Siirry pääsisältöön

Mäkiharjoitus-teaser

Sovittelin jälleen oman treenin keskelle muuta perhearkea. Ennen lenkkiä ulkoilutimme miehen ja kuopuksen kanssa koirat ja samalla saattelimme vanhemman pojan harjoituksiin. Lähdin samoilla lämpimillä tekemään lyhyttä mäkiharjoitusta. Olisi tehnyt mieli kunnon mäkeen, mutta ei ollut aikaa. Halusin saada jaloille kuitenkin jonkin verran kiipeilyä, joten lähdin läheiselle pikku nyppylälle tekemään "jotain".
Kevyt alkuhölkkä kesti kymmenen minuuttia. Ensin suuntasin jyrkempään, sorapintaiseen mäkeen, jota menin vartin verran kävellen ylös ja hölkäten alas. Pituutta ei mäellä ollut paljonkaan, joten jo lyhyen nousun jälkeen seurasi palautus. Toistoilla sai kuitenkin sykettä heräilemään ja lihaksiin happea. Syke nousi ylämäessä vauhtikestävyysalueelle ja palautui nopeasti pk-alueelle laskussa.

Seuraavaksi siirryin vielä lyhyempään ja loivempaan mäkeen, jossa tein kuusi minuuttia napakampia nousuja. Joka toisen nousun menin pitkillä loikilla ylös ja joka toisen kevyellä hölkällä. Alaspäin myös hölkäten. Hölkkänousujen tarkoitus oli pidentää loikkanousujen väliä hieman pidemmäksi, jolloin niihin oli helpompi ladata ilmavuutta ja keveyttä. Hermottavaa, mutta ei hapottavaa. Lopetin loikkimiset, kun voimia niihin riitti vielä hyvin. Samoin treeniaika alkoi loppumaan, halusin ehtiä ajoissa kentän reunalle.
Loppuverryttelynä juoksin poikaa vastaan treeneihin. Koko harjoitus kesti 40 minuuttia ja mittariin kertyi 4,4 km. Lenkki oli sopiva kevyemmälle päivälle, kun mieli kaipasi kunnon mäkitreeniä, mutta sellaiselle ei ollut aikaa. Välipalalla voi aina siirtää nälkää vähän eteenpäin.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…