Joensuu Maraton 3:54:22

Lähdin innokkaana juoksemaan yhdettätoista maratoniani Joensuuhun. Viime syksyn Joutsenon maratonin perusteella uskalsin lähteä vauhtisuunnitelmalla, jolla voisin alittaa neljä tuntia. Valmistautuminen oli mennyt hyvin, lisäksi olin juoksuun lähtiessä levännyt ja tosi hyvällä tuulella, kun olin majoittunut ystäväni kotona.

Starttihetkellä klo 10:15 lämpötila oli 18-19 astetta. En tiedä, kuinka lämpimäksi ilma juoksun aikana meni, mutta onneksi tuuli viilensi mukavasti. Verryttelin ihan lyhyesti ennen juoksua, jalat tuntuivat hyvältä. Pystyinkin juoksemaan alusta asti tavoitevauhtiani, joka oli noin 5:30-5:40. Olipa muuten hauska tapaaminen startissa, kun samalle matkalle lähtenyt juoksijatar kertoi lukevansa blogiani! :D En kyllä muistanut asiaa enää koko matkalla, vaikka olimme molemmat lähdössä suunnilleen samalla aikatavoitteella. Toivottavasti tuli onnistunut juoksu kanssakisaajalle!


Mieheni oli ladannut minulle iPodin täyteen System of a Downia ja Serj Tankiania, jotka osoittautuivat ihan nappivalinnaksi tänään. Matkaeväänä minulla oli GU:n geelejä ja glukoosipastilleja.

Maraton juostiin neljänä kierroksena, joista ensimmäinen kävi keskustassa ja joen toisella puolella, loput kolme kiersivät Mehtimäeltä Noljakkaan rantoja ja metsiä pitkin. Tykkäsin reitistä todella paljon, se oli helppo jakaa mielessä mukaviin osiin.


Kaksi ensimmäistä kierrosta meni hyvin helposti. Näiden kierrosten keskisyke oli 150 ja vauhti 5:36 min/km. Kolmas kierros sujui ehkä paremmin kuin millään aiemmalla maratonilla. Jaloissa ei tuntunut väsymystä ja olin ihan varma, että on enkkapäivä.

Jossain 25 km nurkilla ystäväni mies juoksi vastaan (luulin hänen olevan pitkällä pyörälenkillä) ja lähti jänikseksi. Innostuin tosi paljon, annoin hänelle kannettavaksi kaikki geelit ja pyysin vahtaamaan vauhtia, ettei se ala kiihtymään. Juokseminen oli edelleen helppoa, seurassa juokseminen nosti fiilikset korkealle, samoin se, että tiesin jänikseni myös huolehtivan sopivasta vauhdista.


Juttelin kolmenkympin kohdalla, että taidetaan mennä viimeinen kierros vähän kovempaa kuin edelliset, olin erittäin hyvävoimainen. Suunnitelmani ei mennyt läpi jänikselle, joka kielsi ehdottomasti minkäänlaiset ryntäilyt viimeisen kierroksen alussa. Viimeiselle kierrokselle lähtiessämme tapasimme myös ystäväni, ja pienen logistisen suunnittelun myötä hänkin liittyi seuraamme ehkä viisi kilometria ennen maalia.

36-37 km kohdalla tuli musta hetki. Jalat aloivat tuntua raskaalta, eikä ajatus ei leikannut enää kuten aiemmin. Pelkäsin totaalista sippausta, mutta onneksi heikotus jäi parin kilsan mittaiseksi. Tässä vaiheessa ystäväni tuli mukaan juoksemaan, lisäksi saavutimme viimeisen juomapisteen. Lisäenergia, juomapisteeltä alkanut pitkä, loivasti laskeva suora ja kahden jäniksen saattue palautti voimia niin, että jaksoin puhuakin jälleen. Onneksi ystäväni mies piti minut aisoissa viimeisen kierroksen alussa niin, etten lähtenyt hulluttelemaan, se olisi todennäköisesti johtanut melko hankalaan väsymykseen.


Viimeiseltä juomapisteeltä maaliin oli kyllä vaikeaa, toki olin toipunut aiemmasta hankalasta hetkestä, mutta matka painoi jo todella. Jänikset saivat hoputella ihan kunnolla, jotta vauhti pysyi yllä. Viimeisen kahden kierroksen keskivauhti oli 5:17 min/km. Ensimmäistä puolikasta kovempaa mentiin siis, samoin kovempaa kuin tavoitevauhti. En juurikaan seurannut vauhtia loppumatkasta, kun siitä huolehtivat vauhdittajat. Keskisyke puolimatkasta maaliin 161.

Loppuaika siis 3:54:22 eli aikaisempi ennätys (n. 4:03) parani reilusti. Keskivauhti oli kellon mukaan 5:32 min/km, kellossahan on matkaa hieman enemmän. Jäniksillä oli iso merkitys siihen, että aika oli lopulta noinkin reilusti alle neljä tuntia.


Kommentit

 1. Mahtavaa!! Superhieno ennätys, onnea :)

  VastaaPoista
 2. Hieno juoksu, paljon onnea ennätyksestä ja neljän tunnin alituksesta!

