Siirry pääsisältöön

Potilas Olli sairastaa

Vanhemman koiramme Ollin epämääräisiin oireisiin on nyt löytynyt syy. Olli on siis ollut tavallista haluttomampi liikkumaan, lisäksi välillä on huomattu lievää ontumista. Saimme ensimmäisenä diagnoosina niskalihasten jumin, jota hoidettiin viikon verran tulehduskipulääkekuurilla. Oireet eivät poistuneet, joten halusin viedä koiran selkäkuviin. Pääsimme nopeasti (seuraavana päivänä soitosta) Kouvolan Evidensiaan ortopedi Johanna Mäkitaipaleen vastaanotolle.

Tutkimuksessa eläinlääkäri huomasi eturaajojen ojennuksen olevan jäykkää. Lisäksi hän huomasi olkanivelten koukistuksessa kipua, erityisesti vasemman hauislihaksen kiinnitysjänteen venytyksessä. Tästä syystä päädyttiin kuvaamaan selän lisäksi myös olkanivelet. Ollilta on leikattu kaksivuotiaana polvi eturistisiteen katkeamisen vuoksi, nähtiin siksi tarpeelliseksi kuvata myös polvet, erityisesti kun leikatun jalan liike ei ollut aivan puhdas ja polvinivelen alue oli paksuuntunut ja polven koukistus rajoittunut.

Löydöksenä olkanivelistä kasvuiässä (ehkä 6-8 kk) sairastettu osteokondroosi eli kasvuiän rustoirtauma. Osteokondroosi on luutumisen häiriö, jossa nivelpinta paksuuntuu, se voi halkeilla tai siitä voi irrota palanen. Tämä voi myöhemmin aiheuttaa koiralle nivelrikkoa. Osteokondroosin voi havaita pennulla ontumisena, mutta jos se on molemminpuolinen, voi olla hankalampi huomata liikkumisessa mitään poikkeavaa. Ollilla osteokondroosi on ollut molemmissa olkanivelissä, vasemmassa voimakkaampana, ja siinä on nyt nivelrikkoa. Samoin leikatusta polvesta löytyi nivelrikkomuutoksia. Polvi on viimeksi kuvattu vuosi sitten, silloin nivelrikkoa ei ollut. Olkanivelen ja polven nivelrikko todennäköisesti aiheuttavat kipua ja sen vuoksi vääriä liikeratoja liikkumiseen, mistä aiheutuu lisäksi lihasjumeja.


Nivelrikkoa hoidetaan nyt alkuvaiheessa Cartrophen-pistoksilla, viikon välein yhteensä neljä piikkiä. Lääke parantaa nivelen aineenvaihduntaa ja estää rustoa hajottavien entsyymien toimintaa. Tämän pitäisi siis hidastaa nivelrikkomuutoksia ja näin hoitaa kipua ja ontumista. Lisäksi saatiin kuukauden mittainen tulehduskipulääkekuuri. Myöhemmin, jos oireet alkavat helpottaa, vähennetään kipulääkitystä ja palataan normaaliliikuntaan. Tärkeänä jatkohoitona on myös fysioterapia.

Lääkkeiden ja fysioterapian lisäksi pyritään tukemaan nivelten terveyttä lisäravinteilla: annetaan glukosamiini/kondroitiinisulfaattia (tätä Olli on syönyt polvileikkauksesta lähtien), omega-3-rasvahappoja (tätäkin menee jo), metyylisulfonyylimetaania (MSM, never heard)  ja kurkumaa.


Seuraavat pari viikkoa liikunta on rajoitettua, vain rauhallista hihnakävelyä parikymmentä minuuttia kerrallaan. Toivotaan, että lääkitys alkaa auttamaan. En jaksa olla vielä tässä vaiheessa hirveän huolissani. Olen tosi tyytyväinen, että syy epämääräiselle oireilulle löytyi ja päästiin hoitamaan tulehdusta ja kipua. Nyt tiedetään, millä tavalla koiran oloa ja vointia seurataan ja millä tavalla sairautta hoidetaan nyt akuuttivaiheessa ja myöhemmin toivottavasti oireettomassa ylläpitovaiheessa.

Kommentit

  1. Voih, miten surullista kuulla koiraystäväsi sairastamisesta. Onneksi saitte diagnoosin ja hoito-ohjeet lääkkeineen. Nyt vaan lepoa ja kuntoutusta. Tsemppiä ja voimahalit teille! =) Meidän Rico-koiramme toivottaa myös Ollille pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Toivotaan, että tästä vielä noustaan normaalielämää viettämään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Uudenvuodenjuoksu: uuden harjoituskauden alku

Vuoden viimeinen päivä päätti vuoden 2018 juoksut ja samalla aloitti maratonharjoittelun kevättä varten. Takana on taas onnistunut, ehjä juoksuvuosi. Terveydestä olen tosi kiitollinen; koko vuosi on sujunut ilman harjoittelutaukoja, suunniteltuja kevyitä jaksoja toki on ollut. Tuloksellisesti vuoden kohokohtana oli uusi maratonennätys 3:43:57 lokakuussa Vantaalla. Maratonenkka on parantunut nyt useana peräkkäisenä vuotena, hieman meinaa nälkä kasvaa syödessä. Menneenä vuonna juoksin maratonin myös keväällä Helsingissä. Paljon jäi myös muita hauskoja muistoja vuodesta, erityisesti taputan itseäni selkään rohkeudesta lähteä kovempien juoksijoiden mukaan juoksemaan maantieviestejä Karhu-viestiin ja Kymijokiviestiin. Kisareissut olivat tosi kivoja.

Vuonna 2018 juoksukilometrejä kertyi 2659, josta poluilla 74 km ja matolla 27 km. Tänä vuonna en juossut yhdessäkään polkukisassa, toisin kuin viime vuonna, jolloin harjoittelin Vaarojen Maratonille ja juoksin poluilla melkein 450 km. Juoksuun …

Maratonharjoittelu, viikko 1

Loppuvuoden päämäärättömän hölkkäilyn jälkeen on taas ihanaa päästä harjoittelemaan kunnolla. Juoksen maratonin 19. toukokuuta Kööpenhaminassa, ja harjoittelu on käynnistynyt vuodenvaihteessa.

Ensimmäisellä viikolla juoksua kertyi 65,5 km. Crossfit-treenejä tein kaksi, lisäksi tunti kehonhuoltoa.


Maanantaina, uudenvuodenaattona juoksin Mikkelin uudenvuodenjuoksussa. Ok juoksu, jossa ensimmäinen kierros helpon tuntuisesti (4'45 min/km) ja toinen erityisesti viimeisen kilometrin hidastumisen vuoksi vaikeampi (4'51 min/km). Kisasta enemmän tuolla.
   MK 5,5 km 0:26'23, 4'48 min/km + verkat yht. 14,15 km

Tiistaina palauttelupäivä. Kevyt lenkki, jossa ensimmäiset 4 km koirien kanssa, loput yksin. Tosi lumiset, auraamattomat tiet hidastivat vauhtia ja laskivat koirien motivaatiota. Edellisen päivän kisailu tuntui jaloissa, kevyt juoksu teki tosi hyvää.
   PK1 8,42 km, 1:01'27, 7'17 min/km, keskisyke 116

Keskiviikkoaamuna juoksimme koirien kanssa kevyen puolituntisen.
Il…

Maratontreeni, viikko 2

Kova viikko 2/2. Viime viikon tapaan harjoittelu sujui hyvin. Viikonloppuna olo oli jo jonkin verran väsynyt, mutta ensi viikko onkin sitten reilusti kevyempi. Tällä viikolla juoksua 72,7 km, crossfit-harjoituksia kaksi.


Maanantaina palauttava aamulenkki koirien kanssa.
   PK1 5,06 km, 0:38'14, 7'33 min/km

Myös tiistaina oli niin mukavan lauhaa, että lenkitin koirat aamulla hölkäten. Päivän varsinaisena treeninä tasavauhtinen reipas. Tavoitevauhtina oli maratonvauhti tai hieman sitä reippaampi, pituus 8 km. Alkuverkassa koiran kanssa tuntui, että vauhtiin voi olla vaikea päästä, mutta se löytyikin helposti ja tuntui sopivan napakalta loppuun saakka. Pito ei ollut aivan optimaalinen lumisilla teillä.
   PK1 3,89 km, 0:29'10, 7'29 min/km, keskisyke 117
   VK2 8 km, 0:41'19, 5'09 min/km, keskisyke 151, max 165 + verkat 4,34 km

Keskiviikkoiltaan sain mahdutettua kaksi harjoitusta. Ensin kävin crossfitissä, jossa tehtiin maastavetoja perusvoimaharjoituksena 5 x 10 toi…