Siirry pääsisältöön

Maratonvauhtinen kevätkirmaus

Toimiston ikkunasta näkyi koko päivän aurinkoinen maisema. Olimme sopineet miehen kanssa, että juoksisin hieman pidemmän lenkkini tänään, kun se sopi hyvin muun perheen menoihin. Vilkaisin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta sääennusteen, ja klo 16-20 Mikkelin yli pyyhkäisisi kohtalainen sadealue. Huonoa tuuria, mutta en muuttanut lenkkisuunnitelmia. Olen jokasään juoksija, enkä sateen takia jätä lenkkiä väliin. 

Koirat eivät olleet sateesta niin innoissaan, kun otin ne lämmittelylenkille mukaan. Vanhempi koira olisi halunnut kääntyä jokaisesta risteyksestä kotiin päin ja innostui rähisemään vastaantulleille koirille.  Juoksimme 3,25 km ei kovin hyväntuulista lämmittelykilometriä.Vein kuraiset pilkut kotiin ja sitten päästiin asiaan. Valitsin reitiksi yhden kesäajan suosikkini: vanhaa maantietä kääntöpaikalle ja uudenpaa tietä takaisin. Reitillä ei ole katuvaloja ja paluumatkalla tulee harvakseltaan autoja vastaan 80 km tuntivauhdilla, joten en koskaan juokse lenkkiä talvella. Nyt halusin kokeilla, miten saan pidettyä tavoitevauhdin mäkisellä reitillä ja sitä, miten rasitus pysyy tavoitealueella.

Jalat tuntuivat alkumatkasta melko huonoilta, varsinkin oikea. Lauantain kuntosalikyykkäilyt eivät tehneet hyvää, ja taas huomasin jalkojeni epätasapainoisuuden: oikea jalka on askellusvirheen vuoksi paljon vasenta heikompi ja se väsyy aina enemmän. Matkan taittuessa olo kuitenkin parani, kuten yleensä käy. Kääntöpaikalla tuli vettä niin paljon, että näytti siltä, kuin olisi satanut rakeita. Tuuli kävi onneksi takaa kovimman kuuron aikana, joten se ei menoa haitannut. Ylämäissä vauhti hiipui kuuteen minuuttiin ja syke nousi yli sadanviidekymmenen eli vk2-alueelleni. Alamäissä vauhtia oli alle 5 min/km ja syke laski aerobiselle kynnykselle. Keskivauhti oli kuitenkin sitä mitä pitikin, ja syke oli suurimmalta osin vk1-alueella.

Maratonvauhtini olen määrittänyt siten, että sykkeen tulisi vauhdissa olla vain hieman aerobisen kynnyksen yläpuolella. Viime vuoden juoksun perusteella tiedän, että voin juosta kovempaakin, mutta välttämättä en siihen yksin pysty, joten pyrin Wienissä tasaiseen juoksuun.


Tämän päivän lenkin maratonvauhtinen osuus oli 14 km, 1:14:49. Keskisyke tuolla osuudella oli 145. Aerobinen kynnykseni on 143, joten mäkisellä reitillä sykkeen melko suuresta vaihtelusta huolimatta ei keskisyke ollut kovin korkea. Maratonvauhtisen osuuden keskivauhti oli tänään 5:20 min/km. Vuonna 2015 olen juossut silloisen puolimaratonin ennätykseni keskivauhdilla 5:21 min/km, mikä tuntuu hassulta, kun reittikin oli tasaisempi. Tuo vauhti on nyt mukavaa menovauhtia.

Verryttelyjen kanssa lenkin pituus 19,82 km. Nämä maratonvauhtiset pitemmät lenkit ovat minulle tärkeitä kisavauhtiin totuttelun kannalta. Sitä en osaa arvioida, minkälainen on näiden harjoitusvaikutus. Pitkät vk-lenkit ovat aika kuormittavia, mutta vk-alueen matalassa päässä ei hätyytellä anaerobista kynnystä, kuten vaikka kovemmissa vetotreeneissä. Oli miten oli, nämä ovat minun suosikkilenkkejäni.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…