Siirry pääsisältöön

Palauttelua maratonin jälkeen (vk 20 treenit)

Maratonin jälkeisellä viikolla päätavoitteena oli tietysti levätä kunnolla. Jalat tuntuivat yllättävän hyviltä juoksun jälkeisinä päivinä, vaikka tietysti lepo oli tarpeen.

ma:
ti: PK 6,2 km
ke: PK suunnistus 4,84 km
to:
pe: PK 4,86 km, kevyttä verkkailua judossa 1 h
la: PK 8,53 km
su:


Viikon eka lenkki kuitenkin jo tiistaina. Ei siksi, että kuvittelin olevani palautunut, vaan koska lasten treenien ja miehen pelien vuoksi koirat piti lenkittää yhtä aikaa ja mahdollisimman tehokkaasti, siis juosten. Menimme 6,2 km lenkin rauhallista hölkkää (7 min/km). Reitti oli meille vähän harvinaisempi, joten nuuskuttelupysähdyksiä tuli enemmän kuin tavallisesti. Ei olisi juostessa uskonut, että maratonista oli vasta kaksi päivää. En tiedä oliko kevyt olo juostessa vain juoksupöhkön harhaisia ajatuksia, vai oliko tosiaan niin, että isompi väsymys väistyi aktiivisella levolla: olinhan jo maratonin jälkeen illalla koirien kanssa metsäkävelyllä tunnin verran, samoin maanantain koiraulkoilut hoiti maratoonari itse.

Keskiviikkona oli kuitenkin jo suunniteltu treeni kyseessä, kun lähdin suunnistamaan. Suunnistuskengät ovat napakammat kuin juoksukengät, eivätkä ne siksi varsinaisesti hellineet maratonilla mustuneita varpaankynsiä. Suunnistusratojen kilometrit näyttävät aina ihan naurettavan pieniltä, siksi lähdin keskiviikkona B-radalle (3,7 km), kun C-rata tietysti oli sitäkin lyhyempi. Karttaa ihmetellessä ja metsään tottumattomalla askeleella edetessä sain kuitenkin todeta, että kun kilometrit kertoo riittävän hitaalla keskivauhdilla, saa noihinkin kilsoihin aikaa kulumaan... Rata oli helppo, pari aloittelijan virhettä kuitenkin tein. Yhdesti otin suunnan väärälle rastivälille, onneksi huomasin sen saman tien. Viimeinen rasti meinasi jäädä hakematta, kun kesken etenemisen olin muuttanut kartanluvun kohti maalia, pieni mutka siis viimeisellä rastivälillä sen vuoksi. Aikaa meni 1:05:26, keskivauhti siis 13:30, huh huh...


Torstaina lepoa.

Perjantaiaamuna koirien kanssa aamuhölkkä 4,86 km (6:47 min/km). Illalla oli judossa perhevuoro, jossa mm. hippaleikkejä, venyttelyä ja muuta laiskalle lihashuoltajalle sopivaa.

Lauantaina ja sunnuntaina olin Zaden kanssa koiranäyttelyissä, lauantaina Haminassa (JUK1 ERI) ja sunnuntaina Helsingissä (JUK4 EH). Yövyin lauantain ja sunnuntain välisen yön kasvattajalla, ja sain iltalenkkiseuraksi Zaden lisäksi Jalon. Lähdimme vajaaksi tunniksi juoksemaan, pitempää lenkkiä en voinut suunnitella, koska oli lämmin ilma (melkein +20) ja koirat olivat näyttelypäivästä jo melko väsyneitä. Koirat saivat yhden pidemmän juomatauon, muuten mentiin mukavaa pk-vauhtia (5:59 min/km). Lenkin keskisyke 135, matkaa kertyi 51 minuutissa 8,53 km. Zade ja Jalo ovat ihan huippuja lenkkikavereita. Molemmat tykkäävät edetä vauhdikkaasti, Jalo on toki vahvana uroksena kestävämpi menijä kuin 9 kk ikäinen narttu, mutta eipä tuo ollut Zadellekaan matka eikä mikään. Vauhti oli pakko pitää kohtuullisena kesäisen lämmön takia.

