Siirry pääsisältöön

Pitkä lenkki mallia Rantasalmi

Jääpallojunnuilla oli iltapäivän mittainen leiri Rantasalmella, lämmittelyt ja kaksi jääharjoitusta klo 12-16 välillä. Koska mies oli edellisen viikonlopun jalisturnausmatkalla mukana, lähdin minä vuorostani huolto- ja kuljetustehtäviin. Jos on neljä tuntia joutoaikaa vieraalla paikkakunnalla, on se tietysti mitä parhain tilaisuus pitkälle lenkille. Pakkasin siis myös koirat ja niille lämmittelyloimet mukaan, sekä itselleni vaihtovaatteet.


Starttasin lenkin tuttuun tapaan vanhemman, nivelrikkoisen koiran kanssa. Ollin päivän kunto on aina arvoitus, mutta olin toiveikas: vieraan paikkakunnan uudet hajut tavallisesti innostavat. Tänään ei kuitenkaan ollut Ollin päivä. Selvästikään se ei innostunut juoksemisesta ja menimmekin hyvin kevyesti ja pysähtelyjen kanssa. Viiteen kilometriin Rantasalmen taajamassa saatiin kulumaan 38 minuuttia.Zaden kanssa juostavaa osuutta olin nopeasti suunnitellut kotona. Pienellä paikkakunnalla ei pyöräteitä riitä pitkään lenkkiin tai ainakaan niitä ei ulkopaikkakuntalaisena osaa löytää. Olin katsastanut mahdollisen sopivan lenkin maanteitä pitkin ja pikaisesti mitannut sen noin 16-18 km mittaiseksi. Lähdimme sitä juoksemaan. Heti alkuun pieni pettymys: en ollut tajunnut karttaa tutkaillessa reitin alkuosaa Varkaudentieksi. Nopeusrajoitus siinä oli 80 km/h, kuten olin olettanutkin, mutta lauantailiikenne Rantasalmen ja Varkauden välillä oli minun makuuni liian vilkasta. Päätimme kuitenkin jatkaa, isomman tien osuutta kesti kuitenkin vain noin viisi kilometriä.


Varkaudentieltä käännyimme Tornioniemen suuntaan ja sitten päästiin asiaan. Matkaa oli takana puolitoista tuntia ja mutkitteleva soratie näytti lupaavalta. Liikenne loppui tyystin, fiilis nousi ja askel keveni. Matkan varrella oli asuttuja ja autioita taloja. Vanha, kapea tie meni useamman pihapiirin läpi, ja kylläpä tuntui tungettelevalta juosta talon ja piharakennusten välistä! Vanha teiden rakentamisen tapa ei millään tunnu istuvan nykyaikaan.

Juoksin kevyttä peruskestävyyttä 120-130-sykkeillä. Vauhdissa oli melko paljonkin vaihtelua, vaikka isoja mäkiä ei reitillä ollut. Loivassa alamäessä mentiin kuuden minuutin kilometrivauhtia, hitaammilla pätkillä seitsemän.Reitille osui erikoinen alue, joka kiinnitti metsätieteilijän huomion... Molemmin puolin tietä oli istutustaimikkoa hyvin säännöllisessä tilajärjestyksessä ja täysin vailla sivupuulajeja. Alue olisi voinut olla joulukuusiviljelmä, mutta se oli männikkö. Googlettelun perusteella alue on tutkimustarkoituksessa perustettu laatukasvatusviljelmä. Näin sitä viisastuu, kun matkailee!


Zaden kanssa juostu osuus oli reilu 16 km. Koko lenkin pituudeksi tuli 21,55 km, 2:23:37. Keskisyke 123, keskivauhti 6:40 min/km. Autossa oman lenkkinsä jälkeen odotellut Olli pääsi vielä lyhyesti jaloittelemaan, siihen päättyi Rantasalmen kartoittamisemme tältä kertaa. Kartalta katsottuna houkuttelevia pikkuteitä olisi vähän joka suunnassa, ehkäpä juoksen tuolla suunnalla joskus toisenkin kerran.
Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…