Olli fyssarilla

Kesällä todetun nivelrikon vuoksi Ollilla on nyt menossa säännöllinen fysioterapia. Lääkekuurin aikaista liikuntarajoitetta on voitu pikkuhiljaa purkaa, nyt kokeillaan liikuntamäärien nostamista kohtuulliselle tasolle. Lääkitystä ei Ollilla tällä hetkellä ole, lisäravinteita menee kyllä reilusti entiseen verrattuna. Liikunta on rajoitettua, tähän saakka maksimissaan puoli tuntia kerrallaan ja maksimissaan kevyttä ravia. Kipuoireita on jonkin verran näkyvissä, erityisesti hölkkälenkeillä. Kotijumppana meillä on tähän asti ollut rintarangan asentoa parantavaa rangan "nostelua" kerran päivässä.

Tänään ajelimme Kouvolaan fysioterapeutin käsittelyyn. Ollin vointi oli selkeästi parempi kuin ensimmäiselle fysioterapiakäynnille mennessä: onhan se nyt normaalin dallun merkki kun välillä vetää hihnassa. Pelkästään jo liikkuminen näytti fyssarin silmiin paremmalta kuin ensimmäisellä kerralla. Nyt koko rangan käsittely onnistui, viimeksi ei ollut mahdollista hoitaa jumissa olevaa selkää kokonaan. Olli ei aristanut olkapäätä tai polvea, ainoastaan selässä oli kipukohtia.


Viime kerran masentuneisiin tunnelmiin verrattuna tästä kerrasta jäi ihan toiveikas olo. Nyt jatketaan vointia seuraten liikunnan lisäystä. Uinti tekisi lihaskunnolle todella hyvää, täytyykin käydä kokeilemassa mitä Olli tykkäisi altaassa uimisesta, kun järvivedet ovat jo viileitä. Rintarankajumpan lisäksi sain ohjeet vatsalihasten treenaamiseen ja lihaskalvojen avaamiseen. Rankajumppa tehdään päivittäin, vatsalihakset ja lihaskalvojen käsittely joka toinen päivä tai silloin, kun rasittavammasta lenkistä on pitempi aika. Vatsalihasten treenaaminen on tärkeää, jotta lihaksisto tukisi rankaa ja etuosan kuormitus olisi vähäisempää. Lihaskalvojen käsittely lievittää mahdollisia lihaskireyksiä. Ortopedin ohjeen mukaan tulehduskipulääkettä annetaan, jos koira vaikuttaa kipeältä, ei niinkään kivunlievityksen takia, vaan estämään tulehdusta.

Sain muuten vastauksen aiemmin pohtimaani kysymykseen, ja kyllä vaan: lihaskudoksen tyypillä on vaikutusta lihaskireyksien muodostumiseen. Taidan olla kudostyyppionnekas. Sain kyllä myös suosituksen hierojalla käymiseen, olenhan toimistotyöläinen. Okei, harkitaan!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat