Kesän eka kantarellipasta

Loppukesällä alkukantainen metsästäjä-keräilijä minussa herää. Enimmäkseen marjastan, mutta viime vuosina olen alkanut myös sienestämään. Olen melko rajoittunut: kerään kantarelleja, mustatorvisieniä ja suppilovahveroita. Kantarellit ovat siitä ihania saalistettavia, että ne värinsä puolesta näkyvät kauas silloin, kun maassa ei ole vielä syksyn lehtiä. Mikkelin korkeudella kantarelleja kasvaa yleisesti. Kun aloittelin sienestystä, en aluksi löytänyt pitkään aikaan mitään. Ensimmäisen löydön jälkeen sienten huomaaminen oli paljon helpompaa.

Kantarellien sanotaan viihtyvän erityisesti metsissä, jossa koivua on vähintään sekapuuna, mutta minä olen löytänyt kantarelleja vain yhden kerran koivikosta (Joensuusta, Lykynlammelta). Jos haluat poimia kantarelleja, kulje polkuja pitkin, erityisesti sellaisia, jotka kulkevat rinteessä. Keltaisia sieniä löytyy usein juuri polun varresta tai muusta paikasta, jossa kivennäismaata on näkyvillä. Hämärät kuusikot ja vähän yllättäen myös kuivat mäntykankaat ovat maastoja, joissa kantarellit viihtyvät.Ensimmäisestä kantarellisaalista teen aina pastaa, täytyyhän ihmisellä jotain perinteitä olla. Sienten makua korostaa aivan vastustamattomasti voi ja kerma, joten nyt ei neiteillä niiden kanssa.

  Kantarellikastike pastalle
  kantarelleja
  sipulia
  valkosipulia
  suolaa
  pippuria
  voita
  kermaa
  persiljaa

Pilko kantarellit ja haihduta neste pois lämmittämällä niitä pannulla, jossa ei ole rasvaa. Kun pannu alkaa kuivua, lisää voita sekä pilkotut sipulit. Paista ja mausta. Lopuksi lisää kerma ja persilja. Sekoita heti vastakeitetyn pastan joukkoon. Pinnalle parmesaania.
Kommentit

Kuukauden luetuimmat