Siirry pääsisältöön

Nyt parhaimmillaan: metsä

Hei ihmiset, nyt kannattaa mennä metsään. Kevät on ollut koleanpuoleinen, todellakin. Pakkasyöt tuovat kuitenkin tiettyjä etuja metsähiippareille. Kevään muutamat viikot ennen ilmojen lämpeämistä ovat siitä mahtavaa aikaa, että ötököitä ei metsässä ole vielä ollenkaan. Kesällä verenimijöitä voi olla paikasta riippuen todella paljonkin, mutta ei vielä. Hirvikärpäsiäkään ei ole, kuten syksymmällä. Ennen kasvukauden alkamista ei myöskään ruohoja ja muuta kasvillisuutta ole liikkumista hidastamassa. Lunta ei Mikkelin korkeudella enää ole, vaan lenkkareilla pääsee hyvin. Pesimäpuuhissa olevat linnut ovat äänekkäimmillään, joka kevät "laulukausi" yllättää metelillään.


Vieraassa metsässä liikkumisessa kannattaa olla jonkin verran tarkkana, jos suuntavaisto ei ole ihan parasta a-luokkaa, minullahan se ei todellakaan ole. Viimeaikaisilla metsäreissuilla olen ollut suunnittelemasssa viranomaistarkastuksia kahdelle koirakolle, siis olen tutustunut alueisiin, suunnitellut maalihenkilöiden piiloja ja jälkien reittejä. Olen pitänyt gps:ää taskussa reitin ja reittipisteiden merkitsemisen vuoksi, mutta nykyisiin puhelimiin saatavat karttasovellukset ovat kyllä todella käteviä. Gps-laitteen paikannus on tarkempi kuin puhelimen, mutta älypuhelimen kirkas, iso näyttö voittaa gps:n pienen ruudun, ja peruskartta-aineistokin puhelimen sovelluksessa on parempi. Niinpä olen enimmäkseen kulkenut puhelimen sovelluksella ja merkanntu gps:ään vain kuljetun reitin ja tärkeät pisteet.

Suosittelen jonkinlaisen karttaohjelman lataamista, jos tutkimattomat alueet kutsuvat! On kiva vilkuilla sijaintia, ja kartanlukua oppii siinä samalla. Ja mikä tärkeintä: reissu ei venähdä eksymisen takia suunniteltua pitemmäksi. Minä olen ladannut ilmaisen maastokartat-sovelluksen, josta näkee oman sijainnin ja kulkusuunnan. Satelliittigeometrian ollessa heikompi voi sijainti hetkeksi kadota, mutta peruskäppäilyssä se harvemmin haittaa mitään. Kartan kanssa kulkiessa alueet alkavat myös kiinnostaa eri tavalla, tekee mieli käydä katsomassa jokin kartalla näkyvä mielenkiintoisen näköinen paikka.


Viime viikolla tein metsässä harjoituksen, jonka tarkoitus oli parantaa jalkojen lihasvoimaa. Kiipeilin lähimetsän pienehköjä mäkiä ylös alas reilun tunnin verran. Suunnittelin nousevani vapaita reittejä pitkin, mutta sauvojen kanssa olikin helpompi mennä polkuja pitkin.

Born to run -äänikirja (Christopher McDougall) toi hauskaa kulmaa ajatteluun, kun siinä ultrajuoksijat taivalsivat Meksikon erämaassa mittaillen toistensa kestävyyttä. Osa juoksijoista kuului juoksevaan intiaaniheimoon ja osa oli länsimaisia ultrajuoksijoita. Minä täällä pohjoisessa metsässä kuuntelin kuvausta polkujuoksusta toisella puolella maapalloa samalla, kun kiipeilin varvukossa havupuiden keskellä. Kirjan kerronta vei mukanaan, ja mietin välillä, minkälainen metsä olisi ympärilläni Meksikossa, tai jossain muualla. On huikea ajatus, että metsällä, tai luonnolla ylipäätään, on merkitystä ihmiselle joka puolella maailmaa. Meillä suomalaisilla on aikamoinen etu siinä, miten metsä on kaikkien saavutettavissa.


Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…