Lomatreenit Sisiliassa

Uusissa maisemissa juokseminen on tosi kivaa. Tällä viikolla lenkit olivat tavallista vaihtelevampia ja niihin sisältyi enemmän rasitukseltaan kovempia pätkiä, koska Sisilian maaseututiet eivät juuri tasaista sisältäneet. En suunnitellut lenkkejä juuri yhtään, vaan menin päivän fiiliksen mukaan. Juoksin enimmäkseen aamuisin kuuden ja kahdeksan välillä, jolloin lämpötila oli alle 20 astetta.


ma: VL 12,74 km
ti:
ke: PK 7,81 km
to: PK2 5,93 km + VK2-MK 2,17 km
pe: PK 6,3 km
la:
su: PK1 14,34 km

Maanantaina juoksin mutkan kautta leipäostoksille. Kävin Etnan suunnassa tekemässä U-lenkin, jossa välillä juoksin jyrkkään alamäkeen ja välillä sitten taas ylämäkeen. Sykevaihtelu oli reitin mukainen: pk1-sykkeistä anaerobiselle alueelle, siitäkin huolimatta jouduin välillä kävelemään jyrkkiä pätkiä. Ehkä tämä jonkinlaista vauhtileikittelyä oli. Keskivauhti 6:59 min/km. Keskisyke 139 ei kerro oikeastaan mitään, alla olevasta sykekaaviosta näkyy paremmin, miten oli tiukkaa settiä suomalaiselle mammalle. Nousumetrejä vajaa 13 km matkalla 357.

Tiistaina vietin lepopäivää.


Keskiviikkoaamuna löysin itselleni mukavan juoksureitin eli sellaisen, jossa nousut olivat hieman ystävällisempiä. Osa reitistä kulki aika kivasti korkeuskäyrien suuntaisesti. Juoksin 7,8 km lenkin, jonka alkuosa kevyemmin pk1-sykkeillä ja paluumatka pk2-rasituksella. Menomatkan vauhti 5:09 min/km ja keskisyke 116. Palatessa vauhti 6:15 min/km ja keskisyke aerobisen kynnyksen alla (138).

Torstaina juoksin suurin piirtein samaa reittiä kuin keskiviikkona, siis suhteellisen loivia nousuja sisältäviä pikkuteitä. Vajaa viisi kilometriä juoksin pk2-rasituksella pääasiassa alamäkeen. Keskivauhti 5:22 min/km, keskisyke 134. Olin ensin ajatellut juoksevani kevyen lenkin, mutta kulkikin niin hyvin, että juoksin takaisin päin kovempaa vauhtia. Menin anaerobisen kynnyksen hujakoilla (keskisyke 162), vauhti oli kuitenkin ylämäessä vain 6:08 min/km. Kovemman osuuden kesto 13 minuuttia. Loppuverkka alamäkeä "kotiin" 7 minuuttia.

Syyskuiset aamut Sisiliassa olivat enimmäkseen pilvisiä, mutta auringon noustua kirkastui. Monesti lenkille lähtiessä merta ei näkynyt ollenkaan ja palatessa näkyi. Aamulenkit olivat omia hetkiäni, kun muu porukka vielä nukkui. Aamut olivat muutenkin hyvää aikaa juosta: päivällä lämpötila nousi parhaimmillaan liki kolmeenkymmeneen asteeseen.


Perjantaina juoksin iltapäivällä kevyesti 6 km. Keskivauhti oli 6:49 min/km ja keskisyke 125. Olo ei ollut kovin menevä, joten jätin lenkin lyhyeksi.

Lomaviikkoon sisältyi lenkkeilyn lisäksi tietysti paljon muutakin. Nukuimme paljon ja söimme paljon. Ajelimme Fiat 500L:llä pitkin Sisilian itärannikkoa Taorminasta Syrakusaan. Uimme Välimeressä ja talon uima-altaalla, kesäisessä auringonpaisteessa ja pimeällä. Näimme kauniita maisemia ja karmeita kaatopaikkoja, irtokoiria, loputtomasti hedelmäpuita. Totesin, että Etnan vähähappinen ilma 2500 metrissä ei sovi minulle ja podin pahoinvointia yhden illan. Ostin kotiin taas yhden espressopannun lisää. Arrivederci, Italia, nähdään taas!


Lauantaina oli matkustuspäivä. Hain myös koirat kotiin, joten koko päivä oli liikkumista jollain kulkuvälineellä johonkin suuntaan. 15 asteen lämpötilan laskun vuoksi paleli, lisäksi väsytti. Oli mahtavaa saada koirat kotiin! Zade olisi varmaan mielellään jäänyt hoitolaan, hyvä kun ei innoissaan kiivennyt saattavan hoitajan syliin, kun tykkäsi siitä niin paljon.

Sunnuntaiaamuna lenkitin koirat juosten, tosin vain puoli tuntia, kun Olli askelsi välillä epäpuhtaasti. Meidän matkaseurueessamme oli muuten eläinortopedi, jolta sain vielä yhden vaihtoehdon Ollin nivelrikkoon liittyvään kivunlievitykseen, jos fysioterapia ei auta riittävästi. Hieno juttu! Sunnuntaisen loppulenkin juoksin siis yksin, yhteensä noin 14 km. Olo oli pitkien yöunien vuoksi hieman kankea, mutta loppua kohti meno parani. Keskivauhti 6:28 min/km, kevyt ja helppo puolipitkä lenkki.

Tämä oli 49 km viikko. Keholle ja mielelle teki tosi hyvää seikkailla vieraassa ympäristössä.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat