Siirry pääsisältöön

Viikko 43

Tällä viikolla oltiin kyllä säiden puolesta synkkyyden ytimessä, sadetta ja pimeitä lenkkejä on riittänyt. Mutta mieli on ollut onnellinen ja virkeä. Rautakuuri taitaa tepsiä, kun virtaa riittää ihan valtavasti. Pitkän lenkin tilalla tein tällä viikolla reippaamman puolitoistatuntisen, muuten oli perushommien viikko. Juoksua 58,85 km.

ma: PK1 4,67 km
ti: PK2 10,32 km
ke: jumppa 30 min
to: VK1 20 min + VK2 15 min + verkat yht. 13,88 km
pe: PK1 11,91 km
la: PK2 14,66 km
su: PK1 3,4 km


Maanantaina oli tarkoitus pitää lepopäivä, mutta käytiinkin koko perheellä ulkoilemassa. Pojat pyöräilivät ja me miehen kanssa juostiin. Koirat tietysti myös mukana. Kevyttä menoa 4,67 km.

Tiistaina reippaampi kympin peruskestävyyslenkki Zaden kanssa. Rasitus ei ollut ihan aerobisella kynnyksellä, keskisyke 132 ja vauhti 5:59 min/km. Mukavaa, helppoa juoksua.

Keskiviikkona lihaskuntoa, joka tuntuu tällä hetkellä niin kovin tylsältä tehdä. Onneksi lapset tsemppasivat ja näyttivät mallia: vanhempi poika on jo aika kova lankuttaja ja nuorempi tykkää tehdä istumaannousuja hirveitä määriä... Otin jopa kahvakuulan pitkästä aikaa esille, kylläpä tuntui 10 kg paljolta. Ihan hyvin sain kuitenkin jumpattua ja kyykkäykset tuntuivatkin seuraavan päivän lenkillä.

Torstain vauhtikestävyslenkille tein pitkän warm upin koirien kanssa, käytännön syistä tietysti, olihan niidenkin lenkille päästävä. Saivat tyytyä puolituntiseen, jatkot juoksin yksin. Ensin 20 minuuttia rentoa vk:ta, 5:27 min/km keskisykkeellä 145, matka 3,68 km. Pari minuuttia palauttelua, jonka jälkeen 15 minuuttia reipasta vk:ta 5:12 min/km keskisykkeellä 155, matka 2,89 km. Reitinvalinta oli vähän huono: viisitoistaminuuttinen loppui keskustan nurkille, josta aloitin jo loppupalauttelut. Kilometrin pitemmällä lenkillä olisi tuo jälkimmäinenkin veto ollut helppo pidentää kahteenkymmeneen minuuttiin. Hyvä lenkki, ei yhtään liian kovaa. Kokonaispituus 13,88 km.


Perjantain kevyelle hölkälle lähdin pitkästä aikaa ystäväni kanssa. Meillä oli molemmilla koirat mukana. Synkässä sateessa ei ulkoilureitillä tullut montaa vastaantulijaa, joten koirat saivat juosta paljon vapaana. Olipa mukava jutella ja juosta yhdessä. Olemme molemmat elämänvaiheessa, jossa lapset ovat jo aika isoja, jolloin työlle ja harrastuksille on enemmän aikaa kuin ennen. Ja sekös innostaa tavoitteista nauttivia naisia. Vajaa 12 km tutkimussuunnitelmia, seminaareja, havaintoja tehostuneista työtavoista. Hyvän fiiliksen lenkki!

Lauantaiaamuna kävin katsastamassa viranomaistarkastuksen metsäalueita ja suunnittelemassa tarkastusta. Satoi taas vettä, mutta sain suunnitelmat tehtyä ja metsäterapia teki hyvää vapaapäivän aamuna. Varsinainen lenkki jäi iltaan ihan viimeiseksi, kun päivällä oli vieraita, ja joiden lähdön jälkeen mies kävi ensin tekemässä oman treeninsä. Eipä ollut sateisen pimeänä lauantai-iltana juuri muita lenkkeilijöitä liikkeellä. Perjantain kevyen pk:n vuoksi tein vähän reippaamman lenkin, tasan kuuden minuutin vauhtia. Matka 14,66 km ja keskisyke 135.

Sunnuntaina vain pieni kevyt hölkkä koiranäyttelypäivän jälkeen. Mukana yksi koira ja yksi pyöräilijä. Viikon teeman mukaisesti sateista ja pimeää. Matka 3,41 km


Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…