Sunnuntaina lepopäivä.
Kommentit

Kuukauden luetuimmat

Uudenvuodenjuoksu: uuden harjoituskauden alku

Vuoden viimeinen päivä päätti vuoden 2018 juoksut ja samalla aloitti maratonharjoittelun kevättä varten. Takana on taas onnistunut, ehjä juoksuvuosi. Terveydestä olen tosi kiitollinen; koko vuosi on sujunut ilman harjoittelutaukoja, suunniteltuja kevyitä jaksoja toki on ollut. Tuloksellisesti vuoden kohokohtana oli uusi maratonennätys 3:43:57 lokakuussa Vantaalla. Maratonenkka on parantunut nyt useana peräkkäisenä vuotena, hieman meinaa nälkä kasvaa syödessä. Menneenä vuonna juoksin maratonin myös keväällä Helsingissä. Paljon jäi myös muita hauskoja muistoja vuodesta, erityisesti taputan itseäni selkään rohkeudesta lähteä kovempien juoksijoiden mukaan juoksemaan maantieviestejä Karhu-viestiin ja Kymijokiviestiin. Kisareissut olivat tosi kivoja.

Vuonna 2018 juoksukilometrejä kertyi 2659, josta poluilla 74 km ja matolla 27 km. Tänä vuonna en juossut yhdessäkään polkukisassa, toisin kuin viime vuonna, jolloin harjoittelin Vaarojen Maratonille ja juoksin poluilla melkein 450 km. Juoksuun …

Maratonharjoittelu, viikko 1

Loppuvuoden päämäärättömän hölkkäilyn jälkeen on taas ihanaa päästä harjoittelemaan kunnolla. Juoksen maratonin 19. toukokuuta Kööpenhaminassa, ja harjoittelu on käynnistynyt vuodenvaihteessa.

Ensimmäisellä viikolla juoksua kertyi 65,5 km. Crossfit-treenejä tein kaksi, lisäksi tunti kehonhuoltoa.


Maanantaina, uudenvuodenaattona juoksin Mikkelin uudenvuodenjuoksussa. Ok juoksu, jossa ensimmäinen kierros helpon tuntuisesti (4'45 min/km) ja toinen erityisesti viimeisen kilometrin hidastumisen vuoksi vaikeampi (4'51 min/km). Kisasta enemmän tuolla.
   MK 5,5 km 0:26'23, 4'48 min/km + verkat yht. 14,15 km

Tiistaina palauttelupäivä. Kevyt lenkki, jossa ensimmäiset 4 km koirien kanssa, loput yksin. Tosi lumiset, auraamattomat tiet hidastivat vauhtia ja laskivat koirien motivaatiota. Edellisen päivän kisailu tuntui jaloissa, kevyt juoksu teki tosi hyvää.
   PK1 8,42 km, 1:01'27, 7'17 min/km, keskisyke 116

Keskiviikkoaamuna juoksimme koirien kanssa kevyen puolituntisen.
Il…

Maratontreeni, viikko 2

Kova viikko 2/2. Viime viikon tapaan harjoittelu sujui hyvin. Viikonloppuna olo oli jo jonkin verran väsynyt, mutta ensi viikko onkin sitten reilusti kevyempi. Tällä viikolla juoksua 72,7 km, crossfit-harjoituksia kaksi.


Maanantaina palauttava aamulenkki koirien kanssa.
   PK1 5,06 km, 0:38'14, 7'33 min/km

Myös tiistaina oli niin mukavan lauhaa, että lenkitin koirat aamulla hölkäten. Päivän varsinaisena treeninä tasavauhtinen reipas. Tavoitevauhtina oli maratonvauhti tai hieman sitä reippaampi, pituus 8 km. Alkuverkassa koiran kanssa tuntui, että vauhtiin voi olla vaikea päästä, mutta se löytyikin helposti ja tuntui sopivan napakalta loppuun saakka. Pito ei ollut aivan optimaalinen lumisilla teillä.
   PK1 3,89 km, 0:29'10, 7'29 min/km, keskisyke 117
   VK2 8 km, 0:41'19, 5'09 min/km, keskisyke 151, max 165 + verkat 4,34 km

Keskiviikkoiltaan sain mahdutettua kaksi harjoitusta. Ensin kävin crossfitissä, jossa tehtiin maastavetoja perusvoimaharjoituksena 5 x 10 toi…