovempaa ja siinä syke muutaman pykälän maksimin alapuolelle. Oli mukava juosta vauhdikkaammin. Rasitus oli kuitenkin vauhtikestävyysalueella, jolloin puoli tuntia ei tuntunut raskaalta.
   VK2 6,23 km, 0:32'23, 5:13 min/km, keskisyke 157 + verkat 9,46 km

Perjantaina lenkki jäi iltaan. Oli vaikea lähteä juoksemaan vielä kahdeksan aikoihin. Olimme ajaneet pitkän matkan Kainuuseen, ja syöminen ja saunominen houkutteli enemmän kuin liukas kylänraitti. Mutta putkiminimin nyt juoksee milloin tahansa ja se on nopeasti tehty. Lenkin teemana oli siis äkkiä vaan takaisin syömään.
   PK1 4,45 km, 0:29'56, 6'43 min/km


Lauantaina juoksin aamupäivällä. Ensin Ollin kanssa kevyt pyrähdys ja Zaden kanssa loput. Lämpötila oli jo plussan puolella, tiet olivat liukkaat. Nastoilla oli kuitenkin hyvä rouskutella menemään.
   PK 10,65 km, 1:04'21, 6'02 min/km, keskisyke 126

Sunnuntain pitkä typistyi 12 kilometriin. Olo ei ollut pitkälle lenkille aivan sopiva, hieman väsytti ja askel tuntui tavallista raskaammalta. Lisäksi olin lähdössä treffaamaan ystävää, enkä halunnut kiristää aikataulua äärimmilleen. Edellisen päivän tapaan koirat olivat mukana vuorotellen. Viikon päätteeksi siis puolipitkä lenkki ja puolihuono juoksufiilis.
   PK1 12,29 km, 1:26'28, 7'02 min/km, keskisyke 119

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…