Inov-8 Mudclaw 265

Yhdelle sopivat juoksukengät eivät sovi toiselle. Kenkäasiat ovat aika yksilöllisiä, vääränlaisista tossuista olen itsekin saanut rasitusmurtuman yli kymmenen vuotta sitten. Silti iloisesti yllätyin mieheni rohkeudesta ostaa minulle polkujuoksukengät lahjaksi ja lähdin kiinnostuneena niitä kokeilemaan. Nämä ovat ensimmäiset polkujuoksukengät, joilla olen juossut, joten vertailu käy muihin juoksukenkiini, joista lähimpänä polkujuoksukenkiä ovat suunnistuskengät.

Inov-8 Mudclaw 265 on neutraali polkujuoksukenkä, joka esittelyn mukaan on sopiva kisakenkä nimensäkin mukaan erityisesti mutaiseen maapohjaan. Ulkopohjassa on voimakas kuviointi (nappulat 8 mm) ja päällyskangas on vahva. Kärjissä ja kantapäässä on vahvikkeet, mitkä suojaavat kiviltä ja teräviltä oksilta.


Viime kesänä hankkimani suunnistuskengät vaativat silloin jonkin verran sisäänajoa. Yritin saada niille kilometrejä ennen Jukolaa ja parhaiten ne tuntuivat muotoutuvan jalkaan märkänä. Polkujuoksukenkien ensituntuma jalassa oli samantyyppinen kuin suunnistuskengissä, tosin ne tuntuivat pehmeämmiltä jalassa. Inovit olivat suunnistuskenkiä valmiimmat jalkaan saman tien. Tein kengillä lenkin useampana päivänä peräkkäin, lisäksi pidin niitä heti toisena päivänä jalassa 10 tuntia putkeen metsäreissulla. Hiertymiä eikä muitakaan ongelmia ei ollut.

Peruslenkkareihin verrattuna polkujuoksukengät ovat tietysti kovat asfaltilla. Lyhyet siirtymät ovat ok, mutta pitkään näillä ei voi kovalla alustalla juosta. Poluilla meno maistuu erinomaisesti, tosin minulla testituntumaa ja mielikuvaa kengistä parantaa se, että edelliset polkulenkit on tehty tavallisilla katulenkkareilla. Pito on hyvä, mutta ei toki nastojen veroinen: märillä juurakoilla menee liukasteluksi. Suunnistuskenkiin verrattuna nämä ovat jämäkämmät ja siten juuri tiesiirtymiä ajatellen niitä monipuolisemmat. Toisaalta umpimetsässä juostessa kenkä on tarpeettoman vahva ja silloin sirompi ja aavistuksen sukkamaisempi suunnistuskenkä on mukavampi.


Jämäkästä ulkonäöstään huolimatta kengät painavat vain n. 265 g mallin nimen mukaisesti. Vertailuna mainiten vaimennetut katujyräni, Adiaksen Ultra Boostit painavat 300 g. Vähäisempi vaimennus tekee inoveista kevyemmät, eivätkä rouhea ulkopohja ja muut katukenkää vahvemmat materiaalit kuitenkaan tee painoa tuon enempää.

Pitkän juoksulenkin testi vielä puuttuu, mutta tähänastisen kokemuksen perusteella uskaltaisin hyvin lähteä näillä useammaksi tunniksi juoksemaan. Lahjojen arvostelu ei kuulu hyviin tapoihin, mutta olkoon juoksukamat siitä poikkeus. Näihin kenkiin olen kyllä oikein tyytyväinen.Kommentit

Kuukauden luetuimmat