Kesäreittejä

Talven jälkeen tuntui siltä, että kaikki lenkkireitit on tuhanteen kertaan juostu. Juoksen enimmäkseen vakiolenkkejä, ja talvella tuo vakioiden määrä kaventuu. Osa vakioreiteistäni on auraamattomia ja osa muuten sellaisia, joita ei viitsi talvella juosta: nopeurajoitukset ovat kovia tai ainakin osa reitistä on valaisematonta osuuutta. Juuri kun reittitylsyys meinasi saada yliotteen, saapui ihana kevät ja sen myötä kesäreitit.

Kaikista mieluisimmat lenkkireittini ovat jostain syystä sellaisia, jotka kulkevat vanhaa maantietä pitkin. Näitä on useita: esimerkiksi 13 km, 16 km ja kaksi 20 km lenkkiä tulee ensimmäisenä mieleen. En juurikaan juokse noita lenkkejä talvella, kun ne eivät hämärässä tai pimeässä tunnu lainkaan turvallisilta, vaikka itsellä olisi otsalamppu. Yhteistä näillä kesäreiteillä on se, että ne ovat mutkaisia ja mäkisiä ja maisemiltaan tosi kivoja. Maantiellä juostessa ei ole liikennevaloja hidastamassa matkantekoa ja muutenkin matkaa voi taittaa usein pitkään ajattelematta vaihtoehtoisia menosuuntia. Jostain syystä tuo viehättää minua suuresti, kai siinä on maalla kasvaneelle jotain tuttua ja kotoisaa.


Lauantain pitempi peruskestävyyslenkki sujui odotetun hyvissä fiiliksissä, yhdellä kesäreitillä tietysti. Lämmittelypätkän juoksin kaupungissa ja kympin pk2-osuuden Moisiossa ja Porrassalmen museotiellä. Ohitin Annilan golf-kentän ja tämän kesän asuntomessualueen. Nauratti, kun lapsena tehtiin juhannustaikoja serkkujen kanssa, ja bongailin tienvarresta nopeasti seitsemän erilaista kukkaa. Luureista kuuntelin Venlojen viestin ratkaisuosuuksia ja kärkijoukkueiden haastatteluja.

Alun ja lopun hölkkäilyn kanssa lenkin pituudeksi tuli 13 km, josta reippaampaa pk:ta 10 km. Mäkisyys ja lämpö (ja ehkä kuntokin) painoi keskivauhdin päälle kuuden minuutin (6:07 min/km), keskisyke oli 141 eli sitä mitä pitikin. Olin hellebaanan yksinäinen taivaltaja, edes pyöräilijöitä ei näkynyt.Muutama kesäreitti on vielä kokonaan juoksematta tälle vuodelle. Erityisesti houkuttaisi erikoisempi 20 km lenkki, jossa vaaditaan hieman seikkailumieltäkin rautatien ylityksessä. Ehkäpä jo ennen kesälomaa täytyy käydä sekin katsastamassa.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat