Siirry pääsisältöön

Mitä mietin tänään

Jos vuodesta pitäisi valita yksi kuukausi, valitsisin elokuun. Siinä on jo odotus syksystä, mutta kesä viipyy vielä. Aamuisin ehtii nähdä auringonnousun ja pimeissä, lämpimissä öissä on eteläeurooppalaista tunnelmaa. Olen usein lomalla vielä elokuun alussa. Aamulenkillä tulee vastaan töihin menijöitä, jolloin oma joutilaisuuden kupla alkaa himmentymään.


Piipahdin pari tuntia töissä ja pikaisilla ruokaostoksilla. My kind of lifestyle: välitilassa. Pikkuisen töitä vapaapäivänä tai pitkä tauko kesken työpäivän. Ikkunoiden pesu viikon mittaisena projektina niin, että melkein huomaamattaan pesee muutaman ruudun päivässä. Päiväunet ja elokuvatauko kesken siivouspäivän. Välitilassa, vähän niinkuin elokuu, jossa on kesän joukossa pikkuisen syksyä.

Tänään olin tyytyväinen asioista, jotka loksahtivat paikoilleen, ja osaavista ihmisistä, joiden kanssa saan tehdä töitä. Pieni annos duunia antoi iloa lomapäivään.Iltapäiväkävelyllä näin pitkästä aikaa vanhan tuttavan, kaltaiseni perheenäidin. Hänellä on viime vuosina ollut vakavia terveysongelmia. On hurja ajatus joutua tilanteeseen, jossa päivän päällimmäinen kiitollisuudenaihe on se, että on edelleen hengissä ja äitinä lapsilleen. Tässä vaiheessa elämää on parikymppisen kaikkivoipaisuus ja ihanan röyhkeä elämänjano vaihtunut hieman huolestuneeseen nöyryyteen elämän kolhuissa. Yksi hujaus vain (kymmenen vuotta!) ja nuoruuden riehan tilalla onkin elämän elokuu: nautit kesän parhaasta mansikkakakusta ja samalla tajuat tuntevasi jo syksyn tuoksun.

Tänään otin oppia lapsista, joiden päivä täyttyi hauskanpidosta ystävien kanssa. Koulu alkaa ensi viikolla, mutta kesä on nyt.

Terve, elokuu! Olethan vielä kesäisen lämmin, marjaisa, hikinen, tuulinen, ehkä myrskyisäkin välillä. Taitekohta, jossa on samanaikaisesti kesä ja syksy.

Kommentit

 1. Kauniita ajatuksia. Oma viehätyksensä on siinä, kun syksyn tuoksun tuntee ilmassa ja illat alkavat hämärtyä. Toisaalta tuntuu, että vielä en olisi valmis luopumaan kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileän kesän jälkeen kyllä tuntuu siltä, että eihän tämä voi tässä olla! Toivotaan, että tulee aurinkoinen ja kaunis syksy. :)

   Poista
 2. Hei kuulehan Raita! Kirjoitat tosi ihanasti, joten tällaista tunnelmointia ja ajatuksen juoksua on niin kiva lukea! Tällaiset mietteet ovat oikein kiva lisä blogisi juoksupainoitteiseen sisältöön. Jatkathan! :) Elokuu on ihanaa aikaa, joten nautitaan todella tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Levänneet loma-aivot tuottavat ajatuksia. :) Elokuu on ihan parasta aikaa, nautitaan!

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…