Kehonkoostumusmittaus ja kehon kuntoindeksi

Osana työpaikan työhyvinvointitoimintaa meille tehtiin tänään InBody-kehonkoostumusmittaukset, puristusvoimatesti sekä Polarin sykevälivaihteluun perustuva maksimaalisen hapenottokyvyn testi. Testit olivat ns. lähtötilanne ja paremmat lukemat saa käydä lyömässä tiskiin ensi vuoden toukokuussa. En ole ihan varma, mitä mieltä olen näiden mittausten luotettavuudesta, mutta ainakin tuossa seurannassa on jotain järkeä. Odotin hyvää tulosta kestävyyskunnossa ja "vähän" huonompaa lihasvoimaa kuvaavassa puristusvoimatestissä. Kehonkoostumustestistä en osannut odottaa mitään, eivätkä pelkästään sen tulokset ole kovin kiinnostavia. Kehonkoostumus suhteessa kestävyyskuntoon on kyllä kiinnostava asia.


58,2 kg:n painolla painoindeksini on 21,1 (normaali). Lihasmassa 27,1 kg, rasvamassa 9,7 kg (josta rasvaprosentti 16,6%). Vähän tuota rasvan osuutta epäilen, että olisikohan todellisuudessa kuitenkin korkeampi. Viskeraalisen rasvan arvo 28,7 neliösenttimetriä (suositus alle sata kaikissa ikäluokissa).

Maksimaalisen hapenottokyvyn arvio on 49 ml/kg/min. Tämä täsmää Cooperin testin tuloksen perusteella laskettuun arvioon. Puristusvoima vahvemmassa kädessä oli vain 33 kg. Vahvempi käsi oli jostakin syystä vasen, ilmeisesti taannoinen oikean olkapään venähdys vaikuttaa edelleen.

Hilpeyttä herätti kehon kuntoindeksi 3,4, jolla sai arvion 'urheilija'. Kyllä tässä ollaan vielä jonkin matkan päässä urheilijasta! Mutta tuota statusta aion ehdottomasti käyttää, huumorimielessä ainakin.


Seuraava mittaus on siis puolen vuoden päästä. Silloin minun pitäisi olla paremmassa kunnossa, jos noudatan samanlaista vuosirytmiä kuin tänä vuonna. Maratonkunnon ajoitus sattuisi nimittäin juuri tuohon ajankohtaan. Mielenkiintoista nähdä, tuleeko tuloksiin parannusta. Ai niin! Mieheni sai maksimaaliseksi hapenottokyvyn arvioksi 65 ml/kg/min eli maratoneista vouhottava vaimo on huonommassa kunnossa kuin salibandymailan kanssa heiluva mies, miesten arvot ovat tyypillisesti noin kymmenen pykälää naisten arvoja korkeammat. Ei varmaan tarvitse sanoa, että kaikissa muissakin arvoissa jäin taakse. Nöyrästi eteenpäin...

Kommentit

  1. Hienoja mittaustuloksia olet saanut! Minun pitäisikin käydä kehonkoostumusmittauksessa katsomassa, ovatko arvot keväästä muuttuneet. Pahoin pelkään, että ovat - huonompaan... Siksi kai en uskallakaan mennä mittauksiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän huonompia tuloksia kannata käydä hakemassa! :D Joo, terveyden kannalta tulokset on hyviä, tosin puristusvoimassa on parannettavaa. Tavoite on, että toukokuussa arvio max-hapenottokyvystä on parempi, muiden osalta on mulle oikeastaan ihan sama heiluuko nuo johonkin suuntaan. Kunhan tuo 'Urheilija' pysyy. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat