Leivänhakureissulla

Tulimme eilen Sisiliaan lomamatkalle. Meitä on täällä 12 hengen porukka, suurin piirtein samalla joukolla olemme matkustaneet Italiassa pari kertaa aiemminkin. Tällä kertaa majoitumme Trecastagnin kylässä noin kolmen vartin ajomatkan päässä Cataniasta. Tulivuori Etna on linnuntietä ehkä 10-15 km päässä. Yksi ihanimmista asioista näillä matkoilla on yhteiset ruokahetket, kun pöydässä on iso, iloinen porukka. Ensimmäisenä päivänä majoittumisen jälkeen kävimme hakemassa jääkappeihin täytettä, mutta tuoreet leivät aamupalapöytään päätettiin hakea aamulla.

Aamuvirkkuna olin tietysti vapaaehtoinen aamun leipomoreissulle. Olin joka tapauksessa lähdössä lenkille mahdollisimmaan viileään aikaan. Seitsemältä lämpötila oli 19 astetta ja sää oli vielä pilvinen. Huvilamme on kylästä pari kilometria vuorille päin, joten lenkki alkoi alamäkiosuudella. Pelloilta kuului laukauksia, ilmeisesti siellä ammuttiin lintuja tai pienriistaa.


Liikennettä oli aamulla vähän. Kun jalkakäytäviä ei useinkaan ole ja paikallisten ajonopeus on rohkeanpuoleinen, ei liikenteen vähyys tietenkään haitannut yhtään. Vahtikoiria on pihoilla paljon, kaikki isommat pihat on aidattu ja portit ovat lukittavia. Meidänkin talomme on kahden portin takana ja kiinteistön alueella on laskujeni mukaan kolme koiraa (tilanhoitajan talo on alueella myös, ilmeisesti hän huolehtii koirista). Meillä on ohjeena pitää portit koko ajan lukittuna ja avata videovalvonnan kautta portit ainoastaan omalle väelle. Siinäpä suomalaiselle huithapelille rikastuttavia kulttuurielämyksiä.

Leipomo löytyi helposti. Arvelin, että täällä, kuten muuallakin Italiassa, on leipomoita aika tiheään. Juoksin silti kylän keskustasta ohi huomaamatta yhtään leipomoa ja ajattelin siirtyä yhtä katua ylemmäs, jos sieltä löytyisi. Vähän matkaa edettyäni kuuluin kuitenkin avonaisesta ovesta kovaäänistä laulua (tenori), ilahduin, laulu ja leipominenhan kuuluvat yhteen. Siinäpä se sitten olikin, leipäkauppa, jossa juuri kannettiin tuoreita sämpylöitä ja leipiä tiskiin. Sain kattavan esittelyn tuotteista ja lähdin kotimatkalle kantaen kahden kilon leipäkassia, jossa oli ainakin kuudenlaisia leipiä. 10,60 €.


Paluumatka oli raskaampi, ylämäkeä. Ilmeisesti lämpenevä päivä ja painava leipäpussi tekivät mäestä raskaamman kuin edellisenä iltana. Välillä piti vaihtaa kävelyyn, sykkeet olivat tukevasti vauhtikestävyysalueella kävelemälläkin. Ajoitus oli hyvä: kannoin tuoreet leivät muuten valmiiseen aamupalapöytään.

Matka 4,97 km, keskisyke 131 (max 163), fiilis: mahtava.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat