Pakkasjuoksu

En ole talven suuri ystävä. Pureva pakkanen tai kylmä viima synkistävät mieltä. Talven pimeys ei minua haittaa, vaan nimenomaan se, että palelee. Onneksi juoksu auttaa, vaikka pitemmät pakkasjaksot saattavat silti harmittaa. Meidän koirilla tulee pakkasraja vastaan aika pian -15 kylmemmällä puolella, eivätkä ne kylmimmillä ilmoilla käy ulkona muutamaa minuuttia pitempään, vaikka olisi takit päällä ja tossut jalassa. Pakkasilla ei ole siis lenkkikavereita hoputtamassa ulos, mutta lähden minä silti. Eksoottinen Etelä-Savo on pakkasten puolesta lempeämpi ympäristö kuin kotiseutuni Kainuu, jossa talvi kurittaa joskus oikein huolella. Mikkelin perustalvesta ihminen kyllä selviää.

Tänään ja eilen on ollut pakkasta noin -20 astetta. Juoksun kannalta ei minulle vielä kovia lukemia, kunhan pukeudun huolella. Pakkasilman hengittäminen kuormittaa hengityselimistöä enemmän, ja tällaisissa pakkasissa jätän kovimmat lenkit tekemättä. Hengästyminen pakkasella ei tunnu hyvältä.

Miinus kahdessakympissä juokseminen on varsin miellyttävää, kun pukeudun esimerkiksi näin:

- Kerraston paita nro 1. Kuvassa vanha Craftin peruskerrasto.
- Kerraston paita nro 2. Merinovillaa, Kari Traa.
- Juoksutakki. Kevyesti topattu Odlon talvitakki.
- Fleecepipo + buff
- Talvihanskat. Yhdet tai kahdet, nämä Craftin tuhdimmat riittää usein yksin.


- Kerraston housut. Tällä kertaa merinovillaa, Kari Traa.
- Trikoot. Vanhat, paksummat Asicsit.
- Kevyttoppashortsit. Nämä niin toimii! Odlon kevyesti topatut pelastajat.
- Sukat. Socin perussukat.


Pakkasella on harvemmin liukasta, joten usein pärjää tavallisilla juoksukengillä. Eilen juoksin vauhtikestävyyslenkin nastareilla, tänään palauttavan peruskengillä.

Tällä varustuksella olen pysynyt hyvin lämpimänä. Jos pakkanen vielä kiristyisi, lisäisin toiset hanskat, toppaliivin, trikoiden päälle säärystimet ja vaihtaisin tuubihuivin villaiseen. Toivon kuitenkin, että pian lauhtuu.


Kommentit

Kuukauden luetuimmat