Potilas Olli sairastaa

Vanhemman koiramme Ollin epämääräisiin oireisiin on nyt löytynyt syy. Olli on siis ollut tavallista haluttomampi liikkumaan, lisäksi välillä on huomattu lievää ontumista. Saimme ensimmäisenä diagnoosina niskalihasten jumin, jota hoidettiin viikon verran tulehduskipulääkekuurilla. Oireet eivät poistuneet, joten halusin viedä koiran selkäkuviin. Pääsimme nopeasti (seuraavana päivänä soitosta) Kouvolan Evidensiaan ortopedi Johanna Mäkitaipaleen vastaanotolle.

Tutkimuksessa eläinlääkäri huomasi eturaajojen ojennuksen olevan jäykkää. Lisäksi hän huomasi olkanivelten koukistuksessa kipua, erityisesti vasemman hauislihaksen kiinnitysjänteen venytyksessä. Tästä syystä päädyttiin kuvaamaan selän lisäksi myös olkanivelet. Ollilta on leikattu kaksivuotiaana polvi eturistisiteen katkeamisen vuoksi, nähtiin siksi tarpeelliseksi kuvata myös polvet, erityisesti kun leikatun jalan liike ei ollut aivan puhdas ja polvinivelen alue oli paksuuntunut ja polven koukistus rajoittunut.

Löydöksenä olkanivelistä kasvuiässä (ehkä 6-8 kk) sairastettu osteokondroosi eli kasvuiän rustoirtauma. Osteokondroosi on luutumisen häiriö, jossa nivelpinta paksuuntuu, se voi halkeilla tai siitä voi irrota palanen. Tämä voi myöhemmin aiheuttaa koiralle nivelrikkoa. Osteokondroosin voi havaita pennulla ontumisena, mutta jos se on molemminpuolinen, voi olla hankalampi huomata liikkumisessa mitään poikkeavaa. Ollilla osteokondroosi on ollut molemmissa olkanivelissä, vasemmassa voimakkaampana, ja siinä on nyt nivelrikkoa. Samoin leikatusta polvesta löytyi nivelrikkomuutoksia. Polvi on viimeksi kuvattu vuosi sitten, silloin nivelrikkoa ei ollut. Olkanivelen ja polven nivelrikko todennäköisesti aiheuttavat kipua ja sen vuoksi vääriä liikeratoja liikkumiseen, mistä aiheutuu lisäksi lihasjumeja.


Nivelrikkoa hoidetaan nyt alkuvaiheessa Cartrophen-pistoksilla, viikon välein yhteensä neljä piikkiä. Lääke parantaa nivelen aineenvaihduntaa ja estää rustoa hajottavien entsyymien toimintaa. Tämän pitäisi siis hidastaa nivelrikkomuutoksia ja näin hoitaa kipua ja ontumista. Lisäksi saatiin kuukauden mittainen tulehduskipulääkekuuri. Myöhemmin, jos oireet alkavat helpottaa, vähennetään kipulääkitystä ja palataan normaaliliikuntaan. Tärkeänä jatkohoitona on myös fysioterapia.

Lääkkeiden ja fysioterapian lisäksi pyritään tukemaan nivelten terveyttä lisäravinteilla: annetaan glukosamiini/kondroitiinisulfaattia (tätä Olli on syönyt polvileikkauksesta lähtien), omega-3-rasvahappoja (tätäkin menee jo), metyylisulfonyylimetaania (MSM, never heard)  ja kurkumaa.


Seuraavat pari viikkoa liikunta on rajoitettua, vain rauhallista hihnakävelyä parikymmentä minuuttia kerrallaan. Toivotaan, että lääkitys alkaa auttamaan. En jaksa olla vielä tässä vaiheessa hirveän huolissani. Olen tosi tyytyväinen, että syy epämääräiselle oireilulle löytyi ja päästiin hoitamaan tulehdusta ja kipua. Nyt tiedetään, millä tavalla koiran oloa ja vointia seurataan ja millä tavalla sairautta hoidetaan nyt akuuttivaiheessa ja myöhemmin toivottavasti oireettomassa ylläpitovaiheessa.

Kommentit

  1. Voih, miten surullista kuulla koiraystäväsi sairastamisesta. Onneksi saitte diagnoosin ja hoito-ohjeet lääkkeineen. Nyt vaan lepoa ja kuntoutusta. Tsemppiä ja voimahalit teille! =) Meidän Rico-koiramme toivottaa myös Ollille pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Toivotaan, että tästä vielä noustaan normaalielämää viettämään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat