Siirry pääsisältöön

Olli fyssarilla

Kesällä todetun nivelrikon vuoksi Ollilla on nyt menossa säännöllinen fysioterapia. Lääkekuurin aikaista liikuntarajoitetta on voitu pikkuhiljaa purkaa, nyt kokeillaan liikuntamäärien nostamista kohtuulliselle tasolle. Lääkitystä ei Ollilla tällä hetkellä ole, lisäravinteita menee kyllä reilusti entiseen verrattuna. Liikunta on rajoitettua, tähän saakka maksimissaan puoli tuntia kerrallaan ja maksimissaan kevyttä ravia. Kipuoireita on jonkin verran näkyvissä, erityisesti hölkkälenkeillä. Kotijumppana meillä on tähän asti ollut rintarangan asentoa parantavaa rangan "nostelua" kerran päivässä.

Tänään ajelimme Kouvolaan fysioterapeutin käsittelyyn. Ollin vointi oli selkeästi parempi kuin ensimmäiselle fysioterapiakäynnille mennessä: onhan se nyt normaalin dallun merkki kun välillä vetää hihnassa. Pelkästään jo liikkuminen näytti fyssarin silmiin paremmalta kuin ensimmäisellä kerralla. Nyt koko rangan käsittely onnistui, viimeksi ei ollut mahdollista hoitaa jumissa olevaa selkää kokonaan. Olli ei aristanut olkapäätä tai polvea, ainoastaan selässä oli kipukohtia.


Viime kerran masentuneisiin tunnelmiin verrattuna tästä kerrasta jäi ihan toiveikas olo. Nyt jatketaan vointia seuraten liikunnan lisäystä. Uinti tekisi lihaskunnolle todella hyvää, täytyykin käydä kokeilemassa mitä Olli tykkäisi altaassa uimisesta, kun järvivedet ovat jo viileitä. Rintarankajumpan lisäksi sain ohjeet vatsalihasten treenaamiseen ja lihaskalvojen avaamiseen. Rankajumppa tehdään päivittäin, vatsalihakset ja lihaskalvojen käsittely joka toinen päivä tai silloin, kun rasittavammasta lenkistä on pitempi aika. Vatsalihasten treenaaminen on tärkeää, jotta lihaksisto tukisi rankaa ja etuosan kuormitus olisi vähäisempää. Lihaskalvojen käsittely lievittää mahdollisia lihaskireyksiä. Ortopedin ohjeen mukaan tulehduskipulääkettä annetaan, jos koira vaikuttaa kipeältä, ei niinkään kivunlievityksen takia, vaan estämään tulehdusta.

Sain muuten vastauksen aiemmin pohtimaani kysymykseen, ja kyllä vaan: lihaskudoksen tyypillä on vaikutusta lihaskireyksien muodostumiseen. Taidan olla kudostyyppionnekas. Sain kyllä myös suosituksen hierojalla käymiseen, olenhan toimistotyöläinen. Okei, harkitaan!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…