Siirry pääsisältöön

Uudessa viikkorytmissä

Syksystä lähtien olen hieman lisännyt harjoittelun määrää. Palautuminen on sujunut hyvin ja jaksamisen kanssa ei ole ollut ongelmia. Aikataulujen kanssa on usein säätöä, mutta sellaista se nyt vaan on. Olen hirmu tyytyväinen siihen, että pystyn juoksemaan enemmän. Yritän lisätä juoksumäärää pysyvästi ja siksi rytmitän nyt viikot kovempiin ja kevyisiin. Juoksen 2-3 normaalia viikkoa lähinnä arjen kiireistä riippuen, sen jälkeen yhden kevyemmän viikon. Kovemmille viikoille 60-70 kilometriä tuntuu sopivalta kilometrimäärältä, kevyemmällä viikolla on tarkoitus juosta selvästi vähemmän.

Vuoden viimeinen viikko oli kevyt harjoitteluviikko. Juoksuaa 33,39 km. Ei pitkää lenkkiä, ja ainoa kovempi harjoitus oli lauantaiset maksimivedot.


Maanantaina olimme vielä joulun vietossa vanhempieni luona. Kävin veljeni ja hänen vaimonsa kanssa lyhyellä hiihtolenkillä ennen Carcassonnen pelaamista.
PK hiihto 4,45 km, 25 min.

Tiistai-iltana kevyt koiranulkoilutushölkkä. Mies ulkoilutti Zaden, joten minä kävin Ollin kanssa.
PK1 3,56 km, 0:24:58 min, 7:01 min/km. Lenkin päälle 20 minuutin jumppa.

Keskiviikkona reippaampi peruskestävyyslenkki molempien koirien kanssa.
PK2 8,14 km, 0:49:13, 6:02 min/km.

Torstaina lepopäivä.

Perjantaina juoksin koirien kanssa aamulla. Lähtö meni hirveän myöhäiseksi ja olimme vasta kahdeksan aikoihin kotona. Olo oli varsin hyvä, joten tein vielä hermottavan loikkaharjoituksen kotipihalla ennen työpäivän aloitusta.
PK1 5,75 km, 0:37:43, 6:33 min/km + loikat

Lauantaina, uudenvuodenaattona, olimme menossa illalla kyläilemään, joten jätin Mikkelin uudenvuodenjuoksun väliin. Kävin päivällä juoksemassa minuutin mittaisia maksimivetoja minuutin palautuksilla. Oli kolme astetta lämmintä ja lähes täysin sulat tiet. Ensimmäiset vedot juoksin rennon terävästi, lopuissa teki jo tiukkaa. Vauhtien vaihtelu johtui vain minuutin mittaisissa vedoissa lähinnä nousuista, laskuista ja käännöksistä, joita kullekin pätkälle osui. Vauhdit välillä 4:28-3:52 min/km. Vetojen keskisykkeet nousivat alkun 148:sta viimeisen 160:an.
MK vetoja 10 x 1 min + verkat yht. 8 km

Sunnuntain lenkkinä vain kevyt iltahölkkä Ollin kanssa. Zade piti juoksusta lepopäivää edellisen päivän runsaan liikunnan jälkeen.
PK1 7,94 km, 0:54:04, 6:48 min/km

***

Sunnuntaina treenattiin pelastuskoiraporukalla rakennusetsintää. Zade oli ensimmäistä kertaa rakennuksilla, joten ensin testattiin vain sitä, miten se liikkuu erilaisilla alustoilla, pimeässä, erilaisissa portaissa, kaikuvissa huoneissa jne. Ei arastelua, joten voitiin tehdä myös etsintäharjoitus. Olipa hauskaa! Tähän aikaan vuodesta ei oikein päästä maastoon, joten rakennusetsintää tehdään "virkistystreeninä" ja koiran yleisen varmuuden lisäämiseksi.


Kommentit

 1. Hienoa että kroppa on kestänyt hyvin juoksumäärien nostatuksen. Tuo uusi viikkorytmitys kuulostaa hyvältä. Kepeitä kilometrejä ja juoksuiloa myös tälle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tarvitsen tuon rytmityksen, jos onnistun pitämään määrät korkeammalla kuin ennen. Kiitos! :) Lennokasta vuotta sinullekin!

   Poista
 2. Vau! Olet kehittynyt valtavasti ja hieno, että kroppasi kestää harjoittelua, palautuu siitä ja saat nostettua määrää. Hurjia kilometrimääriä sinulla. Ihailen ja onnittelen. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Olen ollut vähän arka nostamaan määriä pysyvästi, mutta marrasputken aikana totesin, että eiköhän se onnistu. Katsotaan. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…