Siirry pääsisältöön

Maratontreenit käyntiin

Kevään maratonin ja puolimaratonin jälkeen olen viimeisen kuukauden ajan harjoitellut hyvin kevyesti. Kun tammi-maaliskuussa kuukausikilometrit olivat 250-270, tuli huhti- ja toukokuussa kilometrejä vain 175-190, osittain kisoista johtuen toki. Kesäkuu on juuri nyt puolivälissä, eikä tässä kuussa ole juostuja kilsoja kuin 65. Kesä on siis alkanut laiskasti.

Mutta nyt lähtee. Syksyyn on aikaa vielä kuukausikaupalla, joten vaikkapa lokakuun maratoneille ehtii tekemään monen monta hyvää harjoitusviikkoa. En ole vielä päättänyt, missä juoksen, mutta esimerkiksi lokakuun puolivälissä juostava Vantaan maraton kiinnostaa. Katsotaan nyt, keväällä tähtäsin Joensuun maratonille, mutta päädyinkin juoksemaan Wieniin kolme viikkoa aiemmin.


Höntsäharjoitteluun tulee nyt enemmän suunnitelmallisuutta ja olen todella innoissani. Otan viikkorytmityksen käyttöön, tällä kertaa kaksi kovaa ja yksi kevyt, kun keväällä treenasin rytmityksellä kolme kovaa + yksi kevyt. Muutos johtuu ihan kalenterista: heinäkuun puoliväliin sopisi kevyt viikko, joten kaksi kovaa settiä ehtii ennen sitä juoksemaan. Ainakin heinäkuu menee vielä runsaalla peruskestävyysharjoittelulla ja lihasvoimaa kasvatellen. Vauhtikestävyysharjoituksia tulee viikkoon vain yksi. Juoksupitkät painottuvat syksyyn, kesällä pyrin tekemään enemmän erittäin kevyitä vaellustyyppisiä pitkiä lenkkejä.Tämän päivän lenkki oli viikon todennäköisesti ainoa vauhtikestävyyslenkki. Tykkään tehdä vk-lenkit tasavauhtisina, mutta nyt tein pitkästä aikaa kilsan vetoja parin minuutin hölkkäpalautuksilla. Ekat kaksi tuntui tosi hankalilta ja teinkin ne kevyempinä kuin seuraavat. Pyrin juoksemaan suunnilleen vk2-alueella (minulla 153-163), anaerobisen kynnyksen alapuolella. Yhteensä 8 vetoa.

Vetojen vauhdit min/km: 5:08, 5:10, 5:13, 5:01, 5:18, 5:15, 5:21, 5:37. Reitti oli jonkin verran mäkinen, joten vetojen vauhdit vaihtelivat aika paljon. Viimeisin veto sattui kokonaan loivaan ylämäkeen.

Ensimmäisessä keskisyke vain 146, lopuissa 158-166. Syke lipsahti kahdessa vedossa liian korkeaksi. Suunnossa on nyt pari kertaa ollut sellaista häikkää, että lenkillä se näyttää jonkin aikaa todella korkeita lukemia, mutta sovellukseen talletetussa harjoituksessa näkyy ihan todelliset sykkeet. Nyt tuo häröily sattui lenkin puoliväliin ja siitä johtui tuo sykkeiden lipsahdus kovan puolelle. Arvelin kyllä juostessakin, että rasitus on ehkä liian kova, mutta kun vauhti oli niin onnettoman hidasta...

Hyvillä lämmittelyillä lenkin pituus 13,65 km. Loppuverkan jätin lyhyeksi, kun lähdin heti lenkin päälle käyttämään koiria iltakävelyllä.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…