Siirry pääsisältöön

Kylähullun mäkitreeni

Seitsemän asteen pakkanen tuntui kireältä, kun niin pitkään oli ollut plussan puolella. Päivän lenkki lähti muotoutumaan koirien ulkoilutuksesta. Ensin olin viemässä niitä erikseen, mutta otinkin molemmat lämmittelykierrokselle mukaan. Pakkasin reilusti vaatetta päälle, lenkin alkuosa olisi kevyt, kuten aina, kun vanhempi koirakin on mukana.

Lämmittely 5,2 km / 0:37'06, vauhti rauhallinen 7'07 min/km.Verkkailun jälkeen vein koirat kotiin, vähensin vaatetta yhden kerroksen verran ja lähdin jatkamaan. Halusin juosta pitkästä aikaa mäkivetoja, mutta vain melko lyhyesti tänään. Lähdin loivaan mäkeen, joka on kotoa puolen kilometrin päässä.

Yksi nousu kesti rennosti juosten noin minuutin verran, alaspäin hölkkä saman verran. Syke oli kolmessa ensimmäisessä nousussa matalammalla, sen jälkeen se käväisi anaerobisella kynnyksellä ennen alamäkeen kääntymistä. Harjoitus antoi lihaksille mukavasti tekemistä ja jätti niihin napakan tunteen. Etukäteen en tullut ajatelleeksi pitkiä katseita, joita sain muilta liikkujilta, osan ehdin ohittaa kaksi tai kolme kertaa, kuka nyt milläkin vauhdilla mäkeä kulki. Ei tuo nousu toki minullekaan vakioharjoituspaikka ole, ruokakaupan vieressä siinä on kevyttä liikennettä melko paljon. Pimeänä talvi-iltana se sopi kuitenkin tähän harjoitukseen hyvin, kun ei ollut aikaa lähteä kovin kauas kotoa, eikä otsalampussa ollut virtaa.Kymmenen nousun jälkeen kiirehdin kotiin, kun tiesin siellä nuoremman pojan jo odottelevan. Loppuverkka oli lyhyt, mutta eipä treenikään ollut mitenkään erityisen kuormittava. Koko harjoituksen pituus 9,28 km / 1:00'54, josta mäkiosuus parikymmentä minuuttia.

Kommentit

  1. Kävin kerran noin kolme vuotta sitten juoksemassa mäkivetoja ennen aamuvuoroa, eli noin kello 5:30. Vähänpä silloin oli muita kulkijoita liikkeellä, mutta keräsin kyllä muutaman katseen työmatkalaisilta. Mutta juoksuhulluus on vain hyväksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, just niin! :D Ei sitä tuu oikein ajateltua ennen kuin joku katsoo pitempään. Kyllä tämä on parhaan sortin hulluutta tämä! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…