Pitkä lenkki mallia Rantasalmi

Jääpallojunnuilla oli iltapäivän mittainen leiri Rantasalmella, lämmittelyt ja kaksi jääharjoitusta klo 12-16 välillä. Koska mies oli edellisen viikonlopun jalisturnausmatkalla mukana, lähdin minä vuorostani huolto- ja kuljetustehtäviin. Jos on neljä tuntia joutoaikaa vieraalla paikkakunnalla, on se tietysti mitä parhain tilaisuus pitkälle lenkille. Pakkasin siis myös koirat ja niille lämmittelyloimet mukaan, sekä itselleni vaihtovaatteet.


Starttasin lenkin tuttuun tapaan vanhemman, nivelrikkoisen koiran kanssa. Ollin päivän kunto on aina arvoitus, mutta olin toiveikas: vieraan paikkakunnan uudet hajut tavallisesti innostavat. Tänään ei kuitenkaan ollut Ollin päivä. Selvästikään se ei innostunut juoksemisesta ja menimmekin hyvin kevyesti ja pysähtelyjen kanssa. Viiteen kilometriin Rantasalmen taajamassa saatiin kulumaan 38 minuuttia.Zaden kanssa juostavaa osuutta olin nopeasti suunnitellut kotona. Pienellä paikkakunnalla ei pyöräteitä riitä pitkään lenkkiin tai ainakaan niitä ei ulkopaikkakuntalaisena osaa löytää. Olin katsastanut mahdollisen sopivan lenkin maanteitä pitkin ja pikaisesti mitannut sen noin 16-18 km mittaiseksi. Lähdimme sitä juoksemaan. Heti alkuun pieni pettymys: en ollut tajunnut karttaa tutkaillessa reitin alkuosaa Varkaudentieksi. Nopeusrajoitus siinä oli 80 km/h, kuten olin olettanutkin, mutta lauantailiikenne Rantasalmen ja Varkauden välillä oli minun makuuni liian vilkasta. Päätimme kuitenkin jatkaa, isomman tien osuutta kesti kuitenkin vain noin viisi kilometriä.


Varkaudentieltä käännyimme Tornioniemen suuntaan ja sitten päästiin asiaan. Matkaa oli takana puolitoista tuntia ja mutkitteleva soratie näytti lupaavalta. Liikenne loppui tyystin, fiilis nousi ja askel keveni. Matkan varrella oli asuttuja ja autioita taloja. Vanha, kapea tie meni useamman pihapiirin läpi, ja kylläpä tuntui tungettelevalta juosta talon ja piharakennusten välistä! Vanha teiden rakentamisen tapa ei millään tunnu istuvan nykyaikaan.

Juoksin kevyttä peruskestävyyttä 120-130-sykkeillä. Vauhdissa oli melko paljonkin vaihtelua, vaikka isoja mäkiä ei reitillä ollut. Loivassa alamäessä mentiin kuuden minuutin kilometrivauhtia, hitaammilla pätkillä seitsemän.Reitille osui erikoinen alue, joka kiinnitti metsätieteilijän huomion... Molemmin puolin tietä oli istutustaimikkoa hyvin säännöllisessä tilajärjestyksessä ja täysin vailla sivupuulajeja. Alue olisi voinut olla joulukuusiviljelmä, mutta se oli männikkö. Googlettelun perusteella alue on tutkimustarkoituksessa perustettu laatukasvatusviljelmä. Näin sitä viisastuu, kun matkailee!


Zaden kanssa juostu osuus oli reilu 16 km. Koko lenkin pituudeksi tuli 21,55 km, 2:23:37. Keskisyke 123, keskivauhti 6:40 min/km. Autossa oman lenkkinsä jälkeen odotellut Olli pääsi vielä lyhyesti jaloittelemaan, siihen päättyi Rantasalmen kartoittamisemme tältä kertaa. Kartalta katsottuna houkuttelevia pikkuteitä olisi vähän joka suunnassa, ehkäpä juoksen tuolla suunnalla joskus toisenkin kerran.
Kommentit

Kuukauden luetuimmat