  VastaaPoista
 3. Tuossa aamuhölkällä vielä mietin sun upeaa juoksua, ja ajattelin, että omat jänikset on tosiaan varmaan erinomainen apu kisassa jossa ei ole tungokseksi asti muita juoksijoita :) piti vielä kysyä, että juoksitko ultra boosteilla ja miltä tuntuivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, jäniksistä oli ihan huikeasti apua. Ekana tuo vauhdin pitäminen maltillisena ja lopussa vauhdin pitäminen riittävän vauhdikkaana. Oli myös iloisempi mieli, kun oli seuraa, vielä sellaista, että kehtasin peesata tosi lähellä. Lopussa oloa kevensi sekin, kun jänikset juttelivat keskenään. :) Meinasin pyytää, että voitteko vaan jutella siinä jotain. :D

   Juoksin joo ultra boosteilla, samoin kuin viime syksynä. Ei ollut ongelmia kenkien kanssa. Yksi rakko tuli varpaaseen, mutta taisi johtua sukista eikä kengistä, viime vuonna ei tullut mitään. Juoksun pitkän keston vuoksi tarten aika vahvat kengät, ehkä puolikkaalla voisin uskaltaa kokeilla kevyempiä.

   Poista
 4. Moi! Onnittelut hienosta ennätys juoksusta. Tosi kevyeltä näytti meno ainakin vielä kolmannella kierroksella, kun menit ohi. Itsellä alkoi jo matka tuossa vaiheessa painaa ja henkisestikin vaikein kierros, kun tiesi matkaa vielä olevan jäljellä. Olen siis se juoksijatar siitä lähdöstä:). Miekin kerkesin justiinsa sen 4h alittamaan aika oli 3.59.15:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno aika!!! Olisit tullu hakemaan pokaalin. :) Me odoteltiin palkintojenjako, kun minä halusin saada pytyn. :D

   Kolmannella kierroksella tuntuikin tosi hyvältä ja olo oli varsin räyhäkäs. Kolmas kierros on mullekin yleensä ollut kaikista raskain ihan ehdottomasti. Oli kyllä hirmu kiva tuo reitti. :)

   Poista
  2. Joo, niin oli reitti kyllä hirmuisen hyvä entiseen verrattuna ja muutenkin. Erityisesti tykkäsin siitä että varjoa oli mukavasti ja tasainen. Multa meni se palkintojen jako ohi, kun olin niin endorfiinipöhinöissä maalissa, että en tajunnut kellon olevan jo kohta kolme ja menin sitten Vesikkoon pesulle. Kävin sen kyllä sitten sen jälkeen hakemassa. Vuoden päästä uudestaan sitten;)

   Poista
 5. Hienosti paransit aikaa, onnittelut. Aika lämmin taisi kielikin olla, joten hienosti vedetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sen verran oli tuulista, että ei tullut kuumuudesta ongelmaa. Jonkin verran minusta tuuli lisääntyikin siinä kisan aikana.

   Poista
 6. Onnittelut hienosta neljän tunnin alituksesta! Hyvinkin tutunoloinen aika. :) Sullahan on jo melkoinen määrä maratoneja takana. Milloin olet juossut ensimmäisen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä muuten onkin, en ihan onnistunut synkronoimaan meidän ennätyksiä. :D

   Ekan maratonin juoksin 2004. Siitä lähtien uunnilleen yksi per vuosi, toki lasten saantien takia on myös välivuosia. Rankka laji, en jaksa enempää kuin yhden tai kaksi vuodessa. :)

   Poista
 7. Hieno juoksu ja ennätys! Onnittelut :) Reitti tosiaan kuulostaa kivalta, pitäisiköhän sitä itse tulla joku vuosi juoksemaan tuo kisa. Joensuu on eräällä tavalla henkilökohtaisesti merkittävä kaupunki itselleni (vaikkakin olen siellä vaan kerran käynyt!), eli voisikin tehdä comebackin maratonin merkeissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Olen kyllä ollut tosi tyytyväinen tuohon juoksuun.

   Joo, minusta reitti on tosi hyvä, suosittelut comebackille! :) Tuossa pari youtubesta napattua videota sunnuntailta, niistä näkyy reittiä ja tunnelmia jonkin verran:

   https://www.youtube.com/watch?v=kfD5jGCzgYo

   https://www.youtube.com/watch?v=lhTAe1fUiHg

   Sen verran pikkumaratonin piirteitä kyllä on, että aika rauhassa siinä saa pari viimeistä kierrosta juosta. Mulla oli onneksi seuraa omasta takaa, ja oli siinä pari muutakin juoksijaa, jotka menivät hetken aikaa samaa vauhtia. Mutta huonolla tuurilla voi joutua juoksemaan yksin jonkin verran.

   Poista
 8. Hei huikeeta!! Onnittelut!! :)

  VastaaPoista
 9. Onnittelut mahtavasta ajasta! Huikeaa! Pitääkin muistaa jatkossa tuo Joensuun maraton yhtenä vaihtoehtona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :) Joo, tuo reitti oli minusta oikein kiva, ja se on kyllä tasainen. Kahdella vikalla kierroksella on yksin juoksemisen riski olemassa, mutta jos se ei haittaa, niin suosittelen! :)

   Poista
 10. En ole päässyt aikoihin lueskelemaan lempiblogejani, siksi vasta nyt pääsin kommentoimaan parin viikon takaista maratoniasi. Mahtava juoksu! Onneksi olkoon neljän tunnin alituksesta ja vieläpä noin isolla alituksella! Hienoa, että sait jänöjä mukaasi ja että osasivat toppuutella menoasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! :) Olen fiilistellyt tätä itse tosi paljon, miten onnistuminen voikin tuntua näin hyvältä. :D Jäniksillä oli tosiaan iso merkitys tulokseen. Hauskaa tässä on se, että jänöstelystä ei sovittu etukäteen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat