Siirry pääsisältöön

Talvijuoksusarja 07-08 Marraskuu

Tänään käynnistyi Mikkelin talvijuoksusarja. Jonkin verran arvelutti lähteä, kun perjantaina kurkku tuntui aavistuksen kipeältä. Kun olo ei ollut muuttunut huonompaan, lähdin kokeilemaan. Hölkkäsin lämmittelyksi kotoa lähtöpaikalle. Juoksu tuntui ihan hyvältä. Marrasputki oli edennyt tähän mennessä kymmenen päivän verran. Olin hieman jäljessä kymmenen kilometrin keskimääräisestä päivätavoitteesta, mutta tilanne menisi hyvin lähelle tavoitetta tämän päivän juoksulla.

Viime vuoden tapaan maksoin osallistumismaksun koko talveksi kuuden kilometrin sarjaan. Talvijuoksusarja järjestetään huhtikuulle asti noin kerran kuukaudessa. Tapahtuma on erinomainen tilaisuus tehdä kova harjoitus.


Osallistujia oli mukavasti ja sää oli hyvä: muutama aste lämmintä ja kevyttä tihkusadetta. Hiekoitussoraa ei ollut reitillä vielä ollenkaan, vaikka tiet kävivät jäässä marraskuun alussa. Joitakin lyhyitä pätkiä oli paljon tielle pudonneita lehtiä, jotka olivat liukkaita.

Lähdin peesaamaan viime vuodelta tuttua selkää. Miehen vauhti on aiempina kertoina ollut sopiva, niin oli tänäänkin. Katsoin kelloa matkalla vain muutaman kerran, yritin vain juosta tasaisen kovaa. Alkumatkasta syke näytti viivaa, eikä viime vuoden vauhdeista ollut mitään muistikuvaa. Arvelin, että kesän mäkiharjoittelu auttaisi nousuissa, toisaalta pari kuukautta oli mennyt hyvin kevyillä tehoilla treeneissä.Tuolla mäkisellä reitillä menomatka on helpompi kuin paluu. Yritin muistaa sen juostessa, mutta samalla pitää sellaista rasitusta, jolla kaikki jäisi matkalle. Menomatkan keskivauhti oli 4:36 min/km. Paluumatkalla vauhti oli jo 4:56 min/km. Palatessa mäet tuntuivat jo todella, mutta keskityin ajattelemaan vasenta jalkaa, jossa voimia oli enemmän jäljellä kuin oikeassa... Ja selkiä, joita en halunnut päästää etäälle. Onnistuin roikkumaan porukassa. Alamäet palauttivat voimia niin, että ylämäissä vauhti ei lähtenyt liikaa hyytymään. Rasitus tuntui pahalta ja niin hyvältä pitkän kevyen harjoittelujakson jälkeen.

Loppuaika oli 28:33. Tämän vuoden maaliskuussa juoksin reittienkkani 27:51, mutta viime vuonna ensimmäisessä osakilpailussa juoksemani aika oli 28:55. Startti talveen oli nyt siis vauhdikkaampi kuin vuosi sitten. Pystyin tänään juoksemaan kovaa. Syke kävi kahdesti arvossa 174 ja kerran 175:ssa. Harvinaisia lukemia minulle. Sijoitus tänään 1/7.


Kommentit

 1. Wau, hieno juoksu ja vauhti! Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! :) Harvoin tuollaisilla vauhdeilla tulee juostua, ehkä pitäisi useamminkin...

   Poista
 2. Onnea hienosta talvijuoksusarjan startista! Uskalla vaan pitää vauhtia! Kehityt hienosti! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Vauhdit on nyt heikompia kuin keväällä, mutta näin se vaan meinaa aina loppusyksyllä olla. Kisaaminen ja kovien vauhtien harjoittelu kiinnostaa kyllä nyt, paljon on varaa kehittyä ainakin. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…