Siirry pääsisältöön

Talvijuoksusarja tammikuu: 6 km

Kisapäivä! Tänään juostiin Mikkelin talvijuoksusarjan kolmas osakilpailu. Lähdin taas kutoselle.

Aamu oli hankala, olo tuntui väsyneeltä, eikä yhtään napannut lähteä juoksemaan. Tunnistin kuitenkin olotilan kisajännitykseksi, eikä ollut kysymys siitä, että olisi pitänyt harkita kotiin jäämistä. Sää oli aivan upea, pari astetta pakkasta ja aurinkoista, joten sen puolesta kyllä kelpasi lähteä juoksulle.


Nuutunut olo vaati kuitenkin huolellisen lämmittelyn ennen kisaa. Hölkkäsin pienen lenkin ja tein lyhyitä kiihdytyksiä. Jalkakäytävät olivat juoksemiseen erinomaisessa kunnossa: ei pehmeää lunta eikä juuri jäätäkään. Oli mukava jutella lähtöalueella muiden juoksijoiden kanssa, iso osa juoksijoista on ollut mukana aiemmissakin osakilpailuissa.

Lähdin tekemään parempaa juoksua kuin viimeksi. Tarkoitus oli pitää rasitus kohtuullisena menomatkalla, jolloin olisin parempivoimainen nousuvoittoisella paluumatkalla. Menomatkalla keskityin kohtuulliseen vauhtiin ja siihen, että alamäissä piti pystyä palautumaan. Menomatkaan meni 13:56, keskisyke 155 (viimeksi 13:55 ja 157). Paluumatka oli odotetusti hitaampi, mutta voimia oli paremmin kuin viimeksi. Toisessa kovassa nousussa en hyytynyt viimekertaiseen tapaan, ja tasaisemmilla pätkillä sain pidettyä vauhdin paremmin. Paluumatka vei 14:32, keskisyke 165 (viimeksi 15:02, keskisyke 164). Keskivauhti kellossa 4:46 min/km. Korkein sykehavainto 170.

Juoksu meni siis paremmin kuin viimeksi ja kevättä kohti mennessä onkin kiva tuulettaa omaa reittiennätystä: virallinen aika 28:25.

Aiempien talvijuoksusarjojen raportit tuolla: joulukuu ja marraskuu.


Kommentit

 1. Hieno aika, onnittelut reittiennätyksen johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Kyseessä siis todellakin oma reittiennätys, kyllä siellä muut menee vähän kovempaa. :D

   Poista
 2. Aivan mahtavaa - olet huippukunnossa! Onneksi olkoon omasta reittiennätyksestä! Nauti! =) Ihana aurinko pilkistää kuvistasi.. kevät tulee pian.. =)Hienoja kuvia taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! :) Kyllä olen hyvillä mielin. Olosuhteet olivat paremmat kuin viimeksi, mutta myös juoksin järkevämmin. Ja ehkä kuntokin on nousussa?

   Poista
 3. Mahtava keskivauhti, onneksi olkoon reittiennätyksestäsi! Kuvasi ovat talvijuoksua parhaimmillaan. Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos paljon! :) Olin tyytyväinen juoksuun, onnistuminen on aina kivaa. :D Lauantai oli ihanan aurinkoinen päivä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…