Siirry pääsisältöön

Viikko 40

"Määräsyksyn" ensimmäiseen viikkoon mahtui kaksikin lepopäivää, eikä kilometreilläkään hulluteltu: 49,82 km. Mutta ei huono viikko, ja tulevalla viikolla ei ainakaan jaksamisen vuoksi tarvitse ottaa kevyemmin.

ma:
ti: PK2 10,47 km
ke: PK1 6,33 km
to:
pe: aamu: PK1 4,9 km, ilta VK2 4,94 km + verkat 2,99 km
la: PK1 3,62 km, jumppa 20 min
su: PK1 17,07 km


Tiistaina reippaampi pk-lenkki. Keskisyke oli hieman aerobisen kynnyksen alapuolella (137) ja keskivauhti 5:47 min/km. Zade oli mukana lenkillä. Juoksimme sille osittain uutta reittiä ja pilkkuneiti olikin kovin innoissaan uudesta ympäristöstä. Lenkin pituus 10,5 km.

Keskiviikkona mentiin koirien kanssa palauttava kuuden kilsan hölkkä. Sykettä en mitannut, mutta keskivauhti oli kevyt 6:33 min/km.

Torstaina meillä oli heti työpäivän päätyttyä pelastuskoiratreenit hämärän tuloon asti. Zade jäljesti ensimmäistä kertaa vähän kauemmin eli kolmisen tuntia vanhentunutta jälkeä. Nostossa oli intoa enemmän kuin taitoa, mutta ensimmäisen esineen ja erityisesti ensimmäisen kulman jälkeen sujui hienosti. Olli-raukka sai tyytyä etsimään ruokapurkin metsästä, nivelrikon vuoksi se on nyt sairauseläkkeellä kunnon treeneistä.

Torstaina koirat joutuivat jälkitreenien vuoksi tyytymään melko lyhkäisiin ulkoiluihin, joten perjantaiaamuna juoksuvermeisiin tarttuminen sai aikaan perin innokasta liikehdintää. Kylmä tuuli taisi vielä lisätä dallujen menohaluja: ensimmäinen pikapysähdys tapahtui vasta noin puolen kilsan päästä kotoa. Vajaa viisi kilometriä, 6:39 min/km.

Perjantain iltalenkin tein yksin: tasavauhtinen 25 minuutin vauhtikestävyyslenkki plus alku- ja loppuverryttelyt. Reitti oli tasainen ja vk:ssa keskivauhti 5:04 min/km. Keskisyke oli 155, vk2-harjoitusalueenihan on noin 147-160. Vauhtikestävyysosuuden pituus vähän vajaa viisi kilometriä ja koko lenkki 7,92 km.


Lauantaina mies valitsi lenkkikaverikseen Zaden (kuten aina, jos hän pääsee valitsemaan), joten minä ulkoilutin Ollin. Teimme hyvin lyhyen iltapäivähölkän, matka 3,6 km. Vauhti oli varsin kevyt (6:56 min/km) ja fleksissä juostessa Ollilla oli mahdollisuus mennä enemmän omaan tahtiin, nuuskutella. Lenkin kesto oli 25 minuuttia. Lenkin päälle vähän pakkopullaa eli lihaskuntoa parikymmentä minuuttia.

Sunnuntain pitkälle lähdin heti aamulla. Molemmat koirat odottelivat aamulenkkiä, joten otin ne yhtä aikaa mukaan. Juoksin koirien kanssa noin seitsemän kilometriä ja sen jälkeen kympin yksin. Juoksu oli kevyttä ja mukavaa. Viikonloppuaamuina kaupungissa on jännän uninen tunnelma. Syke oli reilusti alle 130 koko matkan, keskivauhti 6:26 min/km. Aikaa kului 1:50. Hyvä, kevyehkö pitkä, joka olikin Kuopion puolikkaan jälkeen pisin juostu lenkki.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…