Kohti Jukolaa

Tänään tein viimeisen suunnistusharjoituksen ennen Jukolaa. Piti tietysti juosta A-rata mahdollisimman hyvällä suunnistuksella. Tällä kertaa kävi hieman huono tuuri: maasto oli osittain tuttu ja siitä oli hyötyä rastiväleillä 2-3-4 ja 5-6. Näissä en käyttänyt suuntaa, vaan juoksin rohkeammin, kun en voinut eksyä. Rata oli 4,9 km, sain kuitenkin taas kiemurreltua sen 6,4 km mittaiseksi. Ihan hyvä harjoitus, omalla mittapuullani ei tullut isompia (=5-10 min tai enemmän) virheitä. Toki reittivalinnat saattoivat olla hölmöjä, mutta niistä en osaa viivytystä arvioida verrattunan nopeimpaan reittiin. Pienet virheet huomasin melko pian ja sain ne korjattua kohtuullisesti. Huonomminkin on mennyt!

Virallinen aika 1:25:21. Vauhti (tai "vauhti") 13:21 min/km. Sykettä en mitannut.


Seuraavan kerran kompassi onkin kädessä Jukolan viestissä lauantaina. Jukolassa jännittää toisaalta kaikki sellainen viestiin liittyvä, jota ei ole iltarasteilla voinut harjoitella, ja toisaalta oma suoritus. Jukolan viestiä varten on onneksi tehty hyvää luettavaa materiaalia, jota vielä ehtii opiskella. Youtubesta löytyy hyviä pätkiä, joista voi katsoa, miten homma rullaa. Ja onhan meidän joukkueesta 5/7 ollut Jukolassa aiemminkin, joten siinäpä mainiot konsultit minulle. Omassa kisasuorituksessa täytyisi löytää balanssi riittävän tarkkuuden ja vauhdikkaamman etenemisen välillä.

Minulle vaikeinta suunnistuksessa on rastivälit, joissa on paljon kaikkea "pientä". Alla tällaisesta maastosta esimerkki. En vain mitenkään pysy perässä pienissä kumpareissa ja korkeuskäyrien söheröisessä vaihtelussa. Erityisen hankalia ovat pienet jyrkänteet lähellä toisiaan, kuka niistä erottaa, onko ohittanut neljä vai viisi?


No onhan siellä onneksi helppojakin asioita. Metsäammattilainen osaa tietysti seurata kuviorajaa (kuvassa pisteviiva), tiheikköjen ja taimikoiden tai aukkojen reunat ovat myös hyvin selkeitä. Jos rastivälille sattuu näitä, niin hyödynnän niitä varmasti. Polut, ojat ja tiet ovat hyvin helppoja seurata, tosin Jukolassa näistä voi todennäköisesti hyödyntää vai ojia. Polkuja sinne kyllä syntyy runsaasti, mutta nehän eivät tietenkään näy kartalla.


Jukolassa suunnistetaan huippukartoilla, mutta vaativilla radoilla. Toivottavasti muut suunnistajat helpottavat urakkaa niin, että hirmuiset pummit jäävät tekemättä... Juoksen nelososuuden joskus aamuvarhaisella. En vielä tiedä pitäisikö yöllä nukkua vai valvoa, luultavasti iltaunisena otan ainakin pienet torkut. On kyllä tosi hienoa lähteä! Odotan oman urakan lisäksi tietysti Jukolan tunnelmaa ja hauskaa yhdessäoloa.

Jukolaa edelsi siis 6 kertaa suunnistusta iltarasteilla, A- ja B-radoilla. Yhteensä 8 tuntia, 30 kilometriä. Ennen tätä kesää olen suunnistanut lähinnä lasten kanssa. Yksittäisiä suunnistuskertoja on ilman lapsiakin, mutta esimerkiksi viime kesältä ei ainuttakaan. Eipä siis ainakaan kokemuksella voi paukutella henkseleitä, mutta sehän ei hauskanpitoa estä!

Jos ihmettelette, miksi Jukolan viesti on osallistujamäärältään Suomen suurin urheilutapahtuma, niin veikkaan, että tämä Youtubesta löytyvä video tiivistää vajaaseen viiteen minuuttiin aika olennaisia syitä.

Kommentit

 1. Oi Jukola <3 Mä en pääse tänä vuonna :/ Jukola on elämys. Mutta älä huoli, metsässä on paljon muita ja valmiita uria joten pärjäät mainiosti :) Usein jos osaat ottaa rastilta oikean suunnan, pärjäät kyllä!! Aamuöisessä suunnistuksessa on tunnelmaa. Itse olin viime vuonna 15 kilsan radalla klo 4-7 ja olihan se upeeta, vaikka alkoi sataakin :) Kivaa Jukolaa, nauti! Ja toivottavasti suunnistus jää sun lajiksi jatkossakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Jospa selviän. :D Ja on varmasti hieno tapahtuma.

   Kyllähän tässä on suunnistuskipinä syttynyt. :) Vaikeinta minun luonteelle on sietää epävarmuutta, mikä suoritukseen liittyy. Suunnistustaitoa ja kuntoa voi parantaa, mutta silti suorituksen voi mokata virheillä. Tämän hyväksymisen oppiminen tekee mulle hyvää: rohkeasti eteenpäin siitä huolimatta, että todennäköisesti jotain käy. Varmistelijan painajainen. :D

   Poista
 2. Ai että miten jännittävää! Itsehän en osaa suunnistaa ollenkaan ja eksyn pururadallekin, mutta kuullostaa hienolta silti! Mä pidän kaikki peukut ja isovarpaat pystyssä että kaikki sujuu hyvin Jukolassa ja saatte tehtyä hyvät suoritukset! Kisarapsaa odotellessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot kiitokset! :) Kyllä tässä jo alkaa tunnelma nousta ja joukkueen kesken viestittely lisääntyä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat