Icebug Anima 5


Vanhat, hyvin palvelleet nastakengät saivat nyt jäädä eläkkeelle juoksuhommista. Ostin itselleni Icebugin Anima 5:t. Ostotilanteessa tehokas ja kärsimätön luonne sai yliotteen harkinnasta ja faktoihin perustuvasta päätöksenteosta: ostin pikasovituksen jälkeen ainoan Icebugin mallin, joka oli asioimassani urheiluliikkeessä tarjolla. Ainoana tarkistettuna ominaisuutena oli kengän soveltuvuus neutraaliin jalkaan. Myöhemmin lukemani valmistajan kuvaus "kevyt kenkä vauhdikkaalle juoksijalle" aiheutti pientä otsan rypistymistä. Käytän tavallisesti hyvin vaimennettuja kenkiä, enkä ole vauhdikas juoksija.

Paljon on vanhoista nastareista tuttua:
 • Nastojen sijainti on just eikä melkein. Nämä kengät pitää aina. Aikanaan juuri nastojen sijoittelu oli päätös hankkia ensimmäiset icebugit. Oletan, että muut kenkämerkit ovat tässä skarpanneet, vaikka kenkätestien lukeminen on jäänyt vähälle.
 • Kengät tuntuvat jalkaan laitettuna jotenkin kylmiltä. Päällyskangas on tuulenpitävä, ohut ja joustamaton. Tavallisiin lenkkareihin verrattuna fiilis on sama, kuin pukisi päälle pelkän kuoritakin, kun taas normilenkkarit voisivat olla lämmin neule... Tästä en tykännyt edellisissäkään nastakengissä, ilmeisesti valmistaja on ajatellut, että kengässä käytetään aina lämmintä ja paksua sukkaa. Juostessa ei kyllä palele, tosin merinovillaisella sukalla lienee vaikutusta tähän...
 • Tavallisissa juoksukengissäni (Adidas Ultra boost / Adizero adios boost 2) en ollenkaan huomaa sitä, että oikea jalkani on vasenta pienempi, mutta näissä kengissä jalkojen välinen ero tuntuu suurelta johtuen luultavasti päällisen materiaalista ja todennäköisesti siitäkin, että kengän etuosa on suhteellisen tilava.

Nastakenkäkelejä on minun mittapuuni mukaan talvessa melko vähän. Pakkassäillä pito riittää tavallisillakin kengillä. Nastoista on apua kaikista vauhdikkaimmilla lenkeillä ja silloin, kun tienpinnat ovat liukkaalla jääpinnalla, siis usein keväämmällä. Koirien kanssa juostessa tilanne kuitenkin muuttuu täysin. Yhden kanssa pärjää vielä tavallisilla lenkkareilla, mutta kahden koiran kanssa talvijuoksukelit ovat harvemmin sellaisia, jolloin voisi ajatella lähtevänsä ilman nastoja. Tielle hyppäävä rusakko riittää aiheuttamaan vesihiihtoon verrattavan etenemisilmiön ilman nastareita. Siksi teen kahden koiran talvilenkit useimmiten nastakengillä.

Ensimmäiset testilenkit juoksinkin koirien kanssa. Edellisiltä talvilta oli jäänyt oletus, että nastajuoksupäivien välissä olisi hyvä juosta tavallisilla lenkkareilla. Näin olen nyt tehnyt, tosin sattumalta enkä suunnitellusti. Nastakengät ovat jonkin verran kovemmat kuin omat tavalliset juoksukenkäni, joten jaloilla voi olla totuttelemista. En ole kuitenkaan huomannut, että jalat olisivat yllättyneet erilaisista kengistä, ehkä pitemmällä nastarijaksolla voisi alkaa tuntua.

Nastat rouskuttelevat mukavasti lumisella tai jäisellä tienpinnalla, pito on todella hyviä, eikä sitä tarvitse edes epäillä missään tilanteessa. Vaimennusta on kohtuullisesti, varsinkin kantaosan vaimennus tuntuu ihan riittävältä. Kengät ovat minun makuuni kuitenkin melko kovat, olenhan juossut jo pitempään pehmeillä adidaksilla. Adidaksiin tottuneelle nämä tuntuvat myös jäykiltä. Mutta pitoa tässä lähdettiin hakemaan, muut ominaisuudet saavat "sivukengässä" olla heikommat kuin normilenkkarissa. Näillä mennään siis! Vähäisestä kilsakertymästä johtuen nämä ovat todennäköisesti kumppanit useammalle talvelle tästä eteenpäin, joten yritämme tulla toimeen.


Kommentit

 1. Mullakin ois nastat ostoslistalla, mutta mielellään odottaisin hankintaa ensi vuoden puolelle, kun voi olla että jalka olisi hieman leventynyt. Viime vuonnakin olin kyllä liian myöhään liikkeellä ja sitten jäin ilman kenkiä.

  Kyllä meno on nastoilla talvisin paljon rennompaa ja minä olen käyttänyt niitä paljon myös sillon kun on tullut paljon lunta ja tiet ovat auraamatta. Hieman tavan kenkiä paremmin on nastoilla sillonkin päässyt eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli nastarit jo viime talvena ostoslistalla, mutta jäi hankkimatta. Ehkä siksi teinkin nyt pikaostoksen. On varmaan hyvä odottaa, itse en muista että olisin huomannut muutoksia jalan koossa. Mutta voipi olla, että on unohtunut. :)

   Joo, auraamattomilla teillä on meno varmaan nastoilla helpompaa, jos se nyt helppoa on millään...

   Poista
 2. Mä ostin viime talvena icebugin juoksukengät ja olen tykännyt tosi paljon. Ostin alesta vaan jotkut sen kummempia miettimättä ja on ollut tosi hyvät. Jäin kyllä nyt pohtimaan onko noissa edes pronaatiotukea, mutta en ole varma minkä mallin noi on. Koiran kanssa en kyllä uskalla ilman nastoja mennä talvella.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nastakengät on pidon kannalta tosi hyvät, mutta nämä nykyiset ja entiset myös on aika kovat. Aikaisempina talvina kovuus tuntui enemmänkin jaloissa lenkin jälkeen, mutta nyt ei ole ainakaan toistaiseksi ollut ongelmia.

   Kyllä minä yhden kanssa voin mennä, vahvasti ennakoiden ja pienellä riskillä. :) Nämä kotona asuvat kun ovat max 30 kg, jonkun vahvemman uroksen kanssa en varmaan menisi.

   Poista
 3. Mä ostin 2012 tammikuussa Icebugin Anima-L -kengät, jotka pelittää edelleenkin. Yksi talvi on välissä, kun en juossut niillä ollenkaan, mutta muuten on tullut käytettyä. Paljon kilometrejä niillä ei ole tullut, kun täällä etelässä on ollut välillä niin "juostavia" kelejä läpi talven. Mutta nyt kun saatiin lumi maahan heti marraskuussa, kaivoin nastat esiin, ja hyviltä ne tuntuivat poluillakin, jopa pito kallioilla oli ensiluokkainen. Kaikki nastatkin ovat tallella. Kovemmathan nuo ovat kuin tavalliset tossut, ja mulla päällinen tulee lumessa herkästi märäksi, mutta toisaalta talvella mä juoksen kovat treenit pääasiassa hallissa tai matolla, joten noilla saan kipittää vaan ne pk-lenkit rauhassa. Hyvä hankinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, ne on useamman vuoden kengät ilman muuta. Minä jonkin verran välttelen niitä ja pidän vain silloin kun tarvii. Tykkään tavallisista kengistä enemmän kevyillä lenkeillä, mutta onhan nastat ihan ehdottomat reippaamissa vauhdessa ja liukkaalla.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat