Siirry pääsisältöön

Viikko 36

Perustekemisen viikko. Juoksu sujui, mutta suuret tunteet puuttuivat. Jollain tavalla harjoittelusta puuttui tavallinen ilo ja vapauden tuntu, vaikka mitään ongelmia ei ollutkaan. Ehkä kotimaanmatkailu työn ja koiranäyttelyn vuoksi verottivat voimia huomaamatta. Paperilla ihan hyvä viikko, mutta yksikään lenkki ei oikein säväyttänyt tavalliseen tyyliin. Ja missä lihaskuntoharjoittelu? Ei missään, näemmä.

Vaarojen maratonille on nyt matkaa neljä harjoitusviikkoa, joista kaksi viimeisintä menee jo kevennetyllä. Kaksi kunnon viikkoa siis jäljellä, mutta on mahdollista, että kolme kovaa peräkkäistä viikkoa on liikaa, ainakaan tämä ensimmäinen mennyt viikko ei lupaa hyvää. Mutta katsotaan nyt, miltä alkaa tuntumaan ja sovelletaan sen mukaan.

Juoksua 62 km (7:28 h), josta poluilla 44,26 km (5:27 h).


Maanantaina lepopäivä.

Tiistaina juoksimme koirien kanssa aamulla. Hidasta, paljon pysähtelyjä. Aamulenkeillä ei tehdä vauhtiennätyksiä, mutta niistä saa hyvän startin päivään. Illalla juoksin vauhtikestävyyslenkin yksin, ja huomasin, etten ole vauhtikestävyyttä tehnyt poluilla juurikaan. Syytä olisi...
   Aamu: PK1 4,33 km, 0:32'48, 7'34 min/km, keskisyke 103
   Ilta: VK polkulenkki 6,51 km, 0:40'00, 6'09 min/km + verkat 9,51 km

Keskiviikkona työmatkailin Vantaalla. Mikäänhän ei katkaise työajatuksia paremmin kuin lenkki, ja käytinkin koirat vuorotellen pienellä iltahölkällä, vaikka mies oli ne jo hyvin ulkoiluttanut. Zaden kanssa noin kolme kilsaa ja Ollin kanssa kaksi. Kevyttä, palauttavaa.
   PK1 4,91 km, 0:36'09, 7'22 min/km

Torstaina palaveerattiin Tampereella. Aamuherätys oli astetta karumpi 4:30, mutta aamukävely koirien kanssa herätteli hyvin päivään. Illalla soviteltiin aikatauluja. Pieni overlap minun ja miehen treeneissä, mutta yhtä kaikki jokainen sai omansa. Hyvä peruskestävyyslenkki. Oli mahtavaa juosta asfaltilla sumuaivoilla ja antaa energian palata kroppaan.
   PK1 2 km, 0:13'09, 6'34 min/km, keskisyke 116
   PK2 6,66 km, 0:38'48, 5'50 min/km, keskisyke 136

Perjantaina kävin Zaden ja keikkareissulla kaupungissa olevan veljeni kanssa polkulenkillä. Kevyttä keskusteluvauhtia menimme, olipa niin mukava nähdä pitkästä aikaa! Vatsassa kiersi, ehkä tamperelainen, eksoottinen ruoka ei sopinut elimistölleni.
   PK polkulenkki 9,06 km, 1:05'24, 7'13 min/km

Lauantaina lepopäivä juoksusta, koiranäyttelypäivä. Paluumatkalla Muuramesta kotiin väsytti sen verran, että päätin keskittyä loppupäivän makoiluun ja elokuviin.
Sunnuntaina satoi. Olin lähdössä pitkälle lenkille yksin, mutta Zade oli niin innoissaan lähdössä mukaan, että otin sen sitten kuitenkin. Sade ei onneksi juuri haitannut, olihan ilman lämpötila niinkin paljon kuin 14 astetta. Polut olivat varsin kosteassa kunnossa loppuviikon sateiden jäljiltä. Aluksi yritin hakea juoksulinjoja niin, että kengät eivät aivan hörppisi vettä, mutta lopulta pitkillä suo-osuuksilla luovutin ja olin täysin välittämättä siitä, missä juoksin (sillä seurauksella, että upposin välillä pohkeita myöten, ehkä joku tolkku olisi voinut hommassa säilyä). Vaatteet kastuivat muutenkin ihan kokonaan. Alusta lähtien oli selvää, että ei ollut paras menopäivä, mutta siksi olikin aivan huippua, että Zade oli mukana. Yhdessä mentiin oloista välittämättä. Testasin geelejä matkalla, mikä auttoi myös jaksamisen kanssa. Peruspuurtamisella suoritettu pitkä.
   PK1 polkulenkki 25,7 km, 3:18'06, 7'42 min/km, keskisyke 124Kommentit

 1. Sulla on kyllä sana hallussa, näitä on niin kiva lukea! Sitä paitsi sulla näkyy olevan hienoja treenikudelmia, kuvista niitä aina ihastelen. Tilasin tänään itsekin KT:n trikoot, sportamorella tänään kaikki trikoot -25%, vink vink 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Salla! Kiitos. :) Sinun teksteistä voin sanoa ihan samaa! Sekä sisällön että hyvän kielen vuoksi niitä lukee tosi mielellään.
   Hahaa, äläpä yllytä trikoo-ostoksille! :D Mulla on nyt itseni kanssa sopimus, että virttyneimmästä päästä pitää laittaa kampetta pois jos meinaa uusia mahduttaa kaappiin. Nuo tässä postauksessa olevat trikoot on kyllä tosi kivat kaksipuoleiset, äidiltä lahjaksi saadut. En todellakaan ole shoppailijatyyppiä, joten samoissa hiihdellään vuodesta toiseen. Ehkä läheisten vaatelahjoituksiin sisältyy jokin vihje..? ;)

   Poista
  2. Heh, kiitosta vaan itsellesi :) Mun olis syytä tehdä tuo ihan sama sopimus, mitä virttyneisiin urkkakamppeisiin tulee ;) Hassu juttu muuten, normivaatteet ostan lähestulkoon kaikki käytettyinä, mutta juoksukamppeisiin sitä sijoittaa enemmän. Nyt kyllä täälläkin harvemmin, kun kaappi on täynnä.

   Poista
  3. Niin, ehkä hyväkuntoisten käytettyjen juoksuvaatteiden löytäminen on hankalampaa. Itsellä tulee ainakin käytettyä ne sellaiseen kuntoon, ettei niitä kehtaa edes keräykseen laittaa... :D

   Poista
 2. Vaarojen maraton lähestyy ihan liian nopeasti ja itselle iskee kohta paniikki treeneistä. Hieno treeniviikko sulla taas takana.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan ne kisat tulee liian nopeasti. :D Vielä tässä ehtii muutaman hyvän treenin tekemään. Mulla tulee liian vähän nousumetrejä tähän Vaaroille harjoittelun jaksoon, mutta eipä sille enää mitään voi. Näillä mennään, juoksuahan tämä vaan on. :)

   Poista
 3. Hieno viikko takana, mahtavaa Raita! Suosittelen silti keventämään, jos vaan voit, sillä rasitusvammoista kärsineenä voisin kuvitella, että "se ettei juoksu oikein säväytä"-kertoo jostain. Mutta vastaus tulee ehkä paljon myöhemmin ja ikävässä muodossa. En toivo kenellekään mitään ikävää, rasitusvammoja tai muutakaan, joten siksi tälläinen varoituksen sana. =) Mutta toivotaan, että seuraavalla viikolla ilo jo irtoo ja saat palauduttua kunnolla. =)
  Teet hienoa ja pitkäjänteistä treeniä - ihailen valtavasti. Superisti tsemppiä viimeisiin harjoitusviikkoihin ja tsemppiä vaaralliseen kisaan. Heh! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Marika! Kohta kevenee joka tapauksessa. :) Nyt taisi sattua pari viikkoa, joissa nukkuminen jäi vähemmälle, olisiko tuo johtunut sitten siitä. Flunssakautena voi olossa tuntua sekin, jos tauti yrittää päälle. Kiitos huolenpidosta! <3 Tietysti pitäisi malttaa levätä herkemmin, mutta toisaalta, kun sitä virkeyttä niin kivasti lenkistä saa...

   Tsemppiä sinullekin treeneihin! Mielenkiintoiset ohjeet sait fyssarilta, täytyykin käydä kommentoimassa tekstiäsi, kun en lukemisen yhteydessä ehtinyt... :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…