Siirry pääsisältöön

Marrasputki on päättymässä: viikko 47

Marrasputken viimeinen kokonainen viikko sujui hyvin sekä jaksamisen että aikataulujen puolesta. Ainoastaan viikonlopun muu elämä hankaloitti juoksemista, mutta hyvin siitäkin selvittiin. 61,7 kilometrin viikko.

ma: PK1 6,31 km
ti: PK2 9,38 km
ke: VK 6,87 km + verkat yht. 9,13 km, jumppa 15 min
to: PK1 5,35 km
pe: PK2 11,71 km
la: PK1 5,72 km
su: PK1 14,07 km

Maanantaina palauttelin viikonlopun testijuoksusta ja pitemmästä pk-lenkistä. Lenkkikaverina molemmat koirat, joiden kanssa juostiin hyvin kevyesti reilu kuusi kilometriä. Taisin jo viime viikolla kirjoitella, että juoksunarttu ja hänen palliton rakastajansa merkkailevat nyt ihan huolella, niin tälläkin lenkillä.

Tiistaina vein pojan treeneihin ja lähdin kuplahallilta peruskestävyyslenkille Zaden kanssa. Vesisade teki illasta todella pimeän, mutta toisaalta sulilla teillä oli helppo juosta. Oli mahtavan hyvä meno päällä, keskivauhti 5:39 min/km. Keskisyke 137, muutaman pykälän alle aerobisen kynnykseni. Juoksimme 9,38 km (0:53:06). Marrasputki on sujunut aika paljon paremmin mitä odotin. Tänä päivänä olin juossut kolme viikkoa ilman lepopäiviä, silti olo oli voimakas ja askel lennokas.


Keskiviikkona satoi. Lähdin treenikuskiksi nuoremmalle pojalle ja samalla lenkille itsekin, koirat viettivät kevyttä päivää ja jätin ne kotiin. Ilman koiria juostessa käytän usein tilaisuuden hyväkseni ja teen kovemman harjoituksen, niin tälläkin kertaa. Edellisen lauantain testijuoksun vuoksi juoksin tarkoituksella hieman kevyemmän vk:n, mukavan rentoa vauhtia. Lämmittelin vajaa pari kilometriä. Varsinainen harjoitus 6,78 km, keskivauhti 5:19 min/km ja keskisyke 150 (vk-alueeni on 140-160). Matkaa olisi ollut kiva jatkaa vielä pitemmäksi, mutta aikaa oli nyt vajaa tunti. Reilu 9 km tuli pituudeksi verkkailujen kanssa. Illemmalla vähän keskivartalojumppaa.

Torstaina oli viimeinen päivä ennen kuin talvi tuli takaisin. Pesin lasten kuraisia vaatteita ja pyyhin lattioita. Harmitti lähteä lenkille sateeseen, kun tiesin, että sen jälkeen saisin pestä yhden koirankin. Mutta sellaista se on, ja olihan tuokin niin turha syy harmitukseen. Lopulta olikin tosi mukava lenkki, seuranani oli iloinen hännänheiluttaja-hyppysuukottelija Zade. Kevyt 5 km.

Perjantain vauhdikkaammalle pk-lenkille lähdin yksin. Jaloissa tuntui alkuviikon reippailut ja muutenkin väsytti, kun viikolla oli pari viiden herätystä. Iltakahdeksan jälkeen oli liikkeellä enemmän pikkujoulujen viettäjiä kuin lenkkeilijöitä, mutta väitän, että oma fiilis oli vähintään yhtä hyvä kuin juhlijoilla. Oli muutama aste pakkasta ja kevyesti lumiset maisemat. Rennon letkeästi 11,7 km, 5:58 min/km, keskisyke 138. On sitä onnekas, kun voi juosta.


Lauantaina juoksin koirien kanssa kevyen aamulenkin, 5,72 km. Mies oli pelireissulla iltaan saakka, joten vietin mukavaa lauantaipäivää lasten kanssa. Kiirehdin pikkujouluihin heti, kun isäntä palasi taloon.

Hölkkäilin(!) kaupungilta kotiin kahden jälkeen yöllä. Sain kuitenkin nukuttua puoli yhdeksään, vaikka olen todella huono nukkumaan aamulla. Nukahdin iltapäivällä elokuviin, sen jälkeen valikoin rästitöistä niitä, joissa ei isommin ajattelua tarvittu ja jatkoin työviikkoa. Iltaan asti vetkuttelin ja sitten täytyi lähteä juoksemaan. Jos ei olisi ollut marrasputki, en olisi jaksanut lähteä. Toisaalta voi miettiä, olisiko pitänyt marrasputken vuoksi lopettaa pikkujouluilta vähän aiemmin. Mutta kun sain lähdettyä, ei juokseminen ollutkaan niin vaikeaa, mitä oletin. Lenkitin koirat erikseen, yhteensä 14 km. Sain siis tehtyä ihan hyvän puolipitkän. Rasitus hyvin kevyt, kuten sunnuntaisin usein. Keskisyke 125 ja vauhti 6:57 min/km.

Kommentit

 1. Ei voi kuin nostaa hattua, mä en olis ikinä jaksanut tällaista marrasputkea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin, että tämä kävisi raskaammaksi. Lopulta ero "normaaliin" ei ehkä ollutkaan niin suuri, mitä ajattelin. Kuitenkin ihmettelen sitä, että lepopäivät eivät ole välttämättömiä tällaisellakaan jaksolla. Tunnen itseäni oikeasti aika huonosti!

   Poista
 2. Niin se vaan putken loppu häämöttää, ihan näköpiirissä. :) Hienosti olet saanut taas kilometrejä kasaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se häämöttää! :) En ole missään vaiheessa kevennellyt varmuuden vuoksi, vaan mennyt normaalisti plus lepopäivät. En tiedä oliko järkevää, mutta sillä tavalla tietysti matkaa tulee enemmän kuin yleensä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Maksimivetoja aamuharjoituksena

Vuosia sitten ajattelin, että aamulla juokseminen ei sovi minulle. Ennen aamupalaa ei jaksa ja aamupalan jälkeen ei pysty. Koirat ovat muuttaneet tämän käsityksen pysyvästi: ennen aamupalaa jaksaa kyllä ja aamupalan jälkeenkin pystyy. Minun aamulenkkini koirien kanssa ovat kuitenkin aina kevyitä, pappakoira ei enää vauhdista innostu. Olen muutenkin ollut sitä mieltä, että aamulla ei kyllä irtoa kuin kevyttä hölkkää. Päätin kuitenkin kokeilla kovempaa aamutreeniä nyt, kun kovien pakkasten vuoksi koirien ulkoilut ovat aivan minimissä, ja kun kuitenkin itse herään melko aikaisin joka tapauksessa.

Join herättyäni vain pikkuisen smoothieta ja lähdin hallille. Puoli seitsemän aikaan olin jo lämmittelemässä tyhjällä radalla. Olo oli ihan hyvä, yllättävän virkeä. Verkkailin viisitoista minuuttia, melko vähän siis. Nostin lämmittelyn loppupuolella pari kertaa sykkeen vauhtikestävyysalueelle. Kello kävi, eikä työpäivän aamuna tehnyt mieli venyttää harjoitusta, joten lyhyt, mutta tehokas lämmitt…

Viikot 3 & 4

Maratonharjoittelussani on kahden kovan ja yhden kevyen viikon rytmitys. Tämä on aikaisemminkin sopinut minulle hyvin.Nyt koville ja kevyille viikoille tehdään eroa vielä korostetummin, jotta kevyt viikko olisi varmasti palauttava, jolloin kovilla viikoilla olisi mahdollista treenata kovempaa. Viikko 3 oli kevyt viikko, jossa juoksukilometrejä 37,7. Kovalla viikolla 4 juoksua 70,14 km. Crossfit-treenejä molemmilla viikoilla kaksi.Viikko 3 Tällä viikolla passailin harjoittelussa lauantain talvijuoksusarjan vuoksi. Samasta syystä pitkä lenkki jäi väliin kokonaan.

Maanantaina lepopäivä. Edellisen päivän väsymyksen vuoksi huolellista syömistä ja paljon sohva-aikaa.

Tiistaina maksimitreeni hallissa. Sain kellottajaksi Annan, joka teki minua ennen saman harjoituksen. Lämmittelyjen jälkeen 2 x 1000 m ja 2 x 500 m. Hallissa kello ei näytä vauhtia tarkasti, joten tavoitevauhti piti arvioida tuntuman perusteella. Kierrosten tavoiteajat oli laskettu etukäteen, joten jokaisella kierroksella oli myö…

Kevyesti flunssan jälkeen

Helmikuun teemana on ollut makoilu & lepäily. Flunssa ja siitä toipuminen täyttää tänään kaksi viikkoa. Tammikuun viimeisenä tiistaina valmistauduin viikonlopun talvijuoksusarjaan juoksemalla lyhyemmän vauhtikestävyyslenkin. Kurkku oli hieman kipeä, mutta tavallista puolta lyhyemmälle lenkille uskalsin lähteä kokeilemaan, kun hyvin harvoin flunssaa sairastan, vaikka se kurkkukipuna joskus käväiseekin. Jo lenkin aikana kuitenkin huomasin, että olo on voimattomampi kuin yleensä. Neljän kilometrin vauhtikestävyysosuus meni jotenkuten, pitemmän harjoituksen olisin jättänyt kesken. Seuraavana päivänä olinkin jo väsynyt ja kipeä.

Talvijuoksusarjaan osallistumisen peruuntuminen ei juuri harmittanut. Edellisestä osakilpailusta oli vain kaksi viikkoa, kun tähän keskitalveen oli jostain syystä mahdutettu kahteen viikkoon kaksi kisaa. Ikävämpi juttu oli se, että harjoittelu täytyi tietysti katkaista kokonaan, ja viime viikon lauantaille sovittu tasotesti täytyi myös jättää väliin. Toistasata…