Siirry pääsisältöön

Cooperin testissä

Antin Talli järjesti tänään ilmaisen Cooperin testin Urskissa. Miehelläni ei ollut treenipäivä, joten lähdin koiralenkitysten jälkeen juoksemaan urheilukenttää ympäri. Jännittikin vähän, edellisestä cooperista oli yli 15 vuotta aikaa.

Verryttelin puolisen tuntia kevyesti. Kokeilin vauhtia ja ajattelin sen perusteella, että 2700 m voisi olla mahdollista juosta. Kilometrivauhdin pitäisi silloin olla vähemmän kuin 4:25 min/km. Radalla juostiin yhtä aikaa Cooperin testiä yksilöjuoksuna ja viestinä, joten juoksuseurasta ei ollut pulaa. Onneksi samanvauhtisia juoksijoita oli useita, yhteinen kärsimys on mukavampaa.


Lähdin liikkeelle 4:20-4:30-vauhtia, mikä tuntui sopivalta. Tiesin, että maitohappoilumeiningillä juostessa en pysty juuri minkäänlaiseen loppukiriin (jos nyt muutenkaan), joten ei ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin yrittää mennä tasaisesti alusta loppuun. Matkalla ihmettelin Kilpa-Veikkojen junnuja, jotka menivät todella kovaa, viestin juoksijat tietysti, mutta yksilöjuoksijat myös. 11-12-vuotiailla useita yli 3000 m tuloksia. Hurjaa touhua!

Viimeisellä kierroksella juoksin jonkin matkaa 4:15-vauhdilla, mutta enempää ei irronnut. Maksimisykkeen arvokin säilyi samassa (174), mihin se kesällä tasotestissä määritettiin. Pääsin harmittavan lähelle 2700 metriä, tulokseni oli 2688 m. Ehkä olisin saanut viimeiset metrit puristettua, jos olisin tiennyt tarkalleen, missä kohtaa tuo matka tulee täyteen? No, kokeillaan joskus uudelleen. Ihan odotusten mukainen juoksu kuitenkin. Ja olihan se oikeastaan aika kivaakin.Kommentit

 1. Cooper on kyllä musta aika paha, kun on niin kovaa yritettävä vetää koko aika, mutta ihan täysiä ei voi matkaan kuitenkaan lähteä. Hieno tulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vähän paha! Mutta ei ihan niin paha kuin odotin, minuutit kuluu aika nopeasti. Mutta tosiaan hankala on kyllä juosta optimaalista vauhtia, jäin vähän jossittelemaan, että jos olisi tehnyt tuon pienen vauhdinnoston hieman aikaisemmin...

   Poista
 2. Hieno tulos! Olisipa kiva päästä joskus Cooperia kokeilemaan. Alkukesän yritys kaatui flunssaan, mutta jospa joskus osuisi testitilaisuus kohdalle. Noihin vauhteihin en kylläkään pääse unissanikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin oli tarkoitus juosta kesällä, mutta jäi juoksematta sairastelun takia. Henkinen kynnys lähteä juoksemaan oli nyt ihmeen korkealla, täytyy vain lähteä seuraavallakin kerralla kokeilemaan. Tuo oli ainakin kolmas tilaisuus tälle kaudelle, joten Mikkelissä on mahdollisuuksia aika hyvin. Menepä vaan kokeilemaan, jos on tilaisuus! :) Kiva se on saada tulos tuostakin.

   Poista
 3. Todella hyvän tuloksen oot juossut!

  VastaaPoista
 4. Hei hienoa ja hieno tulos! Jotenkin sitä ajattelee, että hei sehän on vain 12 minuuttia, että eikö minulta löydy useamminkin aikaa Cooperin testille, mutta se on se kyllä tappavan pitkä aika. :)Ja yhdessä "kärsiminen" on kyllä paljon mielekkämpää, toisen selästä on yllättävää apua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Olisihan tuon voinut esimerkiksi 12 metriä paremmin vetää, mutta ensi kerralla sitten. :) Kyllä se ihmeesti helpottaa, kun tietää, että muilla tuntuu yhtä pahalta. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Crossfit osaksi harjoittelua

Tämän vuoden marraskuu on ollut treenien puolesta varsin erilainen kuin kaksi edellistä. Pari vuotta sitten osallistuin ensimmäistä kertaa marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään 25 minuuttia. Vuosi sitten olin samassa haasteessa ja asetin vielä kilometritavoitteeksi 300 km. Hienoja kuukausia molemmat! Nautin päivittäisestä juoksemisesta todella paljon. Tänä vuonna olin marraskuun alussa vielä hieman ylimenokauden fiiliksissä, jos nyt sellaisesta voi kuntoilijan kohdalla edes puhua. Vuoden toisen maratonin olin juossut lokakuun puolivälissä, joten marraskuun alussa ei ollut vielä valtavaa juoksunälkää ehtinyt kertyä, vaikka palautuminen tällä kertaa ihmeen nopeasti tapahtuikin.


Smartumin tilillä poltteli lokakuun puolella vielä lähes täydet liikuntasaldot, kun huomasin crossfit-salin aloittavan On ramp -kurssin sopivasti seuraavassa kuunvaihteessa. Kahtena kesänä olin ollut katsomassa ja tuomaroimassakin crossfit-kisoja täällä Mikkelissä, ja ajatus oli niistä energisistä ja inno…

Erilainen marraskuu

Marrasputketon marraskuu on näköjään mahdollista sekin. Tänä vuonna kilometrien keräily sai väistyä uuden harrastuksen tieltä, kun aloitin crossfitin vakaana aikomuksenani liittää se pysyvästi harjoitusviikkooni. Olen aina ollut lihaskuntoharjoittelussa laiska, eikä kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu ole ollut millään tavalla herkkua, vaikka lihaskunnon merkityksen hyvin ymmärränkin. Ajatus siitä, että hyvä lihaskunto tukee juoksua, onkin ollut ainoa motivaattori tehdä voimaharjoittelua edes jokseenkin säännöllisesti. Olen usein sanonut, että en tykkää liikunnasta, tykkään vain juoksemisesta. Sen vuoksi crossfitin "löytäminen" tuntuu erityisen hyvältä: on olemassa minulle mieluinen tapa vahvistaa kehoa monipuolisesti.


Juoksukilometrejä kertyi marraskuussa 185. Kaksi pitkää lenkkiä tein kävellen, lisäksi yhden pitkän lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmäharjoituksena. Harjoittelu on ollut peruskestävyyttä, yksi kuuden kilometrin kovempi pyrähdys joukossa. Juokseminen on tuntu…

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutu…