Siirry pääsisältöön

Talvijuoksusarja joulukuu: 6 km

Mikkelin talvijuoksusarjan toinen osakilpailu juostiin tänään. Minä olin taas 6 km sarjassa, johon olen ilmoittautunut koko talveksi. Viimeksi juostiin muutamassa plusasteessa ja sulalla asfaltilla. Tänään oli nollakeli ja lumiset, paikoitellen aavistuksen pehmeät tiet. Viimeksi talvijuoksu osui marrasputken puoliväliin. Juoksin kovaa, mutta varsinkin alkumatkasta hieman säästellen. Tällä kertaa lähdin parantamaan aikaa, kun tiesin, että tehoja oli vara nostaa.


Olin vasta parikymmentä minuuttia ennen starttia hakemassa numerolappua, joten lämmittely jäi hieman vajaaksi. Pääsin kuitenkin ihan hyvin vauhtiin heti lähdöstä. Osallistujia oli ehkä enemmän kuin viimeksi, ainakin samanvauhtisia juoksijoita oli enemmän. Menomatkalla juoksin kovempaa kuin viimeksi. Puolivälissä aika oli 13:55, kun se viimeksi oli 14:20. Menomatkalla keskisyke 157. Keskivauhti oli vielä hyvä 4:39 min/km.

Palatessa en pystynytkään pitämään vauhtia suunnitellusti. Paluumatkalla on enemmän nousua ja kovemman alkuvauhdin vuoksi mäet tuntuivat raskaammilta kuin viimeksi. Paluumatka veikin 15:02, kun viimeksi paluuaika oli 14:36. Paluumatkan keskisyke 164 ja vauhti 5:02 min/km.

Koko matkan keskivauhti kellosta 4:51 min/km. Keskisyke 160 eli anaerobisella kynnykselläni. Rasitus oli kovempi kuin viimeksi. Ilmeisesti alkumatkan kovempi vauhti oli kuitenkin liikaa loppumatkan nousuja ajatellen, ehkäpä lumisilla teilläkin oli vaikutusta siihen, että meno oli mäissä nihkeämpää. Virallinen aika 28:57 eli kaksi sekuntia marraskuun aikaa heikompi.


Marraskuun talvijuoksusarjan raportti täällä.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…