Siirry pääsisältöön

Juoksuvuosi 2016

Takana on hieno juoksuvuosi. Innostuin sykkeiden seurannasta, olin ennätyskunnossa, opin todella nauttimaan vauhtikestävyystreenistä. Juoksin monenlaisessa säässä, enimmäkseen koiraseurassa, mutta välillä jopa lajitoverien kanssa. Juokseminen on ollut taas se rakkain oma juttu, josta olen halunnut pitää kiinni, vaikka se on välillä tarkoittanut tinkimistä vähemmän tärkeistä asioista.

Vuoteen 2016 lähdin melko kevein tavoittein. Halusin yksinkertaisesti saada harjoittelustani aiempaa enemmän tietoa. Sen kummempia suunnitelmia minulla ei ollut, mutta tiesin, että astetta analyyttisempi ote harjoitteluun olisi minulle hyvin palkitsevaa. Olin juossut vuosia ilman sykemittausta, mutta alkuvuodesta aloin uudelleen seuraamaan sykkeitä lenkillä. Heinäkuussa kävin tasotestissä ja siitä eteenpäin olen harjoitellut pääasiassa sykerajojeni perusteella.


Vuoden lopulla nostin hieman harjoitusmääriäni. Kahtena edellisenä syksynä meillä on eletty koiranpentuaikaa, jolloin on ollut pakko keventää omaa harjoittelua, mutta nyt arkeen on ollut helpompi mahduttaa enemmän kilometrejä. Olen päässyt lähemmäs sitä, miten haluan juosta: erityisesti marrasputkessa oivalsin, että päivittäinen juokseminen on minun juttuni. Tykkään hirveästi siitä, kun juokseminen on osa tavallista päivää: se on hengähdystauko, piristys, ajattelutuokio. Juoksutuntuma on minulla parhaimmillaan silloin, kun juoksen paljon. Kevyemmät viikot ovat jostain syystä myös huonoimpia juoksuviikkoja. Vuonna 2016 juoksin 2379 km, mikä on 379 km enemmän kuin viime vuonna ja eniten koskaan.

Tammikuu-maaliskuu
Alkuvuodesta ihmettelin pitkästä aikaa sykkeitä lenkillä, kun otin sykevyön taas käyttöön. Erityisesti vauhtikestävyysalueen sykkeet tuntuivat pudonneen, mikä myöhemmin tasotestissä osoittautui oikeaksi havainnoksi. Harjoittelin vauhtikestävyyttä usein liian kovilla sykkeillä, mitä en silloin tiennyt. Hiihto oli yhteinen talviharrastus lasten kanssa, mutta kävinpä kuitenkin yhden pitemmänkin lenkin maaliskuussa, 35 km Saukkovaaran laturetkellä.

Juoksukilometrejä melko tasaisesti:
Tammikuu 175,2 km.
Helmikuu 193,5 km
Maaliskuu 191,4 km.


Huhtikuu-kesäkuu
Keväällä valmistauduin maratonille. Tavoittelin neljän tunnin alitusta Joensuussa toukokuun puolivälissä. Juoksu menikin tosi hyvin, josta suurin kiitos kuuluu ystävälleni ja hänen miehelleen. Emme olleet etukäteen sopineet jänisjuoksusta, mutta kävi kuitenkin niin, että lähes puolet matkasta mukanani juoksi järjen ääni ja tsemppari, parhaimmillaan kaksi. Kesäkuussa osallistuimme työporukalla Jukolan viestiin. Mahtava tapahtuma, jossa juoksin nelososuuden.

Joensuu maratonin raportti
Jukolan viestin tunnelmat

Huhtikuu 227,8 km
Toukokuu 160,7 km
Kesäkuu 153,7 km

Juoksukilometrien lisäksi suunnistusta touko-kesäkuussa 40 km.


Heinäkuu-syyskuu
Kesälomalla toteutin vihdoin suunnitelmani käydä tasotestissä. Sain arviot henkilökohtaisista sykerajoistani ja niiden viitteellisistä vauhtitasoista. Kylläpä innostutti! Syyskuussa juoksin puolimaratonin Kuopiossa ja Cooperin testin Mikkelissä. Viikon verran pääsin myös nostamaan mäkijuoksukuntoa Sisilian lämmössä.

Heinäkuu 201,8 km
Elokuu 148,1 km
Syyskuu 186 km


Lokakuu-joulukuu
Vuoden paras juoksujakso oli vähän yllättävästi loppuvuonna, jolloin kuntojuoksijan ehkä perinteisin toimintamalli on vähentää kilometrejä ennen uutta harjoituskautta. Minun filosofiassani juoksu on kuitenkin osa olemista, ei niinkään kisoihin valmistava harjoitusten sarja, joten jos juoksuttaa, niin sitten juostaan vaan. Osallistuin marrasputkeen ja olin onnellinen juoksuhullu. Nyt jos koskaan ymmärrän, että tässä asiassa minulle matka on määränpää. Sain marraskuun määräkokeilusta rohkeutta kokeilla nostaa juoksumäärää pysyvästi, taidan sen kestää.

Lokakuu 241,3 km
Marraskuu 266 km
Joulukuu 238 km


Hyvää uutta vuotta, terveyttä ja onnellisuutta!! Tehkää niitä asioita, joista tykkäätte.

Kommentit

 1. Kyllä nuo sinun kilometrimääräsi ovat hurjia, täytyy taas kerran todeta! :) Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilsat sopii tähän elämäntilanteeseen. Hyvää uutta vuotta! :)

   Poista
 2. Hyvää uutta vuotta ja juoksuvuotta myös sinulle! Mahtava vuosi sinulla takana ja hirveät kilometrimäärät. Olet oikeassa, itse lähden kohti terveyttä ja onnellisuutta ja teen niitä asioita joista tykkään. =) Hyvä ohje! Toivotaan, että se ohje saa kropan kestämään myös juoksemista. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi oli kyllä hyvä! Kilometrimäärän salaisuus taisi tänä vuonna olla se, että hyvin kevyitä kuukausia ei ollut, vaan melko tasaisesti juoksin läpi vuoden. Hyvät tavoitteet sinulla!! Lähden samaan suuntaan. